Životný štýl pre zlepšenie hormonálnej rovnováhy
23.09.2009
Niekoľko užitočných rád pre zmenu životného štýlu, ktorá Vám pomôže zlepšiť a udržať si hormonálnu rovnováhu. Celková rovnováha v hormonálnej regulácii je nevyhnutná pre zdravie a plodnosť.
- Zmena stravovania – uprednostnenie biopotravín, ktoré neobsahujú rastové hormóny, antibiotiká a pesticídy. Zredukujte príjem „nebio“ mliečnych výrobkov, mäsa a hydiny.
- Konzumujte celozrnné obilny (hnedá ryža, ovsené vločky, raž) a pečivo.
Aj keď nemáte diagnostikovanú celiakiu, mnohí ľudia trpia istou mierou neznášanlivosti lepku s nešpecifickými príznakmi. Výsledkom môžu byť tráviace problémy ako hnačky alebo zápchy, spomalenie metabolizmu, imunitné problémy (alergie), depresie, hormonálna nerovnováha až neplodnosť.
Preto je vhodné zredukovať príjem lepku - výrobky z pšenice nahraďte cestovinami alebo pečivom vyrobeným z raže, špaldy, ryže alebo pohánky. Pri pečení a varení podľa možnosti nahraďte pšeničnú múku inými alternatívami. V špecializovaných potravinách je možné zakúpiť múku z obilnín ako raž, špalda, ryža, pohánka, pšeno alebo amarant. - Vyhýbajte sa tzv. „junk food“ – čokoláda, zmrzlina, alkohol, fast food (hamburgery, pizza), sladkosti a sladené nápoje. Tieto potraviny vám dodajú rýchlu energiu, ale obsahujú málo živín a po skonzumovaní pravdepodobne rýchlo dostanete chuť na niečo ďalšie. Dôvodom je vysoký glykemický index – vysoký obsah jednoduchých cukrov, ktoré sa v organizme rýchlo uvoľňujú, ale následne ich hladina opäť rýchlo klesne, často ešte nižšie než bola ich pôvodná hladina.
Takéto prudké skoky v zásobení cukrom sú náročné na produkciu inzulínu ktorý cukry spracováva. Keď hladina cukru v krvi rýchlo stúpne, uvoľní sa veľké množstvo inzulínu, ktorý má za úlohu cukor odbúrať. Cukor sa čoskoro minie, jeho hladina klesne a organizmu si pýta ďalší – pocítite zase hlad. Neblahým následkom je jednak priberanie na váhe, no z dlhodobého hľadiska si môžete privodiť aj cukrovku.
Aby ste sa týmto problémom vyhli, je vhodné konzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom (polysacharidy, teda celozrnné potraviny, majú nižší glykemický index ako monosacharidy). - Pozor na potraviny s vysokým obsahom fytoestrogénov – šošovica, zeler, petržlen, sója a sójové výrobky. Niekomu môžu prospievať, inému škodiť. Uprednostňujte organické (bio) potraviny, ktoré obsahujú menej pesticídov a herbicídov.
Počas tehotenstva a kojenia to nepreháňajte so sójou (vyhýbajte sa predovšetkým nefermentovaným výrobkom ako sójová múka, mlieko, tofu), niektoré výskumy potvrdili negatívny vplyv sójových výrobkov na imunitný a hormonálny systém dieťaťa, obzvlášť u chlapcov. - Ryby žijúce v studenej vode (losos, tuniak, makrela, sardinka, treska) a morské riasy sú dôležitou súčasťou jedálneho lístka ženy. Tieto ryby sú dobrým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín EPA a DHA. Väčšina morských rýb je vhodná proti artrtitíde, pomáhajú znižovať cholesterol a celkovo zlepšujú krvný obraz.
- Pravidelný pohyb aspoň 30-45 minút denne zlepší vaše zdravie – môže to byť rýchla chôdza, bicyklovanie, cvičenie alebo aj práca okolo domu. Zvážte zoznam výhod pravidelného pohybu a skúste ho zaradiť do vášho denného rozvrhu.
- Nepoužívajte plastové nádoby na ohrievanie jedla v mikrovlnnej trúbe, a pokúste sa vyhnúť skladovaniu jedla v plastových nádobách. Plasty sú vyrobené z petrochemikálií (xenoestrogény), ktoré na organizmus pôsobia podobne ako estrogény a sú toxické.
- Je vhodné zvážiť užívanie niektorých vitamínových a minerálnych doplnkov. Dokonca aj v prípade že by zloženie vášho jedálneho lístka bolo optimálne, poľnohospodársky využívaná pôda je už do veľkej miery vyčerpaná intenzívnym využívaním, a potraviny neobsahujú dostatočné množstvo niektorých dôležitých živín.
Obzvlášť dôležitá je výživa ženy v čase tehotenstva a kojenia - organizmus má v tomto období zvýšené nároky na prísun živín, respektíve je citlivejší na ich nedostatok. Je preto vhodné zvážiť cielené doplnenie kyseliny listovej, železa, vápnika, jódu a niektorých ďalšich vitamínov a minerálov. - Eliminujte pitie vody z vodovodu – okrem chlóru môže obsahovať zvýšené hladiny fluoridov, ťažkých kovov, a iných toxických látok. Zvážte použitie vodného filtra.
Kvalita vody sa môže výrazne líšiť podľa regiónu (rôzny obsah chlóru a minerálov - tvrdosť vody) - ak je vaša voda výrazne tvrdá alebo chlórovaná, je vhodné ju pred pitím aspoň prevariť, resp. piť bylinkové čaje namiesto vody priamo z vodovodu. Ani balená voda nemusí byť zárukou kvality, jej zloženie je často ešte horšie ako má voda z vodovodu. Navyše obsahuje isté množstvo chemických látok ktoré sa uvoľňujú z plastovej fľaše. Vyvarujte sa pitia veľkého množstva minerálnych a bublinkových vôd - minerály v anorganicke forme su ťažko vstrebateľné a zaťažujú obličky, zatiaľ čo bublinky môžu poškodzovať zubnú sklovinu a dráždiť žalúdok.
Zdroj: http://www.safemenopausesolutions.com/endometriosis.html