22.10.2010

Ako zvládame problém neplodnosti

Je ťažké si vôbec predstaviť čím prechádza neplodný pár, kým to človek nezažije na vlastnej koži. Neplodnosť zanecháva silnú emotívnu skúsenosť, ktorá mnohých zmení, prinúti prehodnotiť životné priority, zamestnanie alebo aj partnera...

Mnohí v sebe nájdu skrytý zdroj sily, ktorá ich dokáže motivovať k absolvovaniu terapií a procedúr, o ktorých by za žiadnych iných okolností neuvažovali.

Klasifikácia podľa vnútorného prežívania

Každý to prežíva inak, najčastejšie sa však prežívanie vlastného problému neplodnosti približuje niektorému z troch základných typov:

1. Otvorený / Extrovert

Spoločenský typ človeka, ktorý nie je veľmi citlivý na svoje súkromie, a nepotrpí si na tajomstvá. Ak narazí na problém s plodnosťou, nemá problém zdôveriť sa svojim blízkym. Získa tak výhodu širšej podpornej skupiny, ktorá mu pomáha získať užitočné informácie, a navyše s veľkou pravdepodobnosťou natrafí na ďalšie páry s podobným problémom. Vďaka tomu vie, že na to nie je sám.

2. Uzavretý / Introvert

Títo ľudia sa nedokážu ľahko zdôveriť a často sa so svojimi problémami uzatvárajú do seba. Môžu tak nadobudnúť pocit, že nikto iný tento problém nemá a všetky deti ktoré sa narodili v ich okolí boli splodené prirodzene, čo ešte viac prehlbuje ich neradostné rozpoloženie. Prichádzajú o výhodu podpornej skupiny a je u nich pomerne vysoká pravdepodobnosť prepadnutia depresívnym náladám. Smutným dôsledkom nevysporiadaného problému neplodnosti u týchto ľudí je aj zvýšené riziko rozpadu vzťahu. Zhrnutie: nezdá sa, že by tento model správania prinášal nejaké výhody.

Preto podľa možnosti odporúčame konvertovať na iný osobnostný typ :-)

3. Ľahkomyseľný

Osobne sa domnievam, že týmto ľuďom sa problém neplodnosti vyhýba :-) alebo pod vplyvom problémov s počatím podstúpia vnútornú premenu na niektorý iný, menej radostný osobnostný typ.

Ak sa tak predsa len nestane, majú dobrý základ na to, aby neplodnosť zvládli v dobrej psychickej pohode. Spájajú výhody prvej skupiny (Otvorený / Extrovert) so svojimi vlastnými špecifickými bonusmi. Ak obvyklé terapie neprinesú úspech, dokážu sa s bezdetnosťou vyrovnať lepšie ako iné osobnostné typy. Ušetrený čas a energiu venujú svojim koníčkom, kariére, cestovaniu či domácim zvieratkám.

Vývoj v čase

V priebehu času môže u ľudí trpiacich neplodnosťou pod vplyvom rôznych životných okolností dochádzať k posunom vo vnímaní ich problému. Nasleduje ukážka pomerne obvyklého vývoja v čase:

  • 0 - 6 mesiacov - počiatočný entuziazmus, nepripúšťate si možné komplikácie.
  • 6 -12 mesiacov - mierne znepokojenie, u ženy stupňujúca sa nervozita pred každým termínom očakávanej menštruácie, začína prvé nesystematické pátranie po možných príčinách doterajšieho neúspechu.
  • 1 - 2 roky - absolvovanie vyšetrení plodnosti, pričom každé vyšetrenie prináša nádej na odhalenie zdroja problému, je teda často zdrojom ďalšej nervozity a stresu. Pokiaľ sú všetky výsledky v norme, doktori sú spokojní a vy ste nahratí... známy problém totiž možno riešiť, zatiaľ čo neznámy stále čaká na odhalenie. A tak hľadáte, tápate a robíte na sebe pokusy, ktoré by pri aplikácii na zvieratá pôsobili nehumánne.
  • 2 - 4 roky - najväčšia kríza. "Frustračná kompozícia" - t.j.  striednie prvku očakávania a prvku sklamania (vynález českého velikána Járy Cimrmana) - zamáva aj na tými najodolnejšími. Stres zanechal stopy na partnerskom vzťahu, a nedokážete si byť oporou vo chvíli, keď by ste to najviac potrebovali. Mnohí sa v tomto období rozchádzajú, či ventilujú napätie v mimomanželských vzťahoch. Vytrvalci hľadajú spásu v alternatívnej medicíne, ľudových liečiteľoch, meditáciách, modlitbách a podobne. Niektorí podstúpia IVF, iní sa rozhodnú zažiadať o adopciu.
  • 4 a viac rokov - na mnohých sadlo sťastie a z pôrodnice si prinášajú najkrajšie bábätko na svete :-) či už k jeho zrodu dopomoholi vymnoženosti modernej vedy a techniky, zarytá vytrvalosť, alebo niečo ako zázrak. Niektorí si to dieťatko dovezú z kojeneckého ústavu či detského domova.

Tí ostatní na to svoje šťastíčko stále čakajú. Počiatočná bojovnosť už trochu vyprchala, a tak sú viac či menej uzmierení so svojím osudom. Ale zázraky sa dejú, a tak sa nikdy netreba celkom vzdávať nádeje.

Osobná skúsenosť

Keď sme s manželom začali seriózne uvažovať o rodine, on bol optimista očakávajúci, že do pár mesiacov budem bez problémov tehotná. Ja som bola viac skeptická - očakávala som problémy, a ukázalo sa že moja predtucha bola oprávnená. Niekto by mohol tvrdiť, že som si to na seba privolala svojim negatívnym myslením, a možno to na psychickej úrovni skutočne zohralo svoju rolu. Iste to však nebola jediná príčina komplikácií.

Žiaľ sme obaja inklinovali skôr k uzavretému, introvertnému modelu správania, s takmer všetkými nevýhodami ktoré táto tendencia prináša. Manžel bol podľa vyšetrení v poriadku, a ja som podľa bežných vyšetrení bola tiež úplne zdravá. Trpela som depresiami, hľadala som príčinu, a celé sa to akosi zacyklilo v sebazničujúcom a sebapodporujúcom cykle (neplodnosť - depresia, depresia - neplodnosť).

Až nález endometrióznej cysty a operácia ma vytrhli zo zväzujúceho stereotypu. Uvedomila som si, že neplodnosť nestojí za to, aby som jej dovolila zničiť mi vzťah, zdravie a život. Zmenila som prácu, začala sa venovať tomu, čo ma baví a opäť som našla radosť zo života.

V súčasnosti máme podanú žiadosť o adopciu, a ak všetko pôjde dobre, možno už o dva roky sa naša rodinka konečne rozrastie. Po rokoch čakania, skúšania, zúfalého osamelého boja a opakovaných sklamaní je obrovskou úľavou vedomie, že dieťatko je vlastne už "na ceste", akurát to potrvá o niečo dlhšie ako bežné tehotenstvo.


Všetkým párom, ktoré riešia problém neplodnosti prajem skoré naplnenie ich túžob. Vedzte, nie ste na to sami.

Autor článku:
Helena Bieliková

Súvisiace články:

Zasielať novinky na e-mail