Ako zmierniť tehotenskú nevoľnosť

ilustratívny obrázok

Ranná nevoľnosť je považovaná za jeden z najbežnejších príznakov tehotenstva, a mnohé ženy sa pyšnia mierou svojej nevoľnosti, ako dôkazom prosperujúceho tehotenstva. Je to však skutočne nevyhnutné?

Nevoľnosti bývajú horšie pri viacpočetnom tehotenstve v dôsledku vyšších hladín tehotenského hormónu hCG, s tým sa asi treba len zmieriť. Tiež sa hovorí, že väčšiu nevoľnosť pociťujú ženy, ktoré čakajú dievčatko, a sú nepochybne aj iné objektívne faktory, ktoré neovplyvníte.

Ťažké prípady tehotenskej nevoľnosti a zvracania môžu viesť k poškodeniu zdravia matky aj dieťaťa. Tomu je v dnešnej dobe našťastie možné zabrániť - tehotné ženy trpiace úporným zvracaním bývajú hospitalizované a dostávajú infúzie, aby sa predyšlo dehydratácii a podvýžive matky aj plodu. 

Tomu sa iste každá nastávajúca mamička rada vyhne, ale čo sa s tým dá urobiť?

1) Zlepšenie acidobázickej rovnováhy

Spirulina AWA Superfoods Niektoré štúdie dávajú nadmerné nevoľnosti v tehotenstve do súvislosti s prekyslením organizmu matky, čomu je žena v tomto období viac náchylná jednak pre absenciu menštruácie (tá pomáha regulovať pH organizmu) a tiež pre zvýšenú chuť na sladké. Tehotné ženy trpiace nadmernou nevoľnosťou by sa mali vyhýbať nadmernej konzumácii červeného mäsa, jednoduchých cukrov a pečiva z bielej múky, ktoré organizmus prekysľujú.

K zlepšeniu zdravotného stavu môže napomôcť dostatočná konzumácia zásaditých potravín, ako čerstvá zelenina, orechy, semienka alebo výživové doplnky s obsahom spiruliny alebo zeleného jačmeňa, či makrobiotická špecialita - slivky umeboshi (možno dostať v špecializovaných obchodoch a biopotravinách).

Ideálne je začať s konzumáciou zásaditých potravín ešte pred otehotnením. Ak ste to nestihli, v prvom trimestri postupujte opatrne - chlorella, spirulina a zelený jačmeň majú nielen alkalizujúce ale aj detoxikačné účinky. Pri ich užívaní sa z organizmu začnú vyplavovať usadené toxíny, čo by opäť mohlo ohroziť bábätko. Bezpečnejšie je začať postupne až po ukončenom 10. týždni tehotenstva.

2) Pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexom

Nevoľnosti sa výrazne zhoršujú s pocitom hladu. Snažte sa predchádzať záchvatom vlčieho hladu konzumáciou potravín s nízkym glykemickým indexom - zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy, vajcia, ryby, menšie množstvo syrov a kvalitného mäsa (morčacie, králičie, jahňacie).

Nezabúdajte na dostatočný príjem zdravých tukov - vhodný je panenský ľanový, konopný, olivový, kokosový a čistený rybí olej. Vyhýbajte sa stuženým tukom, používajte radšej kvalitné maslo.

Obmedzte konzumáciu sladkostí, bieleho pečiva a sladených nápojov - krátko po ich zjedení dochádza k prudkému vzostupu hladiny krvného cukru, uvoľní sa množstvo inzulínu ktorý cukor odbúra, a hneď nato dôjde k rovnako dramatickému poklesu cukru, ktorý sa prejaví silným pocitom hladu a chuťou na sladké.

3) Jedzte častejšie a menšie porcie

Snažte sa jesť aspoň 5 krát za deň menšie, vyvážené porcie zdravých jedál. Neprejedajte sa - preplnený žalúdok je náchylnejší na nevoľnosť.

4) Zázvor

V boji s tehotenskou nevoľnosťou Vám pomôže čaj z čerstvého zázvoru. Kúsok zázvoru veľký asi ako palec ošúpte, nakrájajte na plátky a povarte 5 minút v 0,5l vody.

5) Pohyb na čerstvom vzduchu, hlboké dýchanie

Krátka prechádzka mnohým tehotným pomáha zmierniť problémy s nevoľnosťou.

Pri pobyte v uzavretých priestoroch dbajte na pravidelné, dôkladné vetranie.

Hlboké brušné dýchanie podporuje zdravie nastávajúcej mamičky aj dieťatka, zmierňuje nevoľnosti, pomáha spevniť svaly panvového dna a prináša aj mnohé ďalšie benefity. Aspoň raz denne je vhodné venovať sa cielene relaxačným dýchacím cvičeniam.

Ideálny čas na dýchacie cvičenie je pred spaním - pomôže upokojiť rozbúrenú myseľ, a pripraviť sa na nočný odpočinok. Viac sa dočítate v článku Dýchacie cvičenia.

***

Ak napriek všetkej snahe nič nepomáha, treba len vydržať. Tehotenská nevoľnosť býva najhoršia medzi 5. a 10. týždňom tehotenstva, keď prudko stúpa hladina tehotenského hormónu hCG. Potom sa rast hCG stabilizuje a neblahé príznaky postupne vymiznú.


Autor článku:
Helena Bieliková

Súvisiace články:

Zasielať novinky na e-mail