Celiakia a gluténová intolerancia
Ak vás už dlhšiu dobu trápia nešpecifické tráviace problémy ako bolesti brucha, hnačky či zápchy a neúspešne sa snažíte otehotnieť, je vhodné urobiť vyšetrenie na celiakiu. Odhaduje sa, že na 1 diagnostikovaného pacienta s celiakiou pripadá 5 až 7 nerozpoznaných.
Čo je celiakia
Celiakia je autoimúnne ochorenie tenkého čreva spôsobené prítomnosťou gliadínu (lepku) v strave. Na sliznici tenkého čreva ľudí s celiakiou vyvoláva gliadín zápalovú rekaciu. Zápal spôsobuje poškodenie a vyhladenie klkov tenkého čreva, čím sa zhoršuje vstrebávanie živín.
Výskyt celiakie je častejší u ľudí s genetickou predispozíciou (sklon k vzniku celiakie je teda dedičný). Celiakia sa najčastejšie zvykne objaviť v troch rizikových životných obdobiach:
- v detstve,
- v dospelosti okolo 30 rokov - často následkom nadmerného stresu, po prekonaní infekčného ochorenia alebo po užívaní liekov, u žien v tehotenstve,
- u seniorov okolo 60 rokov - vplyvom celkovo sa zhoršujúceho zdravotného stavu, liekov a pod.
Nie je to však pravidlo, celiakia sa môže objaviť prakticky kedykoľvek v priebehu života.
Podľa pôvodu sa niekedy celiakia rozlišuje na:
- vrodenú celiakiu - ak sa prejaví u malého dieťaťa hneď po prvom zavedení lepku do stravy,
- "získanú" celiakiu - ak prejaveniu celiakie predchádza dlhšie obdobie, kedy je lepok tolerovaný bez problémov.
Gluténová intolerancia
Diagnóza gluténová intolerancia sa vzťahuje na tie prípady, kedy vyšetrenia nepotvrdia diagnózu celiakie napriek tomu, že pokusné zavedenie bezlepkovej diéty vedie k jednoznačnému zlepšeniu zdravotných problémov.
Sú však aj prípady, kedy k zlepšeniu zdravia stačí už striktné vylúčenie pšenice a výrobkov z nej. Menšie množstvá ostatných lepkových obilnín ako špalda, jačmeň alebo raž môžu byť tolerované.
Či je to aj Váš prípad, zistíte najlepšie pozorovaním vlastného tela a jeho symptómov ako bolesť žalúdka, pocit ťažkosti po jedle, drganie, zvýšená plynatosť, hnačka, zápcha, upchatý nos a iné.
Alergia na pšenicu
Alergia na pšenicu sa obvykle prejavuje alergickými symptómami už pri kontakte jedla s obsahom pšenice so sliznicami postihnutého (t.j. napríklad v ústach). V závažných prípadoch môže viesť až k anafylaktickému šoku.
Alergizujúcou zložkou môžu byť prolamíny alebo glutenín.
Rizikové faktory
K rizikovým faktorom pre vznik získanej celiakie alebo gluténovej intolerancie patria:
- silný pretrvávajúci stres a prepracovanosť,
- dedičné sklony k autoimunitným ochoreniam,
- tehotenstvo,
- nadmerná záťaž a oslabenie organizmu vplyvom intenzívnej fyzickej aktivity, infekčného ochorenia a pod.,
- užívanie niektorých liekov, zvlášť antibiotík - narušuje črevnú mikroflóru a zvyšuje riziko vzniku druhotných komolikácií,
- zhoršená funkcia čreva vplyvom nevyváženej životosprávy - chronická zápcha narušuje črevnú stenu, zvyšuje jej priepustnosť, čím stúpa riziko dráždenia imunitného systému rôznymi zložkami čreného obsahu a hrozí vznik rôznych potravinových alergií,
- strava bohatá na lepok, nadmerná konzumácia pšenice a výrobkov z nej (pšeničný chlieb, pečivo, cestoviny a i.),
- strava bohatá na cukor.
Celiakia a histamínová intolerancia
Mnohí celiatici, respektíve ľudia so zníženou toleranciou lepku, môžu mať súčasne zníženú aj toleranciu histamínu. Viac o histamínovej intolerancii.
Príznaky celiakie
Medzi príznaky celiakie patria bolesti brucha, hnačky alebo zápcha, únava, depresie, epilepsia, porucha alebo spomalenie rastu u detí, poruchy imunity, neplodnosť, zvýšené riziko potratu, vyrážky, ekzémy, bolesti kĺbov, chudokrvnosť z nedostatku železa, osteoporóza z nedostatku vápnika a ďalšie. Postihnuté črevo má totiž zníženú schopnosť vstrebávať vitamíny, minerály, živiny a vodu.
Všetko sa upraví až dodržovaním bezlepkovej diéty. Nerozpoznaná celiakia môže vyústiť až v nádorové ochorenie tráviacej sústavy.
Diagnostika celiakie
Základným vyšetrením je odber krvi a stanovenie autoprotilátok ku tkanivovej transglutamináze. Pri pozitívnom výsledku je indikovaná biopsia sliznice tenkého čreva. Odporúča sa vykonávať vyšetrenie s použitím vhodného sedatíva. Výkon trvá väčšinou 10 minút. Mikroskopické vyšetrenie dovoľuje nielen bezpečne stanoviť diagnózu, ale posúdiť aj stupeň poškodenia črevnej sliznice.
Pokiaľ vyšetrenie krvi a črevnej sliznice nepotvrdí celiakiu, ale zavedenie bezlepkovej diéty spôsobí zlepšenie Vašich zdravotných problémov, prevdepodobne ide o gluténovú intoleranciu.
Liečba celiakie a gluténovej intolerancie - bezlepková diéta
Celiakiu nie je možné liečiť inak než celoživotnou prísnou bezlepkovou diétou.
To znamená vylúčenie pšenice, raže a jačmeňa z jedálneho lístka
celiatika. Človek s týmto ochorením nesmie jesť bežný chlieb, pečivo,
zákusky, sušienky, niektoré druhy údenín a čokolád, instantné výrobky ako
sú polievky, cestoviny, knedlíky, kečupy a mnohé iné. Lepok sa nachádza aj v zmrzline, pive, omáčkach a zahustených polievkach, šalátových dressingoch, sójovej omáčke a tyčinkách surimi.
Základom stravy celiatika by mali byť:
- zelenina a ovocie - surové aj tepelne upravené,
- mäso a vajíčka,
- strukoviny,
- orechy a semená,
- zdravé tuky - panenský kokosový, olivový, ľanový a rybí olej (ideálne olej z tresčej pečene), ale aj maslo a masť zo zvierat pasených na tráve.
V menšom množstve možno zaraďovať do stravy prirodzene bezlepkové obilniny - ryžu, pšeno, pohánku, quinou, amarant, slzovka a múky vyrobené z týchto surovín. Kukurica sa neodporúča. Celkový objem obilnín v strave by nemal presiahnuť 20%. U mnohých celiatikov dôjde k úplnému uzdraveniu a zahojeniu črevnej sliznice až po vylúčení všetkých obilnín zo stravy. Dôvodom je - zjednodušene povedané - zápalová reakcia vyvolaná škrobom v obilninách. Pre podrobné vysvetlenie odporúčam prečítať knihu Syndróm trávenia a psychológie (diéta GAPS) od Dr. Natashi Campbell-McBride.
Ak máte podozrenie na celiakiu, pred začatím bezlepkovej diéty by ste mali absolvovať vyšetrenie. Bezlepková diéta spôsobí vymiznutie protilátok v krvi a obnovenie povrchu črevnej sliznice, takže prípadné vyšetrenia po zavedení diéty už nemusia nič preukázať.
Mliečne výrobky pri celiakii
Po zistení diagnózy a zavedení bezlepkovej diéty sa odporúča na nejaký čas vynechať aj mliečne výrobky - poškodené črevo máva zníženú schopnosť tráviť mlieko. Po niekoľkých mesiacoch môžete začať opatrne zavádzať kyslomliečne výrobky (tieto sú ľahšie stráviteľné), a ak to prebehne bez problémov, tak si môžete podľa uváženia s odstupom aspoň týždeň pridať aj ostatné mliečne výrobky (mlieko, syry).
Niektorí celiatici môžu zistiť, že im mliečne výrobky spôsobujú nadúvanie a bolesti brucha, v takom prípade je lepšie sa im vyhýbať, respektíve ich konzumovať s mierou. Je pravdepodobné, že mali problém s trávením mliečnych výrobkov už dlhšiu dobu, ale až dlhodobejšie vysadenie a znovuzavedenie im umožnilo správne rozpoznať reakciu organizmu.
Nie je potrebné sa tým znepokojovať, dospelý človek môže bez problémov fungovať bez konzumácie mliečnych výrobkov. V rozpore s niektorými teóriami nepotrebujeme mlieko na udržanie dostatočného príjmu vápnika a zabránenie osteoporóze, skôr naopak. Národy, ktoré mlieko nekonzumujú, osteoporózu prakticky nepoznajú.
Cukor a sladkosti pri celiakii
Diéta celiatika by nemala spočívať len vo vylúčení lepku zo stravy. Podľa tradičnej čínskej medicíny (TCM) celiakia súvisí s oslabením sleziny, ktorá má za úlohu spravovať metabolizmus sacharidov. Slezinu oslabuje konzumácia bieleho pečiva (či už lepkového alebo bezlepkového), cukru a sladkostí.
Slezine naopak prospieva konzumácia celozrnných obilnín a polysacharidov vo forme zeleniny a ovocia.
Celiatik, ktorý má záujem o obnovenie celkového zdravia by mal tieto okolnosti vziať do úvahy a dodržiavať primeranú životosprávu.
Obecne možno povedať, že vylúčenie lepku, bieleho pečiva, cukru a sladkostí nikomu nezaškodí, naopak prospeje k upevneniu zdravia aj tým jedincom, ktorým celiakia nebola diagnostikovaná.
"Polystyrénové" chlebíky, pufované výrobky
Dostupnosť kvalitného bezlepkového pečiva je žiaľ limitovaná, mnohí celiatici preto nahrádzajú pečivo pufovanými výrobkami z ryže, pohánkovej alebo kukuričnej múky.
Príležitostná umiernená konzumácia iste nezaškodí, treba sa však vyvarovať dlhodobej konzumácii väčšieho množstva pufovaných výrobkov.
Podľa TCM pufované výrobky svojím extrémne suchým charakterom a spracovaním pri vysokých teplotách prinášajú do organizmu horúcu a suchú energiu, ktorá nemusí každému robiť dobre.
Nadmerné teplo a sucho môže spôsobiť zdravotné problémy ako:
- pálenie záhy, nadmerný hlad, rihanie
- nevoľnosť až zvracanie po jedle
- pocit tepla, prehriatia, podráždenosť, bolesti hlavy
- suchá pokožka, akné, ekzémy
- páchnúci dych
- zápcha, tvrdá stolica
- podváha a problém s naberaním váhy
- silné menštruačné krvácanie u žien
- neplodnosť
Tento prístup nemusí vyhovovať všetkým, v každom prípade však ide o pomerne neprirodzený spôsob spracovania obilnín, a nie je vhodné vystavovať už aj tak oslabené trávenie ďalšiemu rizikovému vplyvu.
Pokiaľ je to teda možné, skúste nahradiť pufované výrobky doma pripravovanými varenými celozrnnými bezlepkovými obilninami ako ryža, pohánka, pšeno a quioa.
Ovos pri celiakii
Ovos sa často považuje za
lepkovú obilninu, v skutočnosti však ovos neobsahuje lepok. Problém
nastáva pri spracovaní ovsa, často dochádza ku kontaminácii ovsa
lepkovými obilninami zo susediaceho poľa alebo výrobnej linky v továrni.
Celiatici by preto nemali konzumovať ovsené vločky, kde je riziko
kontaminácie výrazne vyššie.
Konzumácia celého ovsa je pre
dospelých celiatikov pomerne bezpečná, pred prípravou je potrebné ovos
prebrať a odstrániť cudzorodé zrná. Pre deti s celiakiou sa ovos
neodporúča.
Ovos obsahuje bielkovinu avenín, ktorá môže niektorých celiatikov dráždiť. Odporúčame preto pri zavádzaní ovsa do jedálneho lístka postupovať opatrne.
S ohľadom na teóriu stravovania podľa krvných skupín je ovos obecne vhodný pre ľudí s krvnou skupinou A, B a AB, a menej vhodný pre krvnú skupinu 0.
Tipy pre stravovanie s celiakiou
- pri nakupovaní starostlivo čítajte zloženie výrobkov
- pri varení preferujte pôvodné suroviny pred polotovarmi - t.j. bezlepkové obilniny, zelenina, ovocie, strukoviny, mäso
- pozor na stravovanie mimo domu - v reštauráciách a rýchlom občerstvení voľte len také jedlá, ktoré spoľahlivo nemôžu obsahovať lepok
- naučte sa variť s múkami z prirodzene bezlepkových obilnín - až na kysnuté cesto a zákusky sa väčšina jedál dá uvariť pomerne nenáročne aj v bezlepkovej variante s použitím pohánkovej či ryžovej múky
- oboznámte sa so sortimentom eshopov s bezlekovým sortimentom - mnohé suroviny nemusíte zohnať v miestnych obchodoch, ale dajú sa objednať cez internet
- ak máte celiakiu potvrdenú biopsiou čreva, máte nárok na finančný príspevok od zdravotnej poisťovne, ktorý Vám pomôže pokryť zvýšené náklady na bezlepkové stravovanie - zistite si viac u Vášho lekára
Výnimky
V niektorých prípadoch pri gluténovej intolerancii nemusí ísť o doživotnú diagnózu - po niekoľkých
mesiacoch alebo rokoch striktnej bezlepkovej diéty sa môže tolerancia
organizmu k lepku zase zvýšiť.
Ak Vám lepkové výrobky chýbajú a radi by ste ich znova zaradili do jedálnička, skúste opatrne zaviesť menšie množstvo lepku do stravy a sledujte reakciu organizmu. Ak Vám to nebude robiť problémy, môžete si príležitostne "dopriať" menšie množstvo lepku vo forme celozrnných
lepkových obilnín ako raž, špalda či jačmeň. Ani
po zlepšení by sa nikdy nemal vracať k pôvodnej strave bohatej na bielu
pšeničnú múku.
Výhody a nevýhody bezlepkovej diéty
Výhody
Lepok (a pšenica) neprospieva nikomu, a vylúčenie lepku pri vyváženom zložení stravy by väčšine ľudí skôr prospelo. Mnohí tí, ktorí obmedzili konzumáciu lepku napríklad kôli celiatikovi v blízkej rodine zistili, že sa cítia zdravšie, majú lepšie trávenie, jasnejšie myslenie a menej podliehajú infekčným ochoreniam.
Osvietení lekári odporúčjú bezlepkovú diétu ľuďom, ktorí potrebujú schudnúť v oblasti brucha kôli zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení.
Konzumácia výrobkov z pšenice totiž u ľudí s nenarušeným vstrebávaním podporuje hromadenie tuku v oblasti brucha. Po vylúčení pšenice zo stravy (nemusí ísť ani o striktnú bezlepkovú diétu, stačí obmedziť biely chlieb a cestoviny) sa mnohým podarí pomerne rýchlo a bezbolestne zhodiť "pneumatiku" okolo pása.
NEvýhody
- Hlavnou nevýhodou striktnej bezlepkovej diéty po diagnostikovaní celiakie je nutnosť náhle výrazne zmeniť spôsob stravovania a doživotne sa zriecť mnohých potravín, čo je pre väčšinu ľudí pomerne náročné.
- Nutnosť stále sledovať zloženie potravín.
- Finančná náročnosť - cena za kilo bezlepkovej múky je 2 - 3x vyššia ako cena pšeničnej múky.
Tehotenstvo s celiakiou
Ženy s nedávno zistenou celiakiou by mali pred otehotnením a počas tehotenstva užívať zvýšené dávky kyseliny listovej, lepkom poškodené črevo totiž môže spôsobiť zhoršené vstrebávanie tohoto vitamínu.
Ak bola bezlepková diéta zavedená viac ako 2 roky pred otehotnením, nie je potrebné dodržiavať špeciálne opatrenia, stačí dodržiavať bezlepkovú diétu a dbať na pestrú stravu s dostatkom živín.
Viac informácií:
http://www.cgs-cls.cz/cps/rde/xchg/cgscls/xsl/index_21160.html
http://www.coeliac.org.uk/healthcare-professionals/diet-information/oats-in-the-gluten-free-diet
Diskusia
Vdaka za dobry a prehladny clanok!
...
Dcére vyšla v testoch vysoká alergia na pšenicu.Bolo mi povedané, že ona nie je typický bezlepkový prípad.Nemá alergiu na lepok, ale na...
Ach jaj, práve keď som začala piecť perfektné kváskové chleby mi v schránke pristane takýto e-mail. Ale už dávnejšie som uvažovala nad...
Nastastie je uz celkom siroka skala ponuky, varit sa da aj bez lepku a velmi chutne, paradoxne nakoniec dospievame k tomu, ze psenica nasim predkom...