17.11.2010

Vaše otázky

Ak si prajete zachovať anonymitu, zadajte Vašu otázku ako príspevok do diskusie, a odpoveď dostanete priamo v diskusii. Pre podrobnejšie zhodnotenie zložitých prípadov Vám odporúčame vyplniť dotazník v článku a odoslať ho na e-mail.
Späť na článok

Diskusia

anechog. útvar 1,6 cm vľavo nad ováriom
Dobrý deň, mám 25 rokov, ešte som nerodila, som cca dva týždne po mikro aborte v 3 tt. Prosím Vás o radu. Dnes ma vyšetrovala zastupujúca gynekologička. Hcg už bolo 0,01. No v lekárskej správe mám tieto informácie: Prosím o vysvetlenie. uterus v AVF 6x3 cm, endometrium 3mm, CD bez voľnej tekutiny, ov. bialt. s folikulmi, no najviac ma zaráža toto, keďže som bola na ultrazvuku i min. týždeň a nič také mi pani doktorka nenašla: vľavo nad ováriom anechog. útvar v priemere 1,6cm - dil. tuba ?? Prosím objasnite mi to. Veľmi pekne ďakujem. Mám pocit, že keď tam pani doktorka dala tie otázniky, že si sama nebola niečím istá. Ide o niečo vážne?
odpoveď 25.02.2016 18:14   Soňa sonna.vrbova@gmail.com
Re: anechog. útvar 1,6 cm vľavo nad ováriom
Dobrý deň,
dil. tuba znamená podozrenie na rozšírený vajcovod, príčinou môže byť mimomaternicové tehotenstvo alebo endometrióza. Buďte v strehu, ak by ste cítili nejaké bolesti na ľavej strane a spustilo by sa netypické krvácanie, konzultujte to čo najskôr s lekárkou. Nie je to však zrejme jednoznačné, lekárka Vás asi nechcela zbytočne strašiť... každopádne by asi bolo dobré sa na to opýtať.
Ak máte obecne problematickú menštruáciu, silné krvácanie a bolesti, bolo by vhodné zahájiť nejakú prírodnú liečbu, aby sa to dalo do poriadku, a telo sa pripravilo na ďalšie tehotenstvo.
Držím palce! HB
25.02.2016 19:12   admin info@fertility.sk
IVF alebo ešte je šanca?
Dobrý deň, mám 43 a jedno dieťa prirodzenou cestou, o druhé dieťa sa snažíme už 4 roky, po laparoskopií mi stanovili diagnózu nepriechodné vajcovody, ale nikto mi nepovedal , kedy, ani ako sa to stalo, a z čoho, keďže predtým mi nikdy nič nebolo, nikdy som neužívala antikoncepciu, zdravo žijeme obaja, cyklus pravidelný,najskôr som absolvovala Inofolic, kyselinu listovú, alchemilkový čaj a všetko možné dostupné, po chromopertubácií ma odoslali na IVF, z 3 pokusov nevyšiel ani jeden (vždy to bol missed abort najviac do 6 týždňa , ale presne to nevie nikto), skúšali sme aj akupunktúru-ale krátko, tak neviem, čo by ešte mohlo pomôcť, hormonálne testy sú primerané veku, tromboembolickú poruchu nemám, hematologické vyšetrenia sú v poriadku, štítna žľaza v poriadku, tak neviem, čo by sme ešte mali vyskúšať, keďže času na nejaké experimentovanie už nie je veľa ...
odpoveď 22.02.2016 20:59   Mirka
Re: IVF alebo ešte je šanca?
Dobrý deň,
dokážem Vám poradiť ako zvýšiť plodnosť prírodnými metódami, dalo by sa zapracovať aj na priechodnosti vajcovodov, ale je to všetko na dlhšie, kým to zaberie. Bolo by vhodné urobiť aspoň 3-4 mesačnú intenzívnu liečbu, potom ísť na kontrolné vyšetrenie priechodnosti vajcovodov, a podľa výsledkov sa uvidí, či by to bolo na spontánne snaženie alebo IVF.
Ak máte záujem, napíšte mi na mail info@fertility.sk. Poradenské programy sú popísané tu: http://www.fertility.sk/sk_SK/poradenstvo/poradenske-balicky/, odporúčam program Essentials.
S pozdravom Bieliková
23.02.2016 09:15   admin info@fertility.sk
IUI
Dobry den, rada by som sa opytala 24.2 som podstupila po stimulovani Clostybegytom a Pregnylom Inseminaciu.
Mala som krasne dve folikuly na jednej aj druhej strane vajecnika. Po Inseminacii som isla domov si lahnut no vecer ma chytili strasne silne krce do oblasti podbrusia, bruska az na zaludok. Nevedela som ci je to kolika strasne som mala nafuknute brucho a bolesti a ziadne vetry. Chodila som aj castejsie mocit. Neviem citala som na nete o OHSS priznaky zodpovedali to co som mala ja ale nebola som na USG v centre aj ked som tam volala, nevedeli mi povedat co to moze byt. Viete mi prosim povedat o co mohlo ist a ci mam ist do centra na USG pre istotu? Ide vikend no bolesti su uz lepsie uz to nie je take zle ako to bolo pred vcerom a vcera, ale stale citim tlaky a bolesti. Velmi pekne dakujem, Martina
odpoveď 19.02.2016 14:28   Martina bogarik3@gmail.com
Re: IUI
Dobry den,
bolo by veru lepsie ist na kontrolu v pondelok. Neviem ci ide o hyperstimulaciu, ale velakrat som sa uz stretla s vedlajsimi ucinkami po nasadeni Clostilbegytu, ktore prevazne syvisia s jeho silnym estrogennym posobenim. Niektore zeny z neho dostali cysty, niektorym sa nastartovala endometrioza.
Odporucam nasadit lahky detox, ktory by neuskodil aj v pripade, ze by doslo k otehotneniu: pit vela vlaznej vody s citronovou stavou, namocene lanove alebo chia semienka 2pl denne (podporuju vyplavovanie estrogenov) a davajte si kurkumu 1cl denne v jedle alebo zmiesta s olivovym olejom, medom a citronom na kasicku. Nie je to ziadna lahodka, ale pomoze.
Drzim palce! Keby to nahodou tentokrat nevyslo a zvazovali by ste prirodnejsie alternativy, rada poradim. Napiste potom na mail, k tomu sa dostanem rychlejsie.
Bielikova
20.02.2016 10:12   admin info@fertility.sk
Obklady s ricínovým olejom
Dobrý deň,
chcela by som sa informovať na obklady s ricínovým olejom, či je ich možné aplikovať pri nepriechodných vajcovodoch, nakoľko v lekárni mi známa pani farmaceutka takýto spôsob neodporučila, lebo ricín by mohol spôsobiť nadmerné prekrvenie, čo by mohlo uškodiť, tak som zmätená, mohli by ste mi k tomu napísať viac a či je šanca takýmto spôsobom obkladov opäť nepriechodné vajcovody spriechodniť, alebo čo by ešte pomohlo pri takejto diagnóze na spriechodnenie. ďakujem.
odpoveď 17.02.2016 21:15   Sisa
Re: Obklady s ricínovým olejom
Dobrý deň,
otázka je, či je Vaša známa oboznámená s tým, že ide o vonkajšiu aplikáciu, nie vnútornú... Ricínové obklady a masáže bežne odporúčam pri nepriechodných vajcovodoch, ideálne v kombinácii s enzymoterapiou a dýchacími cvičeniami, a dosiaľ sa nikto nesťažoval. Mám to osobne vyskúšané na sebe, a žiaden problém nebol.
Ak nepoznáte presnú príčinu nepriechodnosti (pozápalové zrasty, endometrióza, alebo stiahnuté svaly), bolo by vhodné to bližšie preskúmať a potom zostaviť liečbu - ale predbežne nevidím dôvod, prečo by ste nemali robiť obklady s ricínovým olejom.
Má Vaša známa nejaký lepší nápad, čo by ste mohli vo Vašej situácii urobiť?
Dôležité ešte je minimálne prvé 3 mesiace počas liečby vyhýbať sa nechránenému pohl. styku, lebo v tomto čase dochádza k spriechodňovaniu vajcovodov, ale nemusia byť ešte úplne priechodné, takže je zvýšené riziko mimomaternicového tehotenstva. Ideálne by bolo po 3-4 mesiacoch liečby urobiť kontrolné vyšetrenie, a potom buď ešte pokračovať v liečbe, alebo - ak sa vajcovody spriechodnia - tak skúsiť otehotnieť.
S pozdravom HB
18.02.2016 09:35   admin info@fertility.sk
zly spg a zvyseny prolaktin
Dobry den,
chcela by som vas poprosit o nazor. S manzelom sa snazime viac ako rok o babatko a kedze sa nedarilo, dali sme si urobit zakladne vysetrenia. Problem sa nasiel. Manzel zly spg - motilne 49%, motilita A 25%, B 75%, patologia 97 %. Mne zistili zvyseny prolaktin (44). Gyn mi narovinu povedal ze prirodzene sanca nie je a jedine IVF, strasne nas to sokovalo, 1 spg, ziadne ine vysetrenia a hned urobil rychly zaver. odbil ma ze ziadne vitaminy, bylinky nepomozu, ze to je len tahanie penazi. Nemozem si pomoct, skor mam pocit ze to on ma zmluvu s CAR... Avsak chceme byt realisti a nechceme sa drzat nadeje ak tam ziadna nie je. Viete mi poradit, ci ma zmysel dufat v prirodzene pocatie ak si nasadime vitaminovu kuru a pod.? Manzel sa stravuje celkom zdravo (samozrejme vzdy je co zlepsit), nefajci, pije prilezitostne, saunu si dopraje sem-tam, pravda je, ze v praci ma stresy, avsak naopak casto sportuje. Nevieme este pricinu mojho prolaktinu, ale menzes mam pravidelne a ovulaciu tiez. Avsak je pravda, ze cca. pred 7 rokmi mal manzel chlamydie, avsak pomerne skoro to zistil a preliecil sa. Nemame az taky vysoky vek (ja 29, on 33) avsak hodiny tikaju.. Prosim Vas, viete mi povedat vas nazor, ci tam je sanca? Bojime sa dufat, ale zmierit sa s IVF tiez nie je jednoduche.

Dakujem velmi pekne
odpoveď 12.02.2016 09:46   anonym lenula88@gmail.com
Re: zly spg a zvyseny prolaktin
Dobry den, sanca urcite je, mali by ste zacat zmenou lekara - toto zial nie je ziadna vynimka, velmi casto sa stretavam s tym, ze lekarom sa neche hladat pricinu a rovno posielaju na IVF, aj ked je velmi dobra sanca na prirodzene pocatie po prelieceni. To ale oni nechcu pocut, lebo je to pre nich menej financne efektivne, vzhladom na cas, ktory by museli vynalozit, a potencialny zisk.
Manzel by mal absolvovat vysetrenie hormonalne a overit, ci nema varikokelu - teda ist k urologovi/andrologovi. Ak sa Vam prvy nebude pozdavat, skusit dalsieho.
Vy sa nechajte vypisat na endokrinologicke vysetrenie - treba zistit pricinu vysokeho prolaktinu. Nejake informacie k hyperprolaktinemii a moznostiach liecby najdete aj tu: http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/hormonalna-regulacia/prolaktin.html
Az budete mat za sebou tie vysetrenia a budete chciet zostavit prirodnu liecbu, napiste mi na mail info@fertility.sk.
Drzim palce!
HB
13.02.2016 10:44   admin info@fertility.sk
Prazdny gestacny vak
Dobry den,

podla mojich vypoctov som v 6t 2d. Vcera som bola na 1. kontrole. Doktorka po velmi kratkom vaginalnom ultrazvuku vyhlasila, ze vidi vak, ale nie embryo. Mam sa vratit o tyzden, a ak tam nic nebude, da mi potratove tabletky. To, ze by bolo ovulacia neskor, nezvazujem - na zaklade merania bazalnej teploty mi vychadzala na 16. den cyklu. Okrem toho nemam ziadne priznaky, ktore by indikovali prebiehajuci potrat (ziadne spinenie, ziadne krvacanie, bazalna teplota merana v ustach sa stale drzi na hranici 36.7 - 36.8). Myslite ze existuje nejaka sanca, ze sa embryo o tyzden na ultrazvuku objavi?

Dakujem vopred za odpoved,

Alena
odpoveď 05.02.2016 16:09   Alena
Re: Prazdny gestacny vak
To ma mrzí, že ste dostali také nepríjemné správy :-( je nejaká šanca, že sa ešte embryo ukáže, preto aj Vaša lekárka odporúča čakať.
Potrat sa nie vždy hneď prejaví, niekedy dlhšie trvá, kým sa zárodok odlúči (hladina hormónov klesá postupne). Držím palce!
S pozdravom
HB
07.02.2016 17:51   admin info@fertility.sk
Duphaston
Dobry den, prosim vas chcela by som as opytat na Vas nazor: Zijem v Uk, na Slovensku som bola prave ked som zistila ze som tehotna tak zasla som za gynskologom ktory mi tehotenstvo potvrdil ( 5 tyzdnov ) avsak nasiel mi taktiez hematom vo velkosti 12mm. Mala som taktiez potrat pred rokmi a medzi tym zdrave dieta ( 4 r ) tak mi predpisal Duphaston 2x1 do 12 tyzna. Som spat v Uk a bola som na ultrazvuku, som v 8 tyzdni vsetko je v poriadku, hematom je stale tam v roknakej velkosti ale doktorka mi zdoraznila ze hematom je maly a ak by som jej to nepovedala ze to mam tak by sa nad tym ani nepozastavila a povedala ze nieje dovod uzivat hormon. Mozem ten Duphaston vysadit zo dna na den, je to bezpecne? Alebo mam ho pre istotu uzivat do 12 tyzdni? Dakujem
odpoveď 27.01.2016 14:29   Katarina Kpainell@hotmail.co.uk
Re: Duphaston
Dobrý deň, 12mm hematóm je naozaj maličký, Váš gynekológ ho zrejme predpísal "pre istotu", aj vzhľadom k predchádzajúcemu potratu, ale úprimne, pokiaľ sa cítite dobre a všetko prebieha ako má, nemyslím že by bolo potrebné užívať Duphaston do 12tt. Odporúčam jednu z dvoch možností:
A) prejsť na progesterónový krém (v priebehu 2-3 dní vysadiť Duphaston a mazať krém v štandardnom množstve bez prerušovania do 12tt),
B) počas 3 - 6 dní vysadiť Duphaston (postupne znižovať dávky), a neužívať žiadne doplnkové hormóny.
Jediné čo by ste nemali, je vysadiť Duphaston nárazovo zo dňa na deň - spôsobili by to neprirodzený pokles hladiny hormónov, čo by mohlo byť potenciálne škodlivé, a vyvolať špinenie alebo krvácanie.
Držím palce!
HB
28.01.2016 12:04   admin info@fertility.sk
neplodnost
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Mam za sebou 2spontanne potraty po prirodzenom otehotneni. Bola som vsetkych vysetreniach zistili mi trombofiliu a hyperhomocysteinemiu, muzovi zo spermiogramu zistili theratozoospermiu. Minuly rok som upravila stravu, vylucila sladke, vyprazane, cisto som jedla len maso, zeleninu, ovocie a zdraveveci + sport cca 1Hod denne. Prestala som menstruovat a k tomu anovulacne cykly. Chodila som na vyvolavacky a gynekolog nam odporucil CAR. Teraz sa liecim 3davky clostilbegyt+duphaston+pregnyl (dufam ze s ovulaciou, ale folikuly dorastli do 18mm) a stale nic. Vysetrenie s hysteroskopie a HyCoSy su dobre, len mam problem z nizkou sliznicou len 4mm. Pijem alechemilku, berem Inofolic, kyselinu listovu, Evitamin a stale sa nedari. V CAR nam odporucili hormonalnu stimulaciu Merionalom, co by malo napomoct zvyseniu sliznice. Myslite, ze tento postup je spravny?moze byt ze mam PCO?tento mesiac som bola chora a zistili mi premnozenie Candidy v tele, vylucila som mliecne vyrobky (mam laktozovu intoleranciu), pecivo, bielu muku, sladke. Je mozne tento stav nejak upravit alternativnou liecbou?pomohla by akupunktura, TCM alebo nejake cviky??? velmi pekne dakujem za odpoved na taku rozsiahlu otazku a prajem pekny zvysok dna
odpoveď 19.01.2016 10:36   Jana madelova.jana@centrum.sk
Re: neplodnost
Dobrý deň,
to sú všetko veľmi dobré otázky... ste na dobrej stope :-) Rozhodne si nemyslím, že ak vaše telo nereaguje na hormóny, tak doňho treba natlačiť ešte viac hormónov.
Podľa všetkých dostupných výsledkov máte nejaký pretrvávajúci problém s trávením - či už kôli Candide, potravinovej intolerancii alebo histamínovej intolerancii. Bolo by dobré absolvovať vyšetrenie na hladinu histamínu a štandardné potravinové alergie. Keď sa toto vyrieši, vaše telo samo od seba prestane "vzdorovať" a obnoví si plodnosť.
Vzhľadom k tomu, že aj manže má narušenú plodnosť, odporúčam urobiť komplexné poradenstvo - napríklad program fertility Audit alebo Essentials pre pár - viac tu: http://www.fertility.sk/sk_SK/poradenstvo/poradenske-balicky/
TCM a cvičenie by tiež mohlo pomôcť.
S pozdravom HB
19.01.2016 13:53   admin info@fertility.sk
Nízky Amh hormón
Dobry den,snazíme sa o bábetko mám 41 rokov.zistili mi ze amh hormón mám 0,89.Mozem otehotniet prirodzene?Dakujem za odpoved
odpoveď 08.01.2016 14:19   Katy
Re: Nízky Amh hormón
Dobrý deň,
každý sme iný, otázka je, či u Vás prebieha ovulácia, a ako kvalitné sú vajíčka. Uvedená hodnota AMH zodpovedá veku nad 45 rokov, takže bez akejkoľvek zmeny v životospráve je šqanca na prirodzené otehotnenie pomerne malá.
Odporúčam držať sa odporúčaní v článkoch http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/ako-zvysit-sancu-na-otehotnenie.html a http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/varime-pre-zdravie.html
Okrem toho dbať na kvalitu potravín - mäso, vajíčka, ale aj ovocie a zelenina by mali byť podľa možnosti domáce alebo v BIO kvalite. A cvičiť: Mojžišovú, Kegelove cviky a podobné. Vyhýbať sa nadmernému stresu aj vyčerpávajúcej fyzickej aktivie. Plný účinok novej životosprávy sa dostaví za 3 až 6 mesiacov.
S pozdravom HB
12.01.2016 08:40   admin info@fertility.sk
Štítna žľaza a počatie
Môže spôsobiť znížená funkcia štítnej žľazy neplodnosť? Hodnoty mám TSH 2,48, T4 13,90, anti TG 1,99, pozitívne protilátky. Endokrinologička mi nepredpísala lieky, ale v prípade tehotenstva mám okamžite prísť. Lenže môžem vôbec otehotnieť alebo udržať v sebe oplodnené vajíčko?
Pomohol by Duphaston, alebo lieky na štítnu žľazu? Snažíme sa o druhé bábo už 7 mesiacov, mám viac ako 35 rokov.
odpoveď 09.11.2015 09:03   Beata
Re: Štítna žľaza a počatie
Dobry den,
narusena funkcia stitnej zlasy (znizena aj zvysena) rozhodne moze narusit plodnost a branit pocatiu, alebo zvysovat riziko potratu. Nedavala by som ani Duphaston, ani lieky na stit. zlazu, radsej si kupte progesteronovy krem - napr tu: http://www.relaxace.com/progesteron-cena.html a nechajte si urobit kompletne alergologicke testy, hlavne na lepok a mlieko. Nezistena potravinova alergia alebo intolerancia je castou pricinou zhorsenej funkcie stit. zlazy. Dalsou pricinou moze byt premnozenie kvasiniek - vtedy pomaha protikvasinkova dieta: http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/prirodna-liecba-kandidozy.html
Ak by sa stav nezlepsil a neotehotneli by ste do 3 mesiacov, bolo by lepsie zostavit individualnu prirodnu liecbu. V pripade zaujmu napiste na mail info@fertility.sk, dohodneme sa ako dalej.
S pozdravom HB
09.11.2015 10:34   admin info@fertility.sk
Plodný hlien
Dobrý deň,
chcem sa spýtať kedy začať a koľko jesť ľanové semienka, keď chcem podporiť tvorbu plodného hlienu? Prípadne čo ešte jesť alebo piť na plodný hlien. Ďakujem. Daša
odpoveď 02.11.2015 14:13   Daša dasa.vaclavikova@gmail.com
Re: Plodný hlien
Dobrý deň,
ľanové semienka môžete konzumovať v priebhu celého cyklu, odporúčam cca. 2pl semienok na 1dl vody, nechať postáť 2-4 hodiny a potom zjesť celé aj so "slizom".
Ďalšie informáccie na túto tému nájdete v článku http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/ako-podporit-tvorbu-plodneho-hlienu.html
Držím palce :-) S pozdravom HB
04.11.2015 09:33   admin info@fertility.sk
antimullerov hormon, FSH a LH hormony
Dobrý deň,

zistili mi vo veku 32 rokov vysoké hladiny hormonov FSH a LH a nízku hladinu AMH - antimullerovho hormonu. Rok nemenštruujem, iba s injekciou a posledný polrok mi nepomáha ani injekcia, na čo sa následne zistilo v akom stave mám hormony. Ešte nemám dieťa a rada by som otehotnela a neviem či je ešte šanca pri mojich výsledkoch obnoviť menštruačný cyklus a otehotnieť?

Hladiny progesteronu a estrogonu som mala v poriadku, ako zdravá žena, povedala gynekologička, presné hodnoty nepoznám.
odpoveď 23.10.2015 17:02   AMH zdenka.vaska@gmail.com
Re: antimullerov hormon, FSH a LH hormony
Dobrý deň,
šanca je, ale bude treba pre to niečo urobiť. Riešenie z pohľadu klasickej medicíny je hormonálna suplementácia alebo umelé oplodnenie. Ja navrhujem prírodnú liečbu - aj keby nepomohla k spontánnemu otehotneniu, budete aspoň lepšie prirpavená na otehotnenie s pomocou lekárov.

Napíšte mi na mail info@fertility.sk, dohodneme sa.
S pozdravom
HB
26.10.2015 10:04   admin info@fertility.sk
Prilis dlhy menzes
Dobry den! Vo februari tohto roku som po 7 rokoch uzivania vysadila antikoncepciu (mam 26 rokov) s tym, ze tomu nechame volny priebeh, dam si dokopy cyklus (bez dalsich umelych hormonov, len prirodnymi metodami) a snad sa casom aj babatko podari :) Dostala som potom menzes len v marci a júni a potom nic, takze som nasadila Inofolic a zacala cvicit hormonalnu jogu. Po 12 dnoch cvicenia som dostala konecne menzes, po 4-mesacnej pauze, comu som sa velmi tesila. Jeho priebeh bol vsak takyto: 6 dni spinenie a teraz uz 7. den krvacanie. Intenzita sice ustala ale stale to nie je v poriadku, co sa mi zda uz pridlho. Myslite, ze to moze byt sposobene aj tym, ze som predchadzajuce 4 mesiace nekrvacala, ale by som mala radsej zajst na prehliadku? Pijem aj bylinne caje na upravu cyklu, momentalne aj caj na prisilnu menstruaciu, ale zatial nezabera...
odpoveď 20.10.2015 12:20   Lenka lenka.skolnikova@gmail.com
Re: Prilis dlhy menzes
Dobrý deň,
prvá menštruácia po takej dlhej prestávke môže byť netypicky silná alebo dlhá, nedá sa z toho zatiaľ nič zásadné usudzovať - hladiny hormónov sa prenastavujú, môže potrvať niekoľko mesiacov/cyklov, kým sa to stabilizuje.
Ale ak tomu chcete pomôcť, môžete nasadiť vitex a rebríček + masáže na podporu plodnosti:
http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/masaze-obklady/
Dobré tipy nájdete aj tu http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/obnova-plodnosti-po-hak.html
Ak by sa to nezlepšovalo, napíšte mi na mail info@fertility.sk, bolo by vhodné urobiť komplexnú analýzu a individuálne poradenstvo.
S pozdravom
HB
22.10.2015 09:23   admin info@fertility.sk
Pco
Dobrý deň,
s manželom sa snažíme otehotnieť rok, manžel má spermiorgam v poriadku, hormony máme obaja v norme, u mňa akurát AMH 10, jediné, čo som nemala v norme a vlastne som ešte mala nízky vit D. Celý život som mávala cykly 40dňové, pus mínus 5 dní, ako kedy. Lekárka mi vravela, sa pravdepodobne jedná o PCO, aj keď na usg nevidí typicky zhrubnutú sliznicu, vraj je tam všetko ok. Minulý týždeň mi robila hysterosalpingografiu a výsledok je v poriadku. Obaja máme 33 rokov. Beriem duphaston 3x1 od 15 dňa cyklu, cykly som mávala 40 dňové pri dávkovaní 2x1, neviem ešte ako to bude teraz pri zvýšenej dávke 3x1 tbl. Chcem sa spýtať, čo by som mohla ešte brať, aby mi to pomohlo..beriem inofolic 1 sáčok denne, vit D kvapky, peruánsku Macu. Mám skúsiť gynex kvapky, môžem ich k tomu všetkému pridať, či radšej to už nemiešať? Lekárka tvrdí, že zrejme neovulujem, alebo mám ovuláciu nepravidelnú..mne sa zdá, že ovulujem, ale moje zdanie je iba na základe mojich pocitov vždy 10 dní pred menzesom.
Čo by sa dalo ešte urobiť, alebo ako ďalej?
ďakujem za odpoveď.
M.
odpoveď 08.10.2015 11:42   Miladka miladka243@gmail.com
Re: Pco
Dobrý deň,
na overenie ovulácie by som Vám odporúčala skúsiť sympototermálnu metódu (meranie bazálnej teploty), popísané tu: http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/symptotermalna-metoda/

Ďalšie výživové doplnky či bylinky by bol lepšie zostaviť "na mieru" na základe podrobnejšej analýzy Vášho zdravotného stavu (určť príčinu a optimálne riešenie). Ak máte záujem o individuálne poradenstvo, rada sa Vám budem venovať :-) napíšte mi na mail info@fertility.sk, dohodneme si termín prvej konzultácie na Skype.

Ak by ste chceli najskôr skúsiť niečo "univerzálne", tu nájdete informácie o prírodnej liečbe PCO: http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/syndrom-pco/
Z terapií by mohli byť vhodné masáže: http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/masaze-na-podporu-plodnosti.html
Protikvasinková diéta: http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/prirodna-liecba-kandidozy.html
Cvičenie Mojžišovej: http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/cvicenie-ludmily-mojzisovej/
Toto by ste mali dodržiavať minimálne 3-6 mesiacov, aby sa naplno prejavil účinok terapií.

S pozdravom
HB
14.10.2015 09:00   admin info@fertility.sk
PCOS a Gynex II.
Dobrý deň,

tak podávam info :) Nakoniec sa menštruácia dostavila, dnes som začala 2.kolo užívania Gynexu, stravu samozrejme tiež dodržiavam, uvidíme, čo bude ďalej.

PMS mávam výrazný bežne, ale vždy, keď ma už bolelo podbruško, tak sa menštruácia dostavila do niekoľkých hodín. Tentokrát to trvalo cca týždeň. Nemohli byť bolesti spôsobené napríklad aj praskaním cýst? Alebo sami len tak nezmiznú, pokiaľ dochádza k ovulácii? Naozaj nemám predstavu, ako to presne je.

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a Váš čas.

Prajem pekný deň.
odpoveď 04.10.2015 02:50   Freyja
Re: PCOS a Gynex II.
Dobrý deň,
bolesti by určite mohli súvisieť s praskaním cýst, ale môže to byť aj dôsledok obyčajnej ovulácie v prípade, že je blanka pokrývajúca vaječník zhrubnutá (čo je pre PCOS typické). A áno, tzv. funkčné cysty (z neprasknutých folikulov) môžu zmiznúť, buď pri ovulácii, alebo inokedy v priebehu cyklu.
Ak však bolesti pretrvávajú viac ako 2-3 dni po ovulácii, a zopakovalo by sa to aj v ďalšom cykle, bolo by vhodné zájsť na kontrolu k lekárovi, aby sa vylúčila prítomnosť väčšej cysty.
Medzitým odporúčam dodržiavať opatrenia z článku http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/syndrom-pco/
Obzvlášť odporúčam praktikovať ricínové obklady a masáže na podporu plodnosti + konzumáciu zahrievajúcich korenín (zázvor, veľa škorice, kurkuma, štipľavá paprika).
http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/masaze-obklady/masaze-a-obklady-s-ricinovym-olejom.html
http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/masaze-na-podporu-plodnosti.html

Ak by sa to nezlepšilo do 1 až 2 mesiacov, bude potrebné zostaviť individuálnu terapiu. Napíšte mi na mail info@fertility.sk, niečo vymyslíme :-)
S pozdravom
HB
04.10.2015 11:07   admin info@fertility.sk

Zasielať novinky na e-mail