Protikvasinková diéta - prírodná liečba kandidózy

19.10.2014

Ako sa prírodnými prostriedkami bez vedľajších účinkov natrvalo zbavíte problémov s premnožením kvasiniek v organizme? Dôležité je dodržiavať protikvasinkovú diétu, a konzumovať potraviny s probiotickým a antimykotickým účinkom.

Hneď na úvod upozorňujem, že premnoženie kvasiniek a potreba dodržiavať protikvasinkovú diétu sa netýka len tých žien, ktorí majú zjavnú a potvrdenú kvasinkovú infekciu v pošve.

Miestom hlavného a najväčšieho výskytu kvasinkovej infekcie je črevo.

Normálny nález pri mikrobiologickom vyšetrení poševného steru nevylučuje premnoženie kvasiniek v čreve! Prítomnosť infekcie na iných miestach (sliznica dýchacieho systému, sliznica pošvy, pokožka a i.) je sekundárna.

Viac o tejto problematike sa dočítate v článku Kandidóza - premnoženie kvasiniek v organizme.

Liečba kvasinkovej infekcie

1. PILIER: Protikvasinková diéta

Vhodné potraviny Potraviny povolené v malom množstve Nevhodné potraviny
  • vláknina - psyllium, ľanové semienka
  • zelenina -  predovšetkým cesnak, cibuľa, zázvor, vodnica (tuřín), morské riasy
  • čerstvé sezónne ovocie v rozumnom množstve
  • kyslá kapusta, kvasené kyslé uhorky
  • fermentované mliečne výrobky - ideálne nepasterizovaný kozí jogurt alebo kefír
  • mäso: morčacie, jahňacie, hovädzie
  • ryby: sardinky, losos, makrela, ančovičky
  • oriešky a semená: mandle, kokos, ľanové semienka,lieskové oriešky, vlašské oriešky, chia semienka, dyňové semienka
  • bezlepkové obilniny: pohánka, quinoa, ovos, pšeno
  • oleje: olivový, kokosový, sezamový, ľanový
  • ochucovadlá: morská soľ, citrónová šťava, surový jablčný ocot, paprika, škorica, klinčeky, bylinky
  • sladidlá: xylitol, stevia
  • nápoje: čistá voda, voda s citrónovou alebo limetkovou šťavou, čaje - pepermintový, zázvorový, sladké drievko, škorica, "káva" cikorka
Po zlepšení zdravotného stavu (cca. po mesiaci) skúste menšie množstvo  kváskového celozrnného pečiva z ražnej alebo špaldovej múky. V prípade zhoršenia príznakov návrat k bezlepkovej diéte.
  • cukor, sladkosti a sladidlá - čokolády, keksy, zmrzliny, sladené nápoje, med, melasa, javorový sirup, jačmenný slad...
  • ocot (kvasný liehový) a všetko v čom sa nachádza - kečup, majonéza, zelenina nakladaná v octe
  • alkohol vo všetkých formách - destiláty, likéry, víno, pivo, rum, vodka...
  • káva
  • čierny čaj
  • spracované ovocie - sušené, mrazené, konzervované, ovocné šťavy a džúsy
  • vysokosacharidové potraviny - obilniny (aj celozrnné), cestoviny, pečivo, zvlášť nevhodné sú druhy pečiva kysnuté droždím
  • pšenica a ďalšie lepkové obilniny - špalda, jačmeň, raž + výrobky z nich - cestoviny, keksy, chlieb a pečivo pripravené s droždím
  • údeniny a sušené mäso - údené ryby (losos, makrela), šunky, salámy, klobásy, slanina, paštéty...
  • kukurica, pistácie, arašidy - vysoký obsah plesní a plesňových toxínov
  • sójové výrobky
  • nefermentované mliečne výrobky, obzvlášť nevhodné sú zrejúce, plesňové syry
  • huby - kultivované (šampiňóny, hliva) aj prírodné druhy - ako druh príbuzný plesniam (Candida) nie sú obvykle povolené
  • vysoko spracované jedlá a potravinárske polotovary - konzervované, balené, mrazené jedlá obsahujú plesne, rafinovaný cukor, ocot, chemikálie, konzervanty a farbivá - tieto zložky podporujú rast Candidy

Ďalšou možnosťou je "prírodné antibiotikum" podľa receptu na stránke vyvazenezdravi.cz.
Zložky: jablčný ocot, cesnak, cibuľa, čili papričky, zázvor, chren, kurkuma.

2. PILIER: Obnova zdravej črevnej mikroflóry

  1. Výrazne obmedzte konzumáciu výrobkov z bielej pšeničnej múky: pečivo, cestoviny a i. Preferujte celozrnné bezlepkové obilniny upravené varením - celozrnná ryža, pšeno, pohánka, quinoa, amarant. Pečivo - nehodné sú pufované výrobky a druhy pečiva pripravované s drožím. Kváskové pečivo z pôvodných lepkových obilnín (raž, špalda) je obvykle možné konzumovať v rozumnej miere po zlepšení zdravotného stavu. Kvások mení zloženie múky tak, že je lepšie stráviteľná, ak však niekto trpí celiakiou alebo gluténovou intoleranciou, nemusí to stačiť. V prípade zhoršenia zdravotných príznakov po zavedení lepku je však lepšie sa vrátiť k bezlepkovej strave. Pozor na bezlepkové pečivo - často obsahuje neprirodzené prísady, ktoré neprospievajú črevnej mikroflóre.
  2. Vylúčte zo stravy cukor (aj hnedý či trstinový) a všetko v čom je cukor pridaný - sladkosti, zaváraniny, kandizované ovocie, sladené nápoje.
  3. Vylúčte zo stravy alkohol a kvasný liehový ocot, a všetko v čom sú tieto zložky pridané (kečup, horčica, majonéza, kyslé uhorky a pod.).
  4. Vylúčte zo stravy konzervanty a zvyškové antibiotiká, ktoré sa nachádzajú v živočíšnych výrobkoch z NEbio produkcie (mäso, mliečne výrobky, vajcia...).
  5. Konzumujte množstvo vlákniny a dodržujte pitný režim. Vláknina sa prirodzene nachádza v celozrnných obilninách, ovocí, zelenine, strukovinách, orieškoch a semenách. Dobrý pitný režim: vypite denne 2-3 litre čistej filtrovanej vody. Počíta sa aj slabý bylinný či zelený čaj, alebo voda ochutená citrónom. Tekutiny by nemali byť studené ani horúce - ideálne v rozpätí 25 až 40 stupňov.
  6. Konzumujte potraviny a výživové doplnky s probiotickým a prebiotickým účinkom. Probiotické výživové doplnky a potraviny s probiotickým účinkom vám pomôžu udržať rovnováhu zdravej bakteriálnej flóry a vytvoriť prostredie, ktoré je k Candide nepriateľské.

    Probiotiká:
    • Kupované probiotické doplnky v tabletkách: mali by obsahovať najmenej 500 miliárd organizmov na gram, balené v tmavých fľašiach, aby nedošlo k poškodeniu teplom a svetlom. Skladované by mali byť v chlade, a to aj v obchode. Užívajte podľa príbalového letáku. Odporúčam výrobok Bio-kult 14.
    • fermentované mliečne výrobky s obsahom bifidobaktérií - probiotikum aj prebiotikum
    • surová kyslá kapusta alebo iná fermentovaná zelenina, ideálne domácej výroby,
    • miso.

    Prebiotiká sú také zložky stravy, ktoré neobsahujú priamo živé probiotické kultúry, ale svojim zložením podporujú ich rast v čreve. K nim patrí:

    • cikorka
    • listy púpavy, špenát a iná listová zelenina
    • cesnak, pór, cibuľa
    • strukoviny
    • ovsené vločky
    • banány
    • mrkva, oranžové dyne

3. PILIER: Antimykotiká

Uvádzam zoznam niekoľkých veľmi účinných prírodných prostriedkov s antimykotickým (protikandidovým) účinkom. Tieto by mali byť vo zvýšenej miere konzumované predovšetkým vo fáze intenzívnej protikandidovej kúry. Po odoznení príznakov by sa v menšom dávkovaní mali stať trvalou súčasťou zdravého jedálneho lístka ako prevencia opakovania problémov s Candidou.

  • Aloe Vera - podporuje obnovu zdravej črevnej mikroflóry. NEUŽÍVAŤ V TEHOTENSTVE.
  • Cesnak - cesnak je silné prírodné antibiotikum. Použite čerstvý cesnak do jedla (najúčinnjšie) alebo užívajte cesnakové výťažky ako výživový doplnok.
    Cesnak obsahuje veľké množstvo síry, ktoré obsahujú zlúčeniny, ktoré vykazujú veľmi silné širokospektrálne protiplesňové vlastnosti. Najviac preskúmané sú alicín, aliin, alliináza a S - allylcystein.
    Čerstvý cesnak je podstatne účinnejší než iné formy, vrátane tabliet, oleja či prášku. Čerstvý cesnak je tiež vhodnou alternatívou liekov pri závažných systémových kvasinkových infekciách u pacientov s ťažkou imunosupresiou. Pridanie čerstvého cesnaku do jedla (surový a drvený), alebo rozdrvenie a požitie surového strúčika je lacná a účinná protikvasinková liečba. Okrem mnohých ďalších zdravotných výhod cesnak tiež stimuluje imunitný systém, zlepšuje krvný obeh, znižuje vysoký krvný tlak, ničí črevné parazity, a je silný antioxidant a antibiotikum.
    Ak chcete z cesnaku získať maximálny úžitok, kúpte si cesnak v biokvalite. Premnožené kvasinky zlikvidujete skonzumovaním 4-5 strúčikov cesnaku denne. Ďalšou alternatívou je vypiť denne 3-4 šálky cesnakového čaju.
  • Jablčný ocot - nefiltrovaný, nepasterizovaný jablčný ocot veľmi účinne likviduje premnoženie kvasiniek v črevnej mikroflóre (kvasinky v kontakte s octom rýchlo odumierajú). Jablčný ocot vytvára nepriateľské prostredie pre kvasinky, a zároveň pomáha vytvoriť dobré prostredie pre priateľské baktérie črevnej flóry. Pridajte lyžicu jablčného octu do pohára vody, a vypite pred každým jedlom.
  • Kokosový olej - kyselina kaprylová v panenskom kokosovom oleji je prírodný a veľmi účinný prostriedok proti plesniam. Čistý kokosový olej je dokonale bezpečný aj pre malé deti, okrem iného obsahuje mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú veľmi ľahko stráviteľné a zdraviu prospešné. Denne konzumujte 2 čajové lyžičky panenského kokosového oleja. Olej môžete pridať zastudena do jedla, alebo zjesť (vypiť) priamo.
  • Koreniny: škorica, klinčeky, zázvor, kurkuma. V TEHOTENSTVE UŽÍVAŤ S MIEROU.
  • Sladké drievko. NEUŽÍVAŤ V TEHOTENSTVE.
  • Extrakt z grapefruitových jadierok - extrakt z grapefruitových jadierok je bezpečný prírodný prostriedok proti plesniam.
  • Olive Leaf Extract - extrakt z olivového lístia môže zabiť napadajúce huby, skôr než len inhibuje ich rast. Obsahuje fenolové zlúčeniny zvané oleuropein, ktorý má antivírusové, protiplesňové, antiprotozoálne a antibakteriálne vlastnosti. Užívajte podľa návodu na etikete výrobku. NEUŽÍVAŤ V TEHOTENSTVE.
  • Oregánový olej - prírodné antibiotiku, antivirotikum aj antimykotikum.
  • Lapacho, Pau d' arco - Pau d' Arco je kôra stromu z dažďového pralesa, ktorý má silné antimykotické účinky (tiež známy ako Taheebo alebo Lapacho čaj ). Pau d' arco môžete užívať vo forme kapsúl alebo čaju. Užívajte kapsule podľa návodu na etikete výrobku, alebo pite 3 šálky čaju denne. NEUŽÍVAŤ V TEHOTENSTVE.

Iné významné faktory

1) Pitný režim - nedostatočný pitný režim spôsobí zahustene krvi, zhoršenie krvného obehu, horšie zásobenie tkanív živinami, kyslíkom a horšiu funkciu imunitného systému. Kvasinky najlepšie prosperujú práve u osôb so zvýšenou hustotou krvi, a svojimi metabolitmi (toxínmi) zahusťovanie krvi priamo podporujú.

Zvýšenie príjmu vhodných tekutín, ako čistá filtrovaná voda, voda s čerstvou šťavou z citróna alebo slabší bylinkový čaj Vám pomôže udržať správnu hustotu krvi a vyplavovať toxíny prijaté z ovzdušia, stravy, kozmetiky, ale aj tie, ktoré produkuje Candida (tzv. endotoxíny).

2) Slnečné svetlo, pohyb a čerstvý vzduch - kvasinkám sa darí v tmavom, vlhkom prostredí s nedostatkom kyslíka. Dostatočný pobyt na slnku zaručí tvorbu prirodzeného vitamínu D, ktorý podporí Vašu imunitu a pomôže v boji s kvasinkami.

Pohyb podporí hlbšie dýchanie, lepšie prúdenie krvi a okysličenie organizmu - to Candida nerada. Pri pobyte v uzavretých priestoroch dbajte na pravidelné vetranie. Vždy keď je to možné, snažte sa dýchať zhlboka so zapojením bránice (brušné dýchanie). Na zlepšenie techniky dýchania sú vhodné aj špeciálne dýchacie cvičenia.

3) Podpora imunity - echinacea, vitamín C, reishi, sauna, obmedzenie stresu, dostatok kvalitného spánku a odpočinku.

PREVENCIA JE KĽÚČ

Zdravá životospráva vytvára silný imunitný systém. Uistite sa, že Vaša strava je bohatá na prírodné, zdravé potraviny bez rafinovaných obilnín a cukrov. Candida môže byť tiež dôsledkom potravinových alergií. Rešpektujte všetky potravinové intolerancie. Ak si nie ste istý, podstúpte vyšetrenie potravinových alergií. Najväčšie potravinové alergény sú kravské mlieko a lepok.

Silný imunitný systém a zodpovedajúca zdravá črevná mikroflóra sú účinnou prevenciou premnoženia Candidy a vzniku kvasinkových infekcií. Dbajte na dostatočný príjem tekutín, konzumujte vyváženú stravu bohatú na probiotiká,  a doprajte si dostatok odpočinku.

Antibiotiká zabíjajú prospešné črevné baktérie, ktoré zabraňujú premnoženiu Candidy. Ak máte brať antibiotiká, je obzvlášť dôležité zahrnúť do Vašej stravy probiotický výživový doplnok a potraviny s prebiotickým účinkom, aby sa mohol znovu obnoviť Váš vnútorný ekosystém.

Tento režim nemusíte dodržiavať striktne, príležitostné prehrešky v podobe sladkostí či alkoholu však vhodne kompenzujte zvýšením príjmu potravín s protikvasinkovým účinkom.

Poznámka

Ak máte pochybnosti o spôsobe užívania a dávkovaní prírodných prípravkov, poraďte sa s odborníkom na prírodnú liečbu, najmä ak ich budete podávať dieťaťu.


Zdroje tohto článku zahŕňajú:

http://mercola.com
http://mayoclinic.com/
http://naturalnews.com
http://natural-fertility-info.com/link-between-candida-and-endometriosis.html
http://www.yeastinfection.org/understanding-how-and-why-you-need-to-eliminate-that-candida-yeast-infection/
http://www.yeastinfection.org/yeast-infection-signs-and-symptoms/
http://www.yeastinfection.org/5-home-tests-to-detect-a-yeast-infection/
http://godswaytohealth.wordpress.com/2013/01/05/how-to-recover-from-candida-naturally/
http://empoweredsustenance.com/busted-candida-myths/

Podobné články:

Zasielať novinky na e-mail