Ľudský choriový gonadotopín (hCG)

Ľudský choriový gonadotropín (hCG) je glykoproteínový hormón produkovaný v tehotenstve vyvíjajúcim sa embryom krátko po počatí, a neskôr časťou placenty. Jeho úlohou je zabrániť rozloženiu žltého telieska vo vaječníku a tak zachovať produkciu progesterónu, ktorý je dôležitý pre udržanie tehotenstva.
Späť na článok

Diskusia

Číslo stránky:
HCG viac ako 10.000
Dobry den,
bola som v cca 6tt+6 na odber krvi a lekar povedal, ze mam HCG vyssie ako 10.000. Presnu hodnotu mi nepovedal. Nie je to prilis vysoke na ten tyzden? Merala som si BT a tyzdne uplne sedia s ovulaciou T.j 2 pred ovulaciou a takmer 5 tyzdnov po ovulacii, takze som otehotniet skor nemohla. A dalsia otazka je. Aj ked mam taketo vysoke HCG, nevraciam a citim sa dobre. Iba mi je dopoludnia tak zvlastne, ako keby po opici. Neviem, ako to inak nazvat. Je mi zvlastne, ale nevraciam. Myslite, ze je to v poriadku? Alebo nevolnosti so stupajucim HCG este mozu prist? Dakujem za odpoved :-)
odpoveď 19.04.2013 20:49   Mia mmiuskaa@gmail.com
Re: HCG viac ako 10.000
Dobrý deň,
v prvom rade blahoželám k tehotenstvu a prajem všetko dobré :-) takže ovulácia predsa len prebehla...
Hodnota hCG v 6+6tt (takmer 7tt) nad 10.000 (povedzme že je to 12-15.000) by mala byť v poriadku, viz referenčné hodnoty v tabuľke. Mierne zvýšené hodnoty hCG by mohli zodpovedať skoršiemu začiatku tehotenstva, alebo tehotenstvu s dievčatkom (teh. so ženský plodom vykazuje štatisticky o niečo vyššie hladiny hCG).

Ak sú hodnoty hCG *výrazne* zvýšené (pri hornej hranici alebo nad ňou), môže to znamenať napríklad
a) viacpočetné tehotenstvo (dvojičky, trojičky),
b) mimomaternicové alebo molárne tehotenstvo (ale to sa zrejme vylúčilo ultrazvukom),
c) problémy s obličkami u matky, slabšia placenta (po 12tt),
d) príčina nezistená - niektoré ženy majú pri každom tehotenstve zvýšené hCG a všetko prebehne normálne.

Inak na zvracanie Vám nemusí byť - ja som mala v 11tt oproti norme až 4-násobne zvýšenú hladinu hCG, a ani raz som nezvracala. Tiež by som charakterizovala ten stav ako taký trochu "po opici" - trochu krútenie hlavy, mierna dezorientácia a spomalené reflexy. Tieto príznaky pravdepodobne postupne vymiznú po 10-12tt, keď sa hladina hCG stabilizuje a začína pomaly klesať.
Viac o nevoľnosti a iných "radostiach" v tehotenstve viz články: http://www.fertility.sk/sk_SK/tehotenstvo/problemy-v-tehotenstve/
http://www.fertility.sk/sk_SK/tehotenstvo/ranna-nevolnost-je-to-problem.html

Držím palce!
HB
20.04.2013 10:03   admin info@fertility.sk
Re: HCG viac ako 10.000
Jeeej, vy si ma pamatate? :-) dakujem krasne za blahozelanie a za vysvetlenie..uz som trosku pokojnejsia :-) na sono idem az v piatok, cize na konci 7tt , tak sa to cele rozluskne, snad bude vsetko v poriadku. Nechcela som babo tak skoro vystavovat ultrazvuku, tak som sa rozhodla pockat, kedze nekrvacam, nic ma neboli a mam vela energie :-) Este raz velmi pekne dakujem a hned si idem prestudovat vsetky odkazy, co ste mi dali do odpovede :-)

S pozdravom,
Mia
20.04.2013 11:23   Mia mmiuskaa@gmail.com
Re: HCG viac ako 10.000
Tak sa držte, budem rada ak dáte vedieť ako sa darí :-)
HB
21.04.2013 11:12   admin info@fertility.sk
atb a tehotenstvo
atb a tehotenstvo

Dobrý deň. Prosím Vás o radu. Koncom decembra som brala clostylbegyt a duphaston...3 dni po meškaní menštruácie bol tehotenský test negatívny, a tak mi Dr. predpísal na streptokoka a e-coli orálne Medoclav 625mg a čípky Polygynax. Dnes mi vzali Hcg, keďže menštruácia stále nedošla a výsledok je 28, 11. Na usg cysty nebolo vidieť, len ešte 2 neprasknuté folikuly. Veľmi túžim po dieťatku, len sa mi nechce veriť, že ozaj som tehotná, keďže som už predtým dvakrát bola (raz spont. abort)a mala som isté príznaky a test mi ukázal druhú čiarku už na 10.deň. Teraz nemám takmer žiadne príznaky, iba trošičku, tak minimálne mám citlivé bradavky. Dnes mi test ukázal slabú druhú čiarku. Od ovulácie je dnes 17. deň. Chcem sa opýtať:
1. V prípade, že som tehotná, mohli tie atb medoclav 625 a polygynax poškodiť bábo?
2. Mám obidva tieto lieky prestať užívať, alebo polygynax doužívať? Zabudla som sa opýtať Dr.
3.Je možné, že hcg je zvýšené z nejakého ochorenia? Z akého napr.?
Ďakujem pekne za odpovede.
odpoveď 11.01.2013 15:28   maria
Re: atb a tehotenstvo
Dobrý deň,
s tými antibiotikami Vám neporadím, nie som farmaceut. Odporúčam preštudovať príbalové letáky, mala by tam byť uvedená vhodnosť v tehotenstve.
Neviem posúdiť závažnosť predčasného prerušenia ATB liečby vo Vašom prípade. Mali by ste sa čo najskôr poradiť s lekárom alebo lekárnikom - aj cez víkend si môžete zavolať do lekárne alebo nemocnice a poradiť sa.
hCG výnimočne môže byť zvýšené aj z iného dôvodu ako tehotenstvo - napr. pri niektorých typoch cýst alebo tumorov, ale to je pomerne málo pravdepodobné.

S pozdravom
HB
11.01.2013 19:03   hebe - Admin Fertility.sk info@fertility.sk
HCG negatívne
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať..Mávam pravidelný menštruačný cyklus (28 dní, plus-mínus 1 deň). Keď mi menštruácia meškala týždeň, urobila som si 2 tehotenské tesy - na oboch za zachvíľu objavili pekné 2 čiarky. Za ďalších asi 5 dní som začala špiniť - hneď som išla na pohotovosť s tým, že mi asi hrozí potrat..úplne som bola v tom, že som tehotná. Doktor mi však spravil sono - a nič tam nebolo. Potom mi vzali moč - výsledok bol: HCG negatívne. Poslali ma domov s tým, že nie som tehotná. Doma sa mi už spustilo normálne menštruačné krvácanie /ani slabé,ani silné/. Napadlo ma však, mimomaternicové tehotenstvo to nemôže byť? Zrejme asi nie,keď HCG bolo negatívne...No myslíte, že výsledok z moču stačí,je dosť spoľahlivý? Neviem, aké testy majú na to v nemocnici...
Ďalšia otázka, ktorá by ma zaujímala...myslíte, že som vôbec bola tehotná? Alebo prebehol mikropotrat?
Ďakujem vám veĺmi pekne za odpovede.
odpoveď 03.01.2013 15:55   Dana valovci1@gmail.com
Re: HCG negatívne
Dobrý deň,
tehotenské testy z moču nie sú úplne spoľahlivé v tom smere, že negatívny výsledok v skorom štádiu tehotesntva často neznamená, že nie ste tehotná (tzv. falošne negatívny výledok). Pokiaľ je výsledok dvoch rôznych testov jednoznačne pozitívny a neužívate špeciálne lieky na udržanie tehotenstva s obsahom gestagénov, na 99% to znamená, že ste boli tehotná, čo potvrdzuje aj meškajúca menštruácia.

Tehotenstvo však neprosperovalo a v skorej fáze skončilo potratom. V ranom tehotenstve ešte hladina hCG nie je vysoká a môže rýchlo klesať, preto krvný test už tehotenstvo nepotvrdil. Je to žiaľ pomerne časté, spravidla to nič neznamená a ďalšie tehotenstvo už bude prebiehať bez problémov.
Pokiaľ Vám trvalo dlhšiu dobu kým ste otehotneli alebo máte nejaké ďalšie zdravotné problémy, môžete vyskúšať naše poradenstvo, ale zrejme to nebude nutné.

Držím palce, nech Vám to nabudúce vyjde.
S pozdravom
HB
03.01.2013 20:13   hebe - Admin Fertility.sk info@fertility.sk
poradte ...
za posledny mesiac som mala menzes kazdych cca 10 dni ...ked som dostala uz 3X zasla som za gynekologom ...ten ma prezrel ,urobil ultrazvuk a zaver znel zapal a zhrubnuty pravy vajickovod...nasadil mi Novalgin 2x1 a objednal na krv na druhy den ...ale na druhy den som sa opet rozkrvacala a poriadne ...odobral mi krvne testy hcg,krvny obraz koagulacne faktory,crp..vsetko mam v poriadku ,len HCG mam 17 ...pohlavny styk som mala len raz v priebehu 4 mesiacov a to asi pred 4 tyzdnami ... mozem byt tehotna ,ked tak krvacam ??? dalej uživam medoclav 625mg a 8 h.ascoritin 2x1 a bol mi podany Dicynone i.m.
može sa stat ,ze hcg hovori aj o niecom inom ako o tehotenstve ?? ci som na 100% tehotna ? to ze krvacam nevadi ? dakujem
odpoveď 12.04.2012 20:49   erika era777@azet.sk
Re: poradte ...
Dobrý deň,
uvedená hodnota hCG môže byť dôsledkom aktuálne prebiehajúceho tehotenstva, nedávneho nezaznamenaného spontánneho potratu, injekcií na vyvolanie ovulácie, mimomaternicového tehotenstva a i. Pokým ultrazvuk nepotvrdí prítomnosť životaschopného plodu v maternici, nedá sa teda na 100% počítať s tehotenstvom.
Krvácanie v ranom tehotenstve je pomerne bežný jav, obvykle nie je príliš silné, ale sú známe aj prípady žien so silným krvácaním počas tehotenstva, ktoré napriek tomu donosili zdravé dieťa.
Je to však komplikácia, ktorá nepochybne vyžaduje lekársku starostlivosť a odpočinkový režim.
Držím palce, predpokladám že v priebehu pár dní sa situácia objasní.
S pozdravom
HB
15.04.2012 14:56   hebe - Admin Fertility.sk info@fertility.sk
MAM NAROK NA MATERSKU?
MOSTE MI PORADIT?
OD 01.04.2010 ZACINAM AKO ZIVNOSTNICKA CHCEM SA OPITAT MAM NAROK NA MATERSKU?
odpoveď 29.03.2010 12:12   zdenka zdenka.kukanov@gmail.com
Re: MAM NAROK NA MATERSKU?
Dobrý deň, pokiaľ si ako živnostníčka by budete hradiť zdravotné a sociálne poistenie, mali by ste mať aj nárok na tzv. materskú. Nárok na finančnú podporu v materstve by mal vznikať po 9 mesiacoch odvádzania sociáolneho poistenia. Pre podrobnejšie informácie by ste sa mali obrátiť na príslušnú pobočku sociálnej poisťovne.
31.03.2010 14:21   Admin info@fertility.sk
Číslo stránky:

Zasielať novinky na e-mail