Tehotenská cukrovka
10.01.2013
Tehotenská cukrovka je stav charakterizovaný zvýšenou hladinou krvného cukru počas tehotenstva. Vyskytuje sa u 2 až 10% nastávajúcich mamičiek, je to teda jeden z najbežnejších zdravotných problémov v tehotenstve.
Čo spôsobuje tehotenskú cukrovku?
Narušenie glukózovej tolerancie v tehotenstve spúšťajú hormóny vylučované placentou - spôsobujú zníženie citlivosti telesných buniek na inzulín, čím sa hladina cukru v krvi zvyšuje. Účelom týchto hormónov je zabezpečiť dostatok živín pre dieťa a zabrániť nadmernému poklesu krvného cukru.
Narušená glukózová tolerancia sa teda do určitej miery objavuje takmer u všetkých tehotných žien. Ich krvný cukor je mierne zvýšený, nie však natoľko, aby bol diagnostikovaný diabetes.
Organizmus tehotnej ženy sa bráni tlmiacemu účinku týchto hormónov, ich pankreas produkuje až trojnásobok inzulínu oproti bežným hodnotám. Ak je pankreas v dobrej kondícii, zvládne túto zvýšenú záťaž bez problémov.
Oslabený pankreas sa postupujúcim tehotenstvom vyčerpáva, nemôže už produkovať dostatok inzulínu a krvný cukor sa zvyšuje nad limit - vzniká tehotenská cukrovka (gestačný diabetes).
Ďalším významným faktorom vyvolávajúcim vznik tehotenskej cukrovky je narušenie črevnej mikroflóry a premnoženie kvasiniek - tzv. kandidóza.
Aké sú komplikácie tehotenskej cukrovky?
Pokiaľ má matka cukrovku už pred otehotnením alebo krátko po otehotnení, zvyšuje sa riziko vrodených vád plodu a spontánneho potratu.
Ak sa cukrovka rozvinie až počas druhého alebo tretieho trimestra, môže viesť k nadmernému rastu dieťaťa, čím sa komplikuje pôrod. Vaginálny pôrod veľkého dieťaťa zvyšuje riziko zranenia matky aj dieťaťa,v takom prípade sa často preventívne pristupuje k pôrodu cisárskym rezom.
Riziká pre dieťa
- Po pôrode dieťaťu hrozí prudký pokles krvného cukru, je preto potrebné monitorovať hladinu cukru u novorodenca a podľa potreby mu cukor dodávať osladeným roztokom orálne alebo injekčne.
- Dieťatko má tiež vyššie riziko vzniku novorodeneckej žltačky, tá však obvykle odznie bez problémov. Niekedy je rozklad pigmentu podporený svetelnou liečbou.
- Dieťa matky s tehotenskou cukrovnou má zvýšené riziko vzniku cukrovky v budúcnosti.
Cukrovka po pôrode
Hladina cukru u matky sa obvykle vráti do normálu do 6 týždňov po pôrode.
Niekedy lekár odporúča zopakovať test orálnej tolerancie glukózy 6 až 8 týždňov po pôrode.
Ženy s tehotenskou cukrovkou majú o 60% vyššie riziko vzniku diabetu 2. typu v neskoršom zivote a o 40-50 % vyššie riziko vzniku tehotenskej cukrovky pri ďalšom tehotenstve.
Riziko môžno znížiť dodržiavaním vhodnej životosprávy (viz. nižšie).
Rizikové faktory vzniku tehotenskej cukrovky
- užívanie hormonálnej antikoncepcie krátko pred otehotnením
- narušená črevná mikroflóra (kandidóza)
- nadváha matky už pred otehotnením
- prítomnosť cukru v moči
- znížená glukózová tolerancia už pred otehotnením
- výskyt cukrovky v blízkej rodine (rodičia, súrodenci)
- predchádzajúci pôrod dieťaťa nad 4kg
- predchádzajúci pôrod mŕtveho dieťaťa
- tehotenská cukrovka pri predchádzajúcom tehotenstve
- nadmerný objem plodovej vody
- príslušnosť k rizikovej etnickej skupine (hispánska, ázijská, černošská)
U mnohých žien sa však tehotenská cukrovka rozvinie bez známych rizikových faktorov.
Diagnostika tehotenskej cukrovky
Od druhého trimestra je pravidelne zisťovaná hladina cukru v moč. Medzi 24. a 28.tt tehotné ženy absolvujú špeciálne vyšetrnie na zistenie tehotenskej cukrovky, tzv. test orálnej tolerancie glukózy.
Test spočíva vo vypití roztoku s 50g cukru a následnom odbere krvi. Pokiaľ krvný cukor prevyšuje normu, nasleduje ďalší test na potvrdenie diagnózy.
Po potvrdení tehotenskej cukrovky je potrebné dodržiavať nasledovné opatrenia:
- pravidelné monitorovanie hladiny krvného cukru
- monitorovanie pritomnosti ketónov v moči
- dodržiavanie diétnych opatrení
- vhodné cvičenie po porade s lekárom
- monitorovanie hmotnostného prírastku
- pravidelné kontroly krvného tlaku
- v ťažších prípadoch podávanie inzulínu podľa potreby
Čas vyšetrenia |
Hraničné hodnoty |
---|---|
nalačno pred raňajkami |
plazma pod 105, krv pod 95 |
2 hodiny po jedle |
plazma pod 130, krv pod 120 |
Pri podávaní inzulínu hrozí opačný stav - tzv. hypoglykémia. Vtedy je potrebné urýchlene skonzumovať sladké jedlo alebo nápoj, napr. 1dl džúsu, čajová lyžička medu, kúsok ovocia.
15 minút po skonzumovaní si skontrolujte krvný cukor a podľa potreby ešte opakuje postup.
Symptómy hypoglykémie:
- zmätenosť
- závrat
- triaška
- bolesť hlavy
- náhly hlad
- potenie
- slabosť
Úprava životosprávy
Tieto stravovacie odporúčania sú vhodné na úpravu tehotenskej cukrovky, ako prevencia a liečba ochorenia PCOS, ale aj ako prevencia diabetu 2. typu.
Hlavné opatrenie: zmena zloženia sacharidov a tukov
Sacharidy
Úplne vylúčte zo stravy biely pšeničný chlieb a pečivo, cukor, keksíky, cukríky a čokolády. Nevhodné sú aj zemiaky a kukurica - všetky tieto potraviny majú vysoký glykemický index, čo znamená že po ich konzumácii rýchlo stúpne krvný cukor. Vysoký krvný cukor vyvolá požiadavku na okamžitú produkciu veľkého množstva inzulínu v pankreasi.
Vylúčený inzulín cukor rýchlo odbúra, až môže dôjsť k regulačnému prekmitu, a nastáva hypoglykémia - teda nedostatok cukru v krvi, čo sa prejaví chuťou opäť zjesť niečo sladké.
Je to začarovaný kruh, ktorý stále viac vyčerpáva pankreas a prehlbuje cukrovku, resp. glukózovú toleranciu. Vzniká istý druh závislosti, ktorý môže byť pomerne silný a zdanlivo neprekonateľný, s trochou odhodlania a pochopenia pre tento zničujúci mechanizmus to však zvládne každý.
Nevhodné sacharidy v strave nahraďte celozrnným pečivom, prirodzene bezlepkovými obilninami (pohánka, ryža, pšeno, quinoa, ovos) a menším množstvom čerstvého alebo sušeného ovocia.
Čoskoro zistíte, že sladké Vám už nechýba a Vaša hmotnosť sa upravuje bez väčšej námahy.
Osobná skúsenosť
Katarína, 27 rokov: "Diagnóza tehotenskej cukrovky ma nepríjemne prekvapila, dovtedy som mala bezproblémové tehotenstvo. Dodržiavanie diéty bolo zo začiatku ťažké, ale zvykla som si. Pri ďalšej kontrole som už mala cukor v poriadku."
Tuky
Ak sa Vám zdá, že tuky s cukrovkou nesúvisia, mýlite sa - zloženie tukov v strave významne ovplyvňuje riziko vzniku cukrovky.
Konzumácia stužených rastlinných tukov znižuje citlivosť telesných buniek na inzulín (vzniká inzulínová rezistencia), takže na odbúranie zvýšeného krvného cukru je potrebné vylúčiť ešte viac inzulínu.
Riešením je úplne vylúčiť zo stravy stužené rastlinné tuky a čiastočne obmedziť nasýtené živočíšne tuky (maslo, masť) a nahradiť ich rastlinnými olejmi v prirodzenom neupravenom stave.
Dôležitá je aj celková bilancia Omega-3 a Omega-6 nenasýtených mastných kyselín - preferujte oleje s vysokým obsahom Omega-3 (ľanový olej, konopný olej, čistený rybí olej). Po stabilizácii cukrovky môžete mierne zvýšiť podiel živočíšnych nasýtených tukov.
Ďalšie výživové odporúčania:
- Nevynechávajte jedlá, jedzte pravidelne tri menšie hlavné jedlá a dve až tri malé jedlá (desiata, olovrant).
- Prijímajte dostatok vlákniny, ideálne z celozrnných obilnín a zeleniny - vláknina zlepšuje hospodárenie s energiou.
- Dôležité nie sú len jednotlivé zložky jedla, ale aj ich vhodný pomer a kombinácia. Zelenina skonzumovaná spolu so sacharidom zlepšuje výsledný glykemický index jedla, predlžuje sa tiež doba, na akú Vás jedlo zasýti. Podobne pôsobia aj tuky, resp. oleje.
- Dodržujte dobrý pitný režim - minimálne 1,6 litra denne.
- Protikvasinková diéta - pomáha znížiť inzulínovú rezistenciu, sklon k syndrómu PCOS a tehotenskej cukrovke.
Prehľad vhodných a nevhodných potravín
Nevhodné | Vhodné | Veľmi prospešné (liečebný účinok) | |
---|---|---|---|
Sacharidy | jedlá s vysokým glykemickým indexom - rafinovaný cukor, sladkosti, biela múka a pečivo, cestoviny, kukurica |
prirodzene bezlepkové obilniny (ryža, pšeno, quinoa), celozrnné obilniny a pečivo s vysokým obsahom vlákniny | pohánka |
Bielkoviny | plesňové syry, červené mäso, údeniny, sója a nefermentované sójové výrobky, mlieko a mliečne výrobky v neBIOkvalite1) |
strukoviny (šošovica, fazuľa), menšie množstvo kvalitného mäsa - ryby alebo hydina z BIO-chovu1), max. 1-2 porcie kyslomliečnych výrobkov týždenne v BIO-kvalite1) | morské ryby - losos, sardinky |
Tuky | stužené tuky (margaríny), rastlinné oleje s vysokým podielom Omega-6 nenasýtených mastných kyselín (kukuričný, sójový, slnečnicový) |
maslo v BIO-kvalite |
panenský kokosový olej, panenský olivový olej, Omega-3 nenasýtené MK: ľanový olej, konopný olej, čistený rybí olej, olej z tekvicových semien, celé orechy a semená |
Ovocie a zelenina | tropické ovocie (ananás, mandarínky, pomaranče, kivi, banány), veľmi sladké a sušené ovocie konzumujte s mierou, pozor na sušené ovocie konzumované cukrom! |
cesnak, cibuľa, pór, mrkva, petržlen, avokádo, brokolica a príbuzné druhy, hrášok, listová zelenina | |
Nápoje | káva, čierny čaj, sladené nápoje, ovocné džúsy | čistá voda, šípkový čaj, zriedené džúsy |
voda s citrónovou šťavou |
Ochucovadlá, koreniny | umelé sladidlá (aspartam), glutamát sodn, ocot (a všetko v čom je pridaný - kečup, horčica, majonéza, kyslé uhorky) | kurkuma, škorica2)(max. 1 kávová lyžička denne) |
|
Výživové doplnky |
vitamín C, vitamín D, B-komplex (obzvlášť B12), chróm, horčík (magnézium), chlorella3), spirulina3), zelený jačmeň3) | ||
Bylinky | púpava2) - čaj z koreňov a listov, alebo na jar čerstvé, chemicky neošetrené listy (denne max. 5 stredných lístkov alebo čaj z 1pl sušenej zmesi) |
1) Zostatkové chemikálie v "neBIO" výrobkoch majú často estrogénnu aktivitu (tzv. xenoestrogény), narušujú hormonálnu reguláciu a plodnosť. Mali by sa im preto vyhýbať ženy, ktoré plánujú tehotenstvo, zvlášť pokiaľ majú problémy s hormonálnou rovnováhou.
2) V prvom trimestri opatrne, potom môžete mierne zvýšiť dávkovanie až po uvedené maximum.
3) Pokiaľ ste neužívali tieto doplnky pred otehotnením, radšej s nimi začnite opatrne až v 2. trimestri - majú silný detoxikačný účinok a náhke vyplavovanie väčšieho množstva toxínov by mohlo ohroziť plod.
Pohyb
Pravidelný pohyb aspoň 30 minút denne zlepšuje schopnosť organizmu spracovávať glukózu.Pri cvičení majte vžy pri sebe niečo sladké na zabránenie vzniku hypoglykémie, napríklad:
- sušené alebo čerstvé ovocie
- ovocný džús
- celozrnné sušienky
Autor článku:
Helena Bieliková