Blog

V tejto sekcii prinášame články, ktoré odrážajú naše súkromné skúsenosti a názory.

28.06.2018

BLOG: Vaša radosť, moja radosť

Boli časy, keď som pri každej správe o uzdravení či otehotnení klientky z poradenstva cítila nielen úprimnú radosť, ale aj jemné pošteklenie ega - SOM DOBRÁ :-D Rada som tiež zdieľala tieto úspechy verejne, aby som sa mohla pochváliť a dať svetu vedieť, že Fertility poradenstvo naozaj funguje. Po viac než piatich rokoch sa na to už pozerám trochu inak.

20.06.2018

BLOG: Hovorme o hovienku

Dnes sa budme baviť o hovienku. No vážne :-) Často sa stretávam so ženami, ktoré dlhodobo riešia problém s plodnosťou, a z rozhovoru vyplynie, že trpia chronickou zápchou alebo hnačkou (prípadne striedaním jedného a druhého). Sú prekvapené keď im poviem, že prvá vec ktorú musíme vyriešiť, je plynulé trávenie, ktoré sa na výstupe prejaví pravidelne sa hlásiacim, pekným zdravým dobre formovaným - hovienkom. Až po dosiahnutí tejto méty môžeme ďalej riešiť hormóny, ovuláciu, tehotenstvo.

01.09.2016

Správny počet detí?

Čo myslíte, aký je správny počet detí na jednu ženu? Jedno, dve, či tri? Správna odpoveď asi neexistuje, ale myslím že by to mohlo byť niečo ako "toľko, koľko zvládne porodiť a dobre vychovať". A to si musí rozhodnúť každá rodina sama za seba, nikto iný nemá právo do toho hovoriť.

02.03.2016

Ako prežiť zdravotnú (ne)starostlivosť na Slovensku

Slovenský pacient pred banálnym chirurgickým zákrokom dostane dlhý zoznam vecí, ktoré si potrebuje so sebou priniesť: toaletný papier, mydlo, uterák, čisté posteľné prádlo, sťahovacie obväzy, chirurgickú niť na zašitie rany a rôzne ďalšie zaujímavé položky. Keď to takto pôjde ďalej, dočkáme sa ešte aj toho, že si k zákroku budeme musieť priniesť vlastné anestetiká, zdravotnú sestru a lekára. Kde to skončí?

12.01.2016

Viac detí prosím!

Demografický vývoj na Slovensku za posledných 60 rokov ukazuje neradostné výsledky: klesá pôrodnosť, stúpa vek prvorodičiek, stúpa rozvodovosť, stúpa priemerný vek partnerov vstupujúcich do manželstva a klesá celkový očet svatieb. Prognóza na rok 2060 je katastrofálna: budeme mať až 214 ľudí dôchodkového veku na 100 detí. Čo s tým?

24.04.2015

Znova bez lepku

"Cesta tam a zase zpátky", alebo ako som sa znova odhodlala vyradiť lepok zo stravy.

26.09.2014

Dilema dňa: surová alebo varená strava?

Často sa stretávame s názorom, že surová strava (raw) je tá jediná správna a zdravá, pretože len tak si zaručíme dostatočný prísun vitamínov, minerálov a enzýmov. Čo je na tom pravdy?

26.10.2010

Imaginárny rozhovor s Bohom na tému umelé oplodnenie

Hneď na začiatku musím uviesť, že tento článok obsahuje moje súkromné názory a myšlienky, ktoré sa mnohým veriacim môžu zdať poburujúce. Cieľom však nie je šokovať, ale pozieť sa na problematiku neplodnosti a umelého oplodnenia z iného uhla.

22.10.2010

Ako sa správať k párom trpiacim neplodnosťou

Ak patríte k šťastlivcom, ktorým sa podarilo počať potomstvo na prvý alebo druhý pokus, vedzte že sa pomaly ale iste stávate raritou. Vo vašom najbližšom okolí sa takmer určite nachádza aspoň jeden pár, ktorý sa o počatie usiluje neúspešne už niekoľko mesiacov alebo rokov. Možno o nich neviete - neplodnosť je veľmi citlivá téma, a nie každý o nej dokáže otvorene hovoriť, hlavne keď sa ho to osobne dotýka.

22.10.2010

Ako zvládame problém neplodnosti

Je ťažké si vôbec predstaviť čím prechádza neplodný pár, kým to človek nezažije na vlastnej koži. Neplodnosť zanecháva silnú emotívnu skúsenosť, ktorá mnohých zmení, prinúti prehodnotiť životné priority, zamestnanie alebo aj partnera...

21.10.2010

Odmena Vášmu doktorovi? Alkohol radšej nie

Ak máte aké-také skúsenosti s fungovaním zdravotníckych zariadení, iste ste sa stretli s pomerne bežnou situáciou, akou je poskytnutie finančného či hmotného daru ošetrujúcemu lekárovi.

Zasielať novinky na e-mail