Ľudský choriový gonadotopín (hCG)

Ľudský choriový gonadotropín (hCG) je glykoproteínový hormón produkovaný v tehotenstve vyvíjajúcim sa embryom krátko po počatí, a neskôr časťou placenty. Jeho úlohou je zabrániť rozloženiu žltého telieska vo vaječníku a tak zachovať produkciu progesterónu, ktorý je dôležitý pre udržanie tehotenstva.
Späť na článok

Diskusia

Re: Tehotenstvo
Dobrý deň,
najpravdepodobnejšie vysvetlenie je, že k ovulácii došlo krátko po menštruácii, takže tehotenstvo je menej "pokročilé" než by zodpovedalo termínu poslednej menštruácie (predpokladám aktuálne niečo okolo 4tt). Potom logicky nebude na ultrazvuku ešte nič vidieť, aj keby ste čakali rovno trojičky.
Za daných okolností odporúčam nasledovné: 1) počkať, zopakovať teh. test cca. o týždeň, a ak bude stále pozitívny, objednať sa na sono v čase, keď by ste mohli byť aspoň v 6tt, ideálne však 7tt (niekedy začiatkom septembra). Samozrejme v prípade problémov ísť na kontrolu skôr.
2) Zvážiť zmenu lekára :-) ten Váš je tuším trochu pomalší, či ako to slušne povedať.
Treba tiež počítať s alternatívou, že tehotenstvo sa z nejakého dôvodu nebude vyvíjať a dôjde k skorému potratu, ale zatiaľ tomu nič nenasvedčuje.
Držím palce a prajem pevné nervy :-) HB
04.08.2016 19:38   admin info@fertility.sk
Tehu po IVF
Dobrý deň, dnes som bola na sone a krvi po IVF (KET) u svojho lekára. Som 14 dní po KET (5 dňová blastocysta). Ms mala byť medzi 23 - 26.7.2016. Od 7. dna po KET mi tehu testy pomaličky začali ukazovať druhú čiarku a včera bola už skoro taká silná ako tá testovacia. Výsledky krvi HCG budú zajtra, len lekár na sone nič nevidel. Alebo spomenul len žeby nejaká tekutina alebo bublinka. Je to v poriadku? Ťažkosti nemávam, žiadne špinenie, bolesti, nič. Kontrolu zopakujeme o týždeň a pol. Ďakujem
odpoveď 28.07.2016 13:29   Martina matejova.martina29@gmail.com
Re: Tehu po IVF
Dobrý deň,
že na ultrazvuku nie je nič vidieť je zatiaľ normálne, tehotenstvo sa na ultrazvuk učasto ukáže až okolo 7tt.
Držím palce, nech to dobre dopadne!
HB
28.07.2016 18:49   admin info@fertility.sk
Nižšia hodnota progesteronu v tehotenstve
Dobry den, mám jednu otázku. som v 9tt a z krvných testov mi vyšla nižšia hladina progesteronu. Mam ešte 17mesačnú dcérku ktorú 1x denne dojcim.moze to byť dôsledok nižšieho progesteronu? Lekár mi odporuca utrogestan. Dá sa hladina zvýšiť aj inou prirodzenou cestou či iba liekmi? Ďakujem za odpoveď
odpoveď 10.07.2016 18:31   Monika monulienka47@azet.sk
Re: Nižšia hodnota progesteronu v tehotenstve
Dobry den,
ano, znizena hladina progesteronu moze suvisiet s dojcenim. Mozete tomu pomoct dostatocnym spankom a odpocinkom (nestresovat sa!), konzumaciou dostatocneho mnozstva zdravych tukov (panensky kokosovy olej, maslo z cisteho zdroja, tucne orechy a semienka|, k tomu by som pridala 1cl prasku MACA denne rano s jedlom.

Prirodnejsou alternativou k Utrogestanu by mohol byt este progesteronovy krem 2x denne rano a vecer, aj keby ste si mali mazat len malicko. Da sa kupit tu: http://www.relaxace.com/progesteron-cena.html
I ked je to trochu diskutabilne v tejto chvili, ci to ma este zmysel objednavat, lebo cca. od 10tt zacina produkciu progesteronu preberat placenta, takze kym by Vam to prislo domov, uz by ste to ani nepotrebovali...
Osobne by som asi pre istotu zobrala ten Utrogestan a aplikovala raz denne vaginalne pred spanim. Staci uz len preklenut cca. dva tyzdne, okolo 11-12tt to mozete vysadit.
Ale rozhodnutie je samozrejme na Vas :-) ak ste doteraz nemali ziadne problemy ako spinenie ci krvacanie, je dost dobra sanca ze to zvladnete aj bez Utrogestanu.
Drzim palce! HB
11.07.2016 10:19   admin info@fertility.sk
Estrimax
Dobry den,chcela by som sa opytat ako sa ma brat estrimax.3x1denne.Kazdych osem hodin,alebo rano,na obed a vecer.Ja beriem kazdych osem hodin rano 8:00,poobede 16:00 a o polnoci.Beriem estrimax spravne?A utrogestan beriem o 6:00,14:00,22:00h.
Dakujem za odpoved.
odpoveď 07.07.2016 14:37   Andrea anditothova@pobox.sk
Re: Estrimax
Dobry den, synteticke hormony nie su moja domena a estrimax som este nikomu neodporucala takze neviem ako by sa mal spravne uzivat :-) najlepsie by bolo opytat sa v lekarni alebo u Vasho osetrujuceho lekara. Intuitivne by som sa ale snazila dodrzať rovnomerne odstupy zhruba 8 hodin.
S pozdravom HB
08.07.2016 09:53   admin info@fertility.sk
tehotenstvo
Dobrý deň chcem sa spýtať som v 11+1tt a dnes som spadla na schodoch tak ze som si sadla na zadok boli ma kostrc ale inak nic hrozne sa bojim o babätko ze sa mu mohlo nieco stat vela som citala aj o tom ze sa mohla placenta natrhnut a neviem co vsetko. Myslite si ze je moznost ze sa mu nieco stalo ?
odpoveď 06.07.2016 15:58   Radka
Re: tehotenstvo
Dobrý deň,
chápem Vaše obavy, ale pokiaľ nenastalo špinenie ani krvácanie, najpravdepodobnejšie je všetko v poriadku. Bábätko je v brušku celkom dobre chránené, a pokiaľ nedošlo k nárazu priamo do brucha, riziko poškodenia placenty minimálne. Ak však Vaše obavy pretrvávajú, najlepšie urobíte, keď sa objednáte na skoršiu kontrolu u Vášho gynekológa.
Realisticky si myslím, že najhoršie čo sa mohlo stať, je stlačenie nervov alebo ciev okolo kostrče, ktoré do istej miery môže pretrvávať, ale aj keby k tomu došlo, následky na vývoj plodu nebudú asi žiadne alebo len minimálne. Pre istotu môžete zájsť na kontrolu aj k fyzioterapeutke. Ak by sa aj niečo našlo, masážou alebo korekčným cviučením by sa to určite dalo napraviť.
Držím palce a prajem pohodový zvyšok tehotenstva :-)
HB
06.07.2016 16:59   admin info@fertility.sk
Re: tehotenstvo
Ďakujem dúfam že drobček je v poriadku no ja si nemôžem ani sadnúť ani sa poriadno hýbať chcem sa spýtať že či si to môžem natreť octanovou masťou či to neako neublíži bábätku ked si to s tým ponatieram. ďakujem a prajem pekný deň :-)
08.07.2016 12:28   Radka
Re: tehotenstvo
Podľa príbalového letáku sa octanový krém môže používať aj počas tehotenstva, takže to by malo byť bezpečné.
Ale keď to tak veľmi bolí, rozhodne by ste mali zájsť čo najskôr k fyzioterapeutke. Verím, že bude vedieť odporučiť vhodný ďalší postup.
HB
09.07.2016 21:07   admin info@fertility.sk
Kyret?
Dobry den,
09/2015 som prekonala MA. Mam nepravidelnu menstruaciu, po potrate 28,33,34,35 dnovy cyklus. PM 28.4.2016, nasledny tehotensky test s citlivostou 10 mlU/ml 21.5. negativny, 30.5. pozitivny. Prve asi 3 tyzdne pobolievanie v podbrusku, raz za tyzden jednorazove spinenie. Pred 2 tyzdnami som isla na prvu kontrolu ku gynekologovi, ten tehotenstvo potvrdil. GSD 22mm - hebd 7+2, echo plodu nevidel, s podozrenim na anembryomolu. Ziadne komplikacie neboli a dnes na kontrole presne po 2 tyzdnoch GSD 30mm, echo nevidel. Dr. odporuca kyret. Nie je este priskoro?Mam pockat? Nemam ziadne zdravotne problemy, ani krvacanie. Iba citlive prsia, citlivost na vone a pachy.
Prosim poradte mi.
Dakujem
odpoveď 04.07.2016 22:34   Katkita katkita@azet.sk
Re: Kyret?
Krv mi do dnesneho dna nebrali
04.07.2016 22:36   Katkita katkita@azet.sk
Re: Kyret?
Dobry den,
spontanny potrat je obvykle v ranych fazach tehotenstva bezpecnejsi ako kyret (menej vedlajsich ucinkov, mensie riziko zrastov a neskorsich problemov s plodnostou), nehovoriac o tom, ze niekedy sa lekari vo vypoctoch a vysetreniach pomylia, a ak si zena vyziada odklad kyretu, dalsie vysetrenie niekedy ukaze ze plod vlastne zije a prosperuje.
Preto kyret odporucam len vtedy ked je riziko vzniku infekcie, alebo cakanie z nejakeho dovodu nie je prijatelna moznost.
Ak chcete pockat a nemate zdravotne problemy, doverujte svojmu telu a nenechajte sa nanutit do niecoho, na co sa necitite.
Drzim palce, nech Vam dalsie tehotenstvo uz dobre dopadne. HB
05.07.2016 08:18   admin info@fertility.sk
Tehotenstvo a spinenie
Dobry den.rada by som sa vas opytala na spinenie v tehotenstve.Sme po KET 13.6 hcg na 11.den 595 a na 15 den 3577.dna 27.5 gest.vak 6 mm a dnes 30.6 13mm.z coho moze byt to spinenie byva hnede ale trva len doobeda alebo poobede nie cely den.ale dnes poobede jasna cervena krv trocha na intimke a opet trochu hnedeho a zas nic;(.o 2 tyzdne mam kontrolu ci bude akcia srdiecka.bojim sa aby som nepotratila ako sa da tomu este pomoct?beriem utrogestan 2-0-2 a vitaminy pre tehotne od jamiesonu prenatal.za odpoved dakujem
odpoveď 30.06.2016 15:01   Martina bezakova2812@gmail.com
Re: Tehotenstvo a spinenie
Dobry den,
dufam ze nepisem neskoro, no v kazdom pripade v tejto chvili nie je toho vela, co Vam bez blizsej znalosti situacie mozem odporucit pre podporu udrzania tehotenstva. Dobre je uzivat ten Utrogestan, a robit dychacie cvicenia: http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/dychacie-cvicenia.html
Pripadne mozete skusit nejaku bylinkarku alebo TCM terapeuta, ktory moze zvazit Vas aktualny stav a odporucit nejake dalsie podporne opatrenia.
Drzim palce! HB
04.07.2016 08:52   admin info@fertility.sk
Hcg
Dobrý deň,minulý týždeň som potratila cca. 4tt bez kyretu.. Odvtedy chodím na krv. Vo štvrtok cca 10 dní po potrate som mala hcg stále 16.. Tuším,nerozumela som poriadne sa sestričke. Je to v norme?Koľko trvá kým sa to vyplatí z krvi? O dva týždne mám znova ísť na krv. Prečo? Kedy môžem čakať menzes? Ovulácia môže prebehnúť,či až po ďalšom menzese? Doktorka sa mi moc nechce vyjadrovať k tomu - asi ma nechce plasit.
odpoveď 26.06.2016 11:02   Zuzana Zuzana.Neuzilova@gmail.com
Re: Hcg
Dobrý deň,
ťažko môžem hodnotiť z jednej hodnoty, skôr je dôležité či hodnota klesá, stagnuje alebo dokonca stúpa. Hladina hCG u každej ženy klesá inou rýchlosťou, tiež veľmi záleží na tom, aká bola hodnota v čase potratu. Obecne to môže byť až niekoľko týždňov.
Ovulácia môže prebehnúť, keď hodnota klesne dostatočne nízko, alebo až v ďalšom cykle - to je tiež individuálne. Pri ďalšom vyšetrení sa aspoň opýtajte, ako sa hladina hCG vyvíja - je to Vaše telo, máte právo to vedieť.
S pozdravom HB
28.06.2016 20:06   admin info@fertility.sk
HCG cez 13000 a dietatko nevedia najst v maternici
Prosim vas som podla mna v 6 tyzni teho t.podla doktorov asi v 8. A nevedia mi najst plod v maternici,cize maju podozrenie na mmt.posl.menzes som mala 27.4.2016 a otehotnit som mohla aj 17.5.2016 .robili mi prve hCG 8.6.2016 hodnota cez 900 a na sone nic tak 16.6. hCG cez 5300 a na sone stale nic 18.6.2016 hCG cez 8000 a 21.6.2016 hCG cez 13000 a stale na sone nic.som stale v nemocnici a chcu ma operovat laparoskopicky no ja nemam ziadne bolesti,vytok proste nic mozem este pockat????a dokedy asi???je sanca ze sa este objavi plod????operaciu zatial odmietam,no bojim sa aby som si to sama neurobila este horsie.dakujem za rychlu odpoved
odpoveď 21.06.2016 22:38   Zuzana Prievalska zuzanaprievalska@post.sk
Re: HCG cez 13000 a dietatko nevedia najst v mater
Dobrý deň,
je skutočne možné, že ste ešte len v 6tt, hodnota hCG by tomu zodpovedala. V tejto fáze tehotenstva je zárodok ešte maličký a dá sa prehliadnuť. Rovnako ako Vy si myslím, že pokiaľ nepociťujete žiadne bolesti ani krvácanie, nie je zatiaľ dôvod k operácii a odporúčam počkať minimálne týždeň, ešte lepšie dva týždne. Plod sa obvykle ukáže najneskôr medzi 7 a 8tt. Osobne by som to odkladala aj do 10tt, pokiaľ by hCG stúpalo a inak by mi nič nebolo, ale to už je rozhodnutie ktoré si musíte zvážiť Vy.
Počúvajte svoje telo a nenechajte sa natlačiť do niečoho, s čím nie ste stotožnená.
Držím palce!
HB
22.06.2016 12:14   admin info@fertility.sk
Tehotenstvo
Dobri z priatelom sa snazime uz asi pol roka o babo ale zatual teda podla vysledkou da nedari ale uz dva mesiace mi je na vracanie som viac unavena nohy ma bolievaju hlava vela veci nemozem ani citit co ma hned natiahnie na vracanie nechuti mi jest som nervozna prsia ma bolia a zvacsili sa mi a brucho to iste na vahe som pribrala len pol kila ale vyzeram ako keby som bola minimalne v stvrtom mesiaci mam tvrde brucho pred 4 as 5mesiacmi som mala vraj podla lekarou hnis na oblickach co som si preliecila a bolo vsetko v poriadku ..bola som uz na sonografii kde je vsetko v poriadku na gastre tam ties je vsetko ok ziadny zapal v tele nemam menzes mam uz druhy mesiac taky ze ho mam nanajvys 2 dni a potom nic ale bolesti mam velke sstava sa mi ze sa nemozem ani postavit z postele chodim castejsie curat v priemere je to 8 as 10 krat denne moj gynekolog tvrdi ze tam nic nevidi krv mi uz nebral len raz a pred 5 mesiacmi ked mi meskal menzes a dal mi vyvolavacku od vtedy je tento kolobeh neustale dookola robila som si tehu testy a jeden mi vysiel pozitivny ale to bola uplne slabulinka ciarka tak som test opakovala o 3 dni a uz bol ako vzdy negativny mozem byt tehotna ???a nemoze ist nahodou o rakovinu krcka maternice dakujem za odpoved
odpoveď 20.06.2016 22:39   Patricia Cikinkira123456789@azet.sk
Re: Tehotenstvo
Dobrý deň,
najpravdepodobnejšie vysvetlenie je, že došlo k oplodneniu a možno aj uhniezdeniu zárodku, ale z nejakého dôvodu sa prestal vyvíjať. Zodpovedal by tomu najskôr pozitívny a potom negatívny teh. test, negatívny nález ultrazvuku aj zväčšené brucho.
Nevysadili ste náhodou krátko pred začatím snaženia o otehotnenie hormonálnu antikoncepciu? Ak áno, nezaškodilo by začať dodržiavať opatrenia z článku Obnova plodnosti po HAK: http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/obnova-plodnosti-po-hak.html
K tomu by som nasadila nejaké protizápalové a protikvasinkové potraviny - panenský kokosový olej, cesnak, kurkuma, zázvor (denne vypiť čaj z nakrájaného čerstvého zázvoru veľkosti palca - krátko povariť v 250ml vody). Každý deň by ste mali mať 30-60 minút mierneho pohybu (prechádzky).
Ak začnú príznaky ustupovať, je to takmer určite spôsobené narušenou črevnou mikroflórou + hormonálnou nerovnováhou. Nezaškodilo by tiež začať si merať BT podľa symptotermálnej metódy, aby ste videli či ovulujete a aká dlhá je luteálna fáza. Viac tu: http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/symptotermalna-metoda/
Ak by ste potrebovali ďalšiu pomoc, odporúčam vybrať si niektorý z mojich poradenských programov a napísať na mail info@fertility.sk, rada sa Vám budem venovať podrobnejšie.
S pozdravom HB
21.06.2016 09:53   admin info@fertility.sk
Možné tehotenstvo?
Dobrý deň,25.5 som bola na laparoskopii z dôvodu neplodnosti....nič tam nezistili ze je všetko ok....pravdepodobne 4.6 som mala 2hod silné bolesti takže asi bola ovulácia. Pred 3 dňami mi vyšiel slabo pozitívny test ale od vtedy žiadny nevyšiel tak ako ten pred 3dnami.Lekarka mi brala krv a pred 2dnami som mala beta hcg 0.3 co je negatívny výsledok. Ms som mala dostať včera ale zatiaľ nedošiel. Je možné skoro na testovanie alebo sa mam radšej pripraviť na to najhoršie? Ďakujem za radu
odpoveď 17.06.2016 10:52   Martina martinaolhova@centrum.sk
Re: Možné tehotenstvo?
Vzhľadom k negatívnemu krvnému testu sa mi zdá pravdepodobné, že šlo o tzv. biochemické tehotenstvo - došlo k splynutiu vajíčka a spermie, ale nevydarila sa implantácia a hladina hCG preto rýchlo poklesla.
Na najhoršie sa pripravovať snáď nemusíte, ale počítajte radšej s tým, že do pár dní začnete krvácať.

V ďalšom cykle odporúčam vyskúšať niečo z prírodných terapií a podporu plodnosti: http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/
Vzhľadom k absolvovanej laparoskopii by nebolo na škodu začať s enzymoterapiou, a po zahojení rán nasadiť ricínové obklady.
Držím palce! HB
17.06.2016 12:31   admin info@fertility.sk
tehotensky test
Dobry den pisala som ohladne tich testov a na sone nic nebolo. Zijem v UK no ziadne krvne testy nerobili a v maternici na ultrazvuku nic nevideli akurat som si vsimla ze tam bola taka tenka ciara, a povedala doktorka kedze mam nepravidelny cyklu ze mozem byt tak 5tt a ze ma poslu na skory ultrazvuk lenze po negativnom teste to nehali tak ze mam ist k doktorke nech ma vysetri ze preco nemam pravidelnu ms nic ine. Ked budem u doktorky mozem jej spomenut tuto anembryolu aby ma poslala este na jeden ultrazvuk alebo to zistia z krvi? Som z tohto sklamana a stale si robim nadej ze som v skorom stadiu a ze budem tam mat embryo :-( dakujem
odpoveď 14.06.2016 18:21   Lenka
Re: tehotensky test
Aha tak, no v UK sa stavaju vselijake zvlastne pripady... a nadej samozrejme umiera posledna, stava sa vselico, ale je lepsie neprechovavat nerealisticke ocakavania. Urcite som za to aby Vam urobili este jeden ultrazvuk, ale ako vravim, necakajte od toho vela.
Kazdopadne je dobra sanca, ze ked nabuduce znova otehotniete, uz bude vsetko v poriadku.
Drzim palce!
HB
16.06.2016 11:03   admin info@fertility.sk
tehotensky test
Dobry den chcem sa spytat poslednu ma som mala 19.03.2016, 3 dni po sme mali s priatelom nechraneny pohl. Styk a potom koncom aprila. O mesiac som robila tehu testy z raneho mocu a boli pozitivne. Testy som robila kazdy inej znacky ukazali najprv slabucku ciarku a o tri dni uz som ju pekne videla, tak som isla k doktorke a ona vypocitala ze som v 8tt. Potom mi kazala priniest moc, tak som ho priniesla na druhy den a o dalsi tyzden pytali dalsi no nikto nevolal ze je nieco v neporiadku ani nic, tak mi poslali z nemocnice ze mam ist na ultrazvuk to uz podla vypoctov som bola v 12tt. Prisla som na ultrazvuk a doktorka nic nevidela, nechapala som tomu potom urobili tehotensky test a vysiel negativny. Cely den som nechapala preco na ultrazvuku nic nebolo a pozitivne testy. Pritom ziadne bolesti ani spinenie som nemala. Pytala som sa ci nahodou cysta, mimomaternicove alebo zamlknute tehotenstvo no vylucila to lebo maternica aj ovaria boli v poriadku, tak ma poslali domov ze mam ist k doktorke kvoli tomuto. Ja pojdem teraz nech mi urobia krvne testy ci nahodou nebude rakovina coho sa bojim :-( ale potom preco tie testy boli pozitivne, inak mam nepravidelny cyklus. Mali ste to niektora? Vsak ked aj moc som priniesla dva krat tak nikto nevolal ze nieco neni v poriadku, ze niesom tehotna ale poslali ma potom na ultrazvuk fakt som z tohto mimo.
odpoveď 14.06.2016 14:21   Lenka
Re: tehotensky test
Dobry den,
tak to ma mrzi, ale pravdepodobne to nebude nic horsie ako tzv. anembryomola, teda tehotenstvo bez pritomnosti embrya. Stava sa, ze zarodok sa implantuje do sliznice, zacne produkovat hCG (cim sposobi pozitivny teh. test), ale pomerne skoro sa prestane vyvijat. Hladina hCG pritom este nejaky cas moze stupat, cim moze sposobit dojem, ze je vsetko v poriadku.
Nie je mi jasna akurat jedna vec, podla Vasho popisu tomu rozumiem tak, ze uplne prvy ultrazvuk ste absolvovali az v 12tt, a dovtedy Vam vysetrovali len hCG z mocu? Ak je to tak, je to celkom lajdacky pristup zo strany Vasej gynekologicky. Celkom bezne sa robi prvy ultrazvuk v ukoncenom 7tt, kedy je uz mozne vidiet akciu srdiecka babetka. Keby bola lekarka postupovala standardne, mohli se si usetrit tych 5 tyzdnov zivota v radostnom ocakavani, a nasledne o to vacsi sok a sklamanie.
Inak teda predpokladam, ze do par tyzdnov sa spusti krvacanie a znova Vam nabehne menstruacny cyklus. Kyretaz (cistenie) v tomto pripade neodporucam, nechala by som telo nech to aspon skusi zvladnut samo.
Drzim palce!
HB

14.06.2016 17:56   admin info@fertility.sk
?
Zdravim vas opat :-) tak nakoniec sa srdiecko objavilo len comu nerozumiem zemam vysoke hcg zodpovedajuce 9 tyzdnu a na sone je velkost plodu 6 tyzden cize 3 tyzdne rozdiel ako to.je mozne?
odpoveď 09.06.2016 16:34   Lenka
Re: ?
Tak to je skvelá správa, teším sa s Vami :-)
Hodnoty hCG sú orientačné, ťažko z toho niečo usudzovať. Obvyklé dúvody zvýšenej hladiny hCG sú uvedené v článku, ku ktorému patrí táto diskusia, niekedy sa vyskytuje aj bez zistiteľnej príčiny. Ja som mala v prvom tehotenstve až 4-násobne zvýšenú hladinu hCG a naháňali ma kôli tomu po vyšetreniach, ale všetko bolo nakoniec v poriadku, dcérka sa narodila zdravá.
Tak držím palce, nech to aj u Vás dobre dopadne :-)
HB
09.06.2016 19:48   admin info@fertility.sk

Zasielať novinky na e-mail