Stravovanie pri endometrióze a adenomyóze

16.08.2024

Vhodné zloženie stravy môže výrazne zmierniť prejavy endometriózy a adenomyózy, zmierniť zápal, bolesť, silné menštruačné krvácanie a podporiť liečebný proces.

Nastavenie „správneho“ zloženia stravy pre konkrétnu ženu však výrazne komplikuje fakt, že neexistuje jeden spôsob stravovania vhodný pre všetkých. Navyše to, čo nám vyhovovalo a prospievalo pred pol rokom, už nemusí byť vhodné dnes. Prečo je to tak?

Existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú individuálnu prospešnosť zloženia stravy pre konkrétneho človeka. Niektoré sú v priebehu života jedinca relatívne stabilné (ako napríklad naša genetická výbava či krvná skupina), iné sa menia cyklicky (napríklad podľa ročných období alebo menštruačného cyklu u žien), a ďalšie sa môžu meniť zo dňa na deň (typicky v súvislosti s aktuálnou fyzickou záťažou organizmu, akútnym ochorením a i.).

S ohľadom na tieto skutočnosti je najefektívnejšie, keď sa naučíme vnímať vnútorný hlas svojho tela, a upravujeme si množstvo a zloženie stravy podľa aktuálnych potrieb. Napriek tomu existujú určité obecné pravidlá, ktoré nám pomôžu orientovať sa v množstve dostupných možností a protichodných informácií.

Potraviny vhodné pri endometrióze

Tieto potraviny by mali tvoriť približne 80 – 90% Vášho jedálnička.

  1. Zelenina - väčšina druhov je vhodná a veľmi prospešná. V letnom období môžeme konzumovať väčšinu zeleniny surovej alebo fermentovanej, v zime naopak uprednostňujeme zeleninu po šetrnej tepelnej úprave (pečená, parená, dusená). Podľa typov: koreňová (mrkva, petržlen, zeler - koreň, reďkovka, cvikla, chren), hlúbová (kaleráb, brokolica, karfiol, kapusta) stonková (rapíkatý zeler, špargľa, fenykel), plodová (uhorka, cuketa, tekvica, dyňa) a listová zelenina (šalát, petržlenová vňať, rukola, pažitka, morské riasy).
  2. Ovocie – obzvlášť vhodné je kyslé bobuľové ovocie s vysokým obsahom antioxidantov a vitamínov (černice, maliny, čučoriedky, ríbezle, zimolez kamčatský, rakytník, arónia a šípky). Z exotických druhov ovocia sú prospešné menej sladké druhy citrusového ovocia (citrón, limetka, grapefruit).
  3. Prirodzene bezlepkové obilniny – ryža, pohánka, pšeno (menej vhodné pri problémoch so zvýšenou hladinou kyseliny močovej), quinoa, amarant, ovos, v menšom množstve kukurica.
  4. Orechy a semienka – nepražené a nesolené mandle, vlašské orechy, para orechy, ľanové semienka, chia semienka, sezam, mak, tekvicové semienka.
  5. Strukoviny – hrach, šošovica, fazuľa, cícer. Sú cenným zdrojom bielkovín, ale s ohľadom na obsah lektínov, ktoré môžu dráždiť trávenie, je vhodné konzumovať menšie porcie. V kategórii prospešných strukovín sú aj fermentované sójové produkty (miso, natto, tempeh) - fermentácia eliminuje negatívne vplyvy izoflavónov, zvyšuje obsah bielkovín a zlepšuje ich stráviteľnosť.
  6. Živočíšne výrobky – vajcia a mäso (ryby, hydina – lepšie je tmavšie mäso s vyšším obsahom kolagénu) – menšie porcie kombinované so zeleninou, vhodnejšie je z ekologického chovu.
  7. Tuky a oleje – rybí tuk, olivový olej, kokosový olej, sezamový olej, na tepelnú úpravu ghí.

Potraviny, ktoré môžeme konzumovať v menšom množstve

Mali by tvoriť nanajvýš 10 – 15% celkového jedálnička.

  1. Cukor – v menšom množstve je prirodzenou súčasťou stravy, preto nie je cieľom sa mu striktne vyhýbať. Snažte sa však cieliť na znižovanie obsahu cukru v potravinách. To platí aj pre RAW a bio potraviny s cukrom prirodzene sa vyskytujúcim v ovocí. Ak tyčinka obsahuje 50% sušených datlí, bude príliš sladká, bez ohľadu na kvalitu použitých surovín.
  2. Raž, špalda, jačmeň – obsahujú menej dráždivú formu lepku, nie sú síce vhodné pre celiatikov, ale ľudia s neceliakálnou intoleranciou lepku ich v rozumnom množstve tolerujú. Možno použiť na prípravu kváskového chleba (spracovanie s kváskom pomáha zlepšiť stráviteľnosť týchto obilnín).
  3. Mliečne výrobky – menšie porcie, vhodnejšie sú fermentované, vyrobené z kozieho alebo ovčieho mlieka. Mliečne výrobky z kravského mlieka z komerčných chovov, kde zvieratá nemajú možnosť voľného výbehu, majú menej priaznivé zloženie tukov, ktoré prispieva k chronickému zápalu. Tolerancia mliečnych výrobkov je však značne individuálna, a môže sa meniť s časom, preto predovšetkým vnímajte svoje telo.
  4. Exotické ovocie – banány, mandarinky, pomaranče, kiwi, ananás, atď - v rozumnej miere (z hľadiska tradičnej čínskej medicíny majú ochladzujúci vplyv na organizmus, preto by sa nemali konzumovať v zime). Výnimkou sú niektoré druhy citrusov – viz vyššie.
  5. Ľuľkovité plodiny – zemiaky, paradajky, paprika, baklažán – môžu spôsobovať zápalovú reakciu, pri konzumácii vnímajte reakcie svojho tela. Pri dobre fungujúcom trávení bude Váš organizmus tolerovať väčšie množstvo týchto plodín. Naopak, pri rozladenom trávení s priepustným črevom môžete mať rôzne, pomerne intenzívne reakcie po konzumácii ľuľkovitých plodín (napr. kŕčovité bolesti brucha, hnačky, vyrážka).
  6. Pražené a solené orechy – orechy sú obecne pre zdravie prospešné, ale pražením sa mení zloženie tukov a znižuje sa obsah antioxidantov. Nadmerná konzumácia soli v solených orechoch zaťažuje obličky.

Čomu je lepšie sa vyhýbať

Tieto zložky by mali tvoriť menej ako 5% Vašej stravy.

  1. Vysoko spracované potraviny – sladené nápoje, instantné potraviny, sladkosti, párky, jedlá z rýchleho občerstvenia. Obsahujú minimum živín, veľa soli a cukru, nezdravé trans-nasýtené mastné kyseliny a rôzne neprirodzené prísady na zlepšenie vzhľadu, chuti a trvanlivosti výrobkov. Výrazne prispievajú k vzniku chronického zápalu v organizme.
  2. Umelé sladidlá – konzumácia umelých sladidiel narušuje metabolizmus cukrov, poškodzuje črevný mikrobiom a neprospievajú ani srdcovo-cievnemu systému. Za najhoršie sú považované sladidlá aspartam, sukralóza a sacharin.
  3. Červené mäso – štúdia z roku 2018 preukázala štatisticky významne zvýšený výskyt endometriózy u žien, ktoré denne konzumovali červené mäso. Najlepšie výsledky v tejto štúdii dosahovali ženy, ktoré konzumovali červené mäso menej ako raz týždenne. Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov
  4. Pšenica a výrobky z nej – moderné odrody pšenice sú výsledkom intenzívneho šľachtenia za účelom zvýšenia výnosov pri pestovaní bez ohľadu na zdravotné účinky. Existujú len niekoľko desiatok rokov, preto sa ľudský organizmus nestihol dostatočne prispôsobiť na ich trávenie. U citlivejších jedincov ich nadmerná konzumácia môže spôsobovať tráviace ťažkosti, ktoré nesúvisia s celiakiou – je to takzvaná neceliakálna glutén senzitivita. Prejavuje sa nadúvaním, refluxom, spomaleným trávením, hnačkami alebo zápchami po konzumácii jedla s obsahom pšenice. Ak tento stav pretrváva dlhšie, dochádza k zápalu sliznice a rozostúpeniu buniek v črevnej stene. Následne začnú do krvného obehu prenikať látky, ktoré tam za normálnych okolností nemajú čo robiť, čo spôsobí dráždenie imunity a zápalovú reakciu v brušnej dutine.
    Prepracovaný a predráždený imunitný systém následne nemôže správne vykonávať svoju funkciu, a na jednej strane môže prehliadnuť zmeny, ktoré by mal eliminovať (ako prítomnosť ložísk endometria mimo dutiny maternice či prítomnosť bakteriálnej infekcie) a na druhej strane môže začať napadať bunky, ktoré sú neškodné (napr. spermie v dutine maternice či zárodok v ranom tehotenstve).
    Ženy s endometriózou majú tiež zvýšené riziko autoimunitného zápalu štítnej žľazy (Hashimotova tyreoditída) – aj v tomto prípade býva užitočné obmedzenie lepku v strave.
  5. Nefermentované sójové výrobky – nefermentovaná sója obsahuje tzv. antinutrienty, ktoré narušujú hladiny hormónov a funkciu štítnej žľazy. Uvádza sa tiež zvýšené riziko niektorých typov rakoviny a nepriaznivý vplyv na plodnosť.
  6. Alkohol – poškodzuje črevnú mikrobiotu a narušuje funkciu pečene – oboje spôsobuje zhoršenie metabolizácie a následne zvýšenie hladiny estrogénov. Priamym dôsledkom je zhoršenie prejavov endometriózy.
  7. Kofeín – aj keď príčina nie je úplne objasnená, veľa žien potvrdzuje, že konzumácia viac ako jedného šálku kávy denne im zhoršuje prejavy endometriózy. Je preto lepšie aspoň čiastočne nahradiť kávu zeleným čajom, ktorý má protizápalové účinky a zmierňuje symptómy endometriózy.
  8. Neprirodzené prísady v potravinách a výživových doplnkoch. Asi nie je potrebné zdôrazňovať, že naše telo nie je pripravené tráviť zlúčeniny, ktoré sa v prírode nevyskytujú (a ak áno, tak len vo veľmi malom množstve). Tieto prísady obvykle narušujú trávenie, imunitu, spôsobujú chronický zápal a prispievajú k hormonálnej nerovnováhe, v horšom prípade môžu aj zvyšovať riziko rakoviny. Ich zoznam a potenciálne účinky na zdravie si môžete naštudovať napríklad na webe ferpotravina.cz.
  9. Potraviny a doplnky výživy, ktoré Vám jednoducho nerobia dobre...
    Asi netreba zdôrazňovať, že ak máte na nejaký prípravok alergickú reakciu, či intoleranciu, nebudete ho ďalej užívať, aj keby články a štúdie dokazovali prospešnosť tejto potraviny či prípravku. Stojí však určite za preskúmanie, či reagujete na potravinu samotnú, alebo nejaké prídavné látky, konzervanty, plesne  alebo histamín v dlhšie skladovaných potravinách.

Kde sa môžete inšpirovať

Ďalšie informácie a tiež recepty, ktorými môžete rozšíriť svoj jedálniček nájdete v knihách a weboch, ktoré sa venujú nasledujúcim stravovacím smerom:

    • protizápalová (protizánětlivá) strava
    • stravovanie podľa 5 elementov
    • stravovanie podľa krvných skupín

Hľadanie rovnováhy

Je dôležité si uvedomiť, že endometrióza nie je ochorenie, ktoré vyliečite a tým nadobro odíde z Vášho života. Cieľom je, dosiahnuť stav telesnej a duševnej rovnováhy, ktorá umožní  dlhodobo eliminovať prejavy endometriózy a žiť kvalitný život. Z toho vyplýva, že najväčší osoh budete mať z takého stravovania, ktoré zabezpečí kvalitné živiny pre Vaše telo, bude obsahovať zvládnuteľné množstvo zaťažujúcich potravín, a zároveň bude spokojná Vaša psychika.

Striktné diéty pri dobrom zložení môžu priniesť krátkodobé zlepšenie fyzického zdravia, ale z dlhodobého hľadiska môžu byť  neúnosné pre duševné zdravie, preto je potrebné citlivo vyvažovať tieto aspekty. Radikálne zmeny a obmedzenia v stravovaní nemusia byť prínosné tiež v situácii, keď sa pripravujete na otehotnenie.

Razantné zmeny v životospráve aj drastické diéty znamenajú stres a záťaž pre organizmus, a to pochopiteľne nie je pre plodnosť prínosné.

Krízové situácie

Výnimku z hore uvedeného pravidla predstavujú situácie, kedy potrebujeme rýchlo a účinne zapracovať na zlepšení nejakého fyzického problému (napríklad sa snažíme zmenšiť endometriálnu cystu a vyhnúť sa operácii, pripraviť telo na otehotnenie po operácii alebo pred plánovaným IVF).
Vtedy je prínosné snažiť sa o dôslednejšie dodržiavanie režimu stravovania, doplnkov výživy alebo terapií. Takýto intenzívny režim väčšina z nás zvláda v rozpätí 1 až 3 mesiacov, potom začnú prevažovať nevýhody stresu a vyčerpania. Vtedy je potrebné prehodnotiť, ktoré opatrenia sú pre nás dlhodobo udržateľné.

Autor článku:
Helena Bieliková


Súvisiace články:

Zasielať novinky na e-mail