17.11.2010

Vaše otázky

Ak si prajete zachovať anonymitu, zadajte Vašu otázku ako príspevok do diskusie, a odpoveď dostanete priamo v diskusii. Pre podrobnejšie zhodnotenie zložitých prípadov Vám odporúčame vyplniť dotazník v článku a odoslať ho na e-mail.
Späť na článok

Diskusia

Myomy
Myomy

ako sa najjednoduchsie prirodzenou cestov zbyvit mymomu maternice,resp zastavit jeho rast?

Dakujem velmi pakne
odpoveď 19.03.2016 14:09   Katarina katarinalukacova788@gmail.com
Re: Myomy
Dobrý deň,
najúčinnejšia je kombinácia systémovej enzymoterapie (šťava z Aloe Vera 2-3x denne nalačno alebo enzýmy v tabletkách - Wobenzym alebo Senzycol) + ricínové obklady + zinok 15 až 30mg denne. Okrem toho je vhodné obmedziť v strave lepok, mlieko a mäso jesť len menšie porcie 2-3x za týždeň.
S pozdravom
HB
21.03.2016 19:45   admin info@fertility.sk
Tinktury
Dobry den,
zaujimal by ma vas nazor nato,ci a ak ano ako sa daku nahradit bylinne caje ako Alchcemilka,Kotvicnik,Praslicka a ine tinktúrami z týchto byliniek.

Dakujem velmi pekne
odpoveď 19.03.2016 14:05   Katarina katarinalukacova788@gmail.com
Re: Tinktury
Nuž pokiaľ nájdete všetky také tinktúry, môžete to nahradiť :-) skúste to konzultovať s bylinkárom, viac asi neporadím. HB
21.03.2016 19:41   admin info@fertility.sk
Este drobnost :-)
Dakujem kraaasne za odpoved....a co ta nattokinaza, mozem ju v kombinacii s tym aspirinom, moze sa ta nattokinaza cele tehu len preventivne 1x1 denne? Lebo viem,ze fraxiparin mi nedaju alebo resp.neodporucaju,ked nemam iny hemato problem okrem krvnych dosticiek. A kde odporucate ten progesteronovy krem nanasat?
odpoveď 16.03.2016 22:05   Minnie2013
Re: Este drobnost :-)
Ano, nattokinaza sa moze cele tehotenstvo, akurat s tym davkovanim Vam velmi neporadim. Drzala by som sa nejakej strednej davky.
Krem sa maze vsade tam, kde je jemna koza - vnutro stehien, vnutro ramien, krk, hrudnik, prsia, brusko. Treba to striedat, nemazat stale na rovnake miesto. HB
17.03.2016 08:18   admin info@fertility.sk
Športové aktivity počas snaženia sa o bábätk
A ešte som sa chcela spýtať, ako veľmi by som mala obmedziť moje športové aktivity pošas snaženia sa o bábätko, nakoľko každý deň ráno o pol 6 chodím behať do fitcentra na pás a potom nejaké posilňovacie cvičenia. A či sa po styku možem ísť asi po 10 minútach osprchovať, alebo je najlepšie ležať až do rána. Ďakujeeem krásne
odpoveď 15.03.2016 15:19   Minnie2013
Re: Športové aktivity počas snaženia sa o báb
V čase aktívneho snaženia o otehotnenie by bolo lepšie voliť nejaké miernejšie pohybové aktivity ako prechádzky, jóga či Pilátes, intenzívnejšia záťaž optimálne tak 15-20minút 2x týždenne - viac netreba.
Po styku sa kľudne po 10-15 minútach osprchujte - dlhšie ležanie nijako zásadne neovplyvní šancu na otehotnenie. Podstatné je len nerobiť priamo nejaký výplach pošvy.
HB
16.03.2016 09:29   admin info@fertility.sk
progesteronovy krem, nattokinaza a aspirin
Krasny den. Citala som niekde, ze progesteronovy krem by mal nahradit dennu davku cca 2x20 mg progesteronu co vyprodukuje telo po ovulacii. Ale ked zena otehotnie, tak telo vraj produkuje aj 300 mg denne? To by som ako mastila furt, alebo ako to mam chapat a preco ho dr. nedavaju namiesto duphastonu alebo utrogestanu, ked ma ten isty ucinok? Ja mam hrcky v prsnikoch (fibroadenomy), tak by som sa rada duphastonu alebo utrogestanu vyhla ako syntetickemu hormonu, aby som nahodou neurobila horsie ako lepise. Mam asi problem v druhej faze cyklu, ked aj tyzden pred menstruaciou spinim, ale ak by ten progesteronovy krem nemal byt ucinny, tak asi risknem aj ten duphaston, ktory vraj ale trochu zhustuje krv, co sa zas bije s mojou diagnozou krvnych lepivych dosticiek....A mozem, ak som sa teda rozhodla, ze si necham aspirin protect 150 mg denne na tie lepive krvne dosticky, tak ku nemu pridat 1x1 nattokinazu denne aj pocas celeho pripadneho tehotenstva (lebo som sa nedocitala, ci sa v tehu moze), len ako prevenciu, aj ked potvrdene ine hematolgicke priciny nemam? Nemozem zacat krvacat? Ale aj fraxiparin davaju ako prevenciu ked uz zena viackrat potratila a aj ked ma hematologiu v poriadku. Dakujem za kazdu cennu radu
odpoveď 15.03.2016 15:15   Minnie2013
Re: progesteronovy krem, nattokinaza a aspirin
Nebojte sa, také zlé to s tým progesterónom nebude :-) hladina progesterónu v tehotenstve narastá postupne, v 4tt je okolo 25 jednotiek, v 40tt okolo 200 jednotiek. Rizikových býva hlavne prvých 12 týždňov tehotenstva, kedy produkciu progesterónu obstaráva žlté teliesko, no niekedy dôjde k jeho predčasné mu zlyhaniu, a vtedy môže byť tehotenstvo ohrozené. Medzi 10 a 12tt produkciu progesterónu preberá placenta, potom už nedostatok progesterónu nehrozí a nie je potrebné ho ďalej dopĺňať zvonka. Preto ak je aj potrebné progesterón v tehotenstve dopĺňať, robí sa tak práve len do 12tt. No a v 12tt hladina progesterónu dosahuje v priemere 30-50 jednotiek, takže štandardná dávka progesterónu 40mg na deň je dostačujúca.
Progesterónový krém určite je účinný, mám to opakovane odskúšané na sebe aj na klientkách :-) a na rozdiel od Duphastonu je prakticky bez vedľajších účinkov. Lekári ho u nás nepredpisujú jednoducho preto, že na Slovensku nepatrí medzi štandardne schválené liečivá (niekto by musel zastrešiť a zaplatiť proces schvaľovania - inak sú to produkty bezpečné a testované v zahraničí), a mnohí ho ani nepoznajú.
HB
16.03.2016 09:27   admin info@fertility.sk
Duphasron
Dobry den
Brala som duphaston pred rokom pri prvom dietati. Vzdy som mala normlnu menstruaciu. Znova sa pokusame a po dobrati druhej davky som dostala velmi slaby menzes. Pocas tych troch dni som stale mala krce. Je to normalny stav, ci mam pokracovat v duphastone alebo ist k doktorovi. Bola som aj prekvapena z menzesu lebo som sa citila tehotna. Este aj v strede cyklu som mala hnedy vytok. Dakujem za odpoved. Eva
odpoveď 15.03.2016 07:53   Eva saty.predaj@gmail.com
Re: Duphasron
Dobrý deň,
je možné že došlo k otehotneniu, bolo by dobré urobiť čo najskôr tehotenský test, prípadne konzultovať situáciu s lekárom. Ak by ste boli tehotná, bolo by vhodné čo najskôr nasadiť naspäť Duphaston alebo Utrogestan. Keď sa snažíte o otehotnenie a beriete Duphaston na podporu luteálnej fázy, nemali by ste ho vysadzovať, kým nezačnete krvácať (špinenie sa nepočíta), resp. ak 16 dní po ovulácii máte negatívny tehotenský test.
Nárazové vysadenie Duphastonu môže spôsobiť narušenie vývoja tehotenstva a skorý potrat.
Držím palce! HB
15.03.2016 11:26   admin info@fertility.sk
Podakovanie
Mila Helenka,
Pisala som do tejto poradne v roku 2013.. Uz vtedy ma velmi zaujala tato stranka a doslova som hltala vsetky clanky hlavne tie s PCOS kedze tie sa ma tykaju najviac...
Pisala som lebo som sa potrebovala uistit a odhodlat skoncit brat hormonalnu antikoncepciu ktoru som brala 9 rokov a lekari ma strasili ze bez nej nebudem mat menstruaciu, a ine problemy vratane neskorsej neplodnosti...
Prve mesiace boli fakt krusne, neuveritelne zmeny nalad, par krat som musela ist na antibiotika pretoze som mala opuchnutu celu tvar kvoli akne a ine symptomy typicke pre PCOS.. Par krat som to olutovala ze som sa vydala na tuto cestu a bola dlha.. Kazdy lekar krutil hlavou a chcel mi okamzite nasadit antikoncepciu naspat... Ja som vsak isla a riadila sa svojim srdcom a radami a clankami. Zdrava strava, zacala som behat, eliminovala som stres zo svojho zivota (tak ako to len je mozne)... Menstruacia prisla najskor po 47 dnoch, potom za 9 mesiacov, potom za dva, a od januara minuleho roku chodi takmer pravidelne (priemerne v 31 den a stale sa to zlepsuje).. Pred dvoma mesiacmi som zacala merat teplotu a robit grafy , robim si aj ovulacne testy clearblue ktore indikuju aj estrogen a luteizacny hormon ktore mi ovulaciu potvrdili tiez... Konecne sa citim ako zena:)! Ked to zhrniem tak: zacala som varit poctive jedla a vyhybam sa polotovarom, obohacujem svoj jedalnicek zeleninou a jedndoucho pestrou stravou - nic drasticke. Zacala som behat a to je najuzasnejsi liek pre telo aj dusu.. Kazdy den beriem kyselinu listovu, rybi tuk a B12 vitamin.. Som vdacna za moj PCOS lebo mi odhalilo silu o ktorej som ani netusila ze sa vo mne skryva..
Dakujem za clanky, ktore su zrozumitelne, vecne, a zaujimavo napisane.. Dakujem ze pomahate zenam byt zenami a matkami.. Dakujem za tuto stranku, naozaj mi zmenila zivot k lepsiemu :)
odpoveď 15.03.2016 05:01   Zuzana Suzannka@gmail.com
Re: Podakovanie
Milá pani Zuzana, ďakujem za milú správu, som rada že Vám prírodná liečba pomohla a cítite sa lepšie :-) Ak nemáte nič proti, rada by som Váš príspevok pridala do sekcie Fertility príbehy tu: http://www.fertility.sk/sk_SK/poradenstvo/pribehy-z-nasho-poradenstva/
Určite to bude pekná inšpirácia aj pre iné ženy, ktoré majú rovnaké problémy ako Vy.
Prajem Vám krásny deň :- s pozdravom Helena

15.03.2016 11:32   admin info@fertility.sk
Re: Podakovanie
Samozrejme ze mozete uverejnit ;) vazim si to. Prajem pekny den.
16.03.2016 08:16   Zuzana suzannka@gmail.com
iui
Dobry den.
chcela by som sa spytat na Vas nazor, alebo lepsie priblizenie otazky ohladne IUI a Utrogestanu/Duphastonu.
Vsade citam, ze v CAr davaju jeden den po zakroku IUI pacientkam liek utrogestan alebo Duphaston.
Absolvovala som 2 neuspesne IUI a moj lekar mi liek po IUI nenaordinoval s komentarom, ze ak sa ma uchytit, sa uchyti. Vraj to v tomto stadiu hned po IUI vobec nicomu nepomaha a neovplyvnuje vysledok. Vaj by tento liek odporucil az kedby sa teho potvrdilo, a boli by problemy.
chcem sa spytat, je teda Utrogestan niecomu prospesny davat hned po IUI? ak ano, vcom? ak nie, preco ho ostatne CAR predpisuju? mam v tom chaos.
co sa tyka mna, snazime sa asi 1,5 roka. 2 x som mala pozitivny teho test ale po par dnoch prisla meskajuca menstruacia a teho tst uz bol negativny,, neskor u lekarky samozrejme test krvi negativny okrem toho som 1 x mala potvrdeny spontanny potrat v 6 tt.
tiez sa liecim na stitnu zlazu.
Mam pocit, ze kedze som minilane 1 krat potratila v rannom stadiu -- nie je dobre nasadit podporne lieky ako Utrogestan po IUI? dakujem.
odpoveď 03.03.2016 10:41   jara javorkovaj@hotmail.com
Re: iui
Dobry den,
zasadna otazka je, aky je u Vas dovod znizenej plodnosti. Ak mate dostatok progesteronu, tak predpisovanie progestinov naozaj nicomu nepomoze. Ak vsak mate progesteronu nedostatok (k prejavom patri skratena lutealna faza, male zvysenie BT v lutealnej faze, silna a bolestiva menstruacia, PMS), potom je doplnenie progesteronu uzitocne.
Dalsia vec: ak nemate problem so spermiogramom, a podarilo sa Vam v minulosti otehotniet aj spontanne, nevidim nejaky zasadny dovod k absolvovaniu IUI. Chcelo by to skor zapracovat na stitnej zlaze a imunite, a potom sa snazit o otehotnenie spontanne.
Ak sa meranim BT (Symptotermalna metoda) preukaze nedostatok progesteronu, mozete si nasadit progesteronovy krem aj bez lekara. Urobi este lepsiu sluzbu ako lieky, nema totiz vedlajsie ucinky.
Ak mate zaujem o zostavenie prirodnej liecby, postudujte si prosim poradenske programy a napiste mi na mail info@fertility.sk. http://www.fertility.sk/sk_SK/poradenstvo/poradenske-balicky/

S pozdravom Bielikova
03.03.2016 15:08   admin info@fertility.sk
Re: iui
Dakujem za odpoved. Spermiogram v poriadku, ja tiez aj priechodnost aj vsetky testy. Problem je iba ze sa nam nedari dlho - preto volba iui.
Prestudujem si tie balicky a ohlasim sa ak nevyjde vcerajsia iui.
Co sa tyka BT - netusim bo nikdy som nezaznamenala extra zvysenie teploty pocas ovu, takze som sa skor riadila pocitmi- pocitovo som vzdy vedela kedy mam plodne dni podla ukazkovych hlienov. Ovu mavam na 17ty den inak 29 dnoveho cyklu. Pravidelne. Ako teda zistim ci mi chyba progesteron?
03.03.2016 18:07   Jara
Re: iui
Ovulacia na 17 den z 29 cyklu znamena 12-dnovu lutealnu fazu, co je hranicne, ale dostacujuce. Problem teda bude skor niekde inde. Bielikova
05.03.2016 10:55   admin info@fertility.sk
dong quai
Dobry den, zacala som uzivat dong quai na lepsie endometrium. Mozem to brat cely cyklus 2x1? Nemoze sa stat ze mi zablokuje ovulaciu? A moze progesteronovy krem uplne nahradit ucinky dupastonu alebo utrogestanu? Dakujem
odpoveď 03.03.2016 09:34   Minnie2013
Re: dong quai
Dobrý deň,
dong quai môžete brať celý cyklus, akurát počas menštruácie sa odporúča vynechať. Blokovania ovulácie by som sa neobávala. Alternatívou na podporu tvorby hormónov je kotvičník zemný - užíva sa odvar z 1čl od 6. do 20DC, navečer.
Progesterónový krém môže nahradiť účinky Duphastonu a Utrogestanu. Doobrý krém s biologicky identickým progesterónom funguje dokonca ešte lepšie ako tabletky - nemá žiadne známe vedľajšie účinky a mal by fungoévať presne tak isto ako telu vlastný progesterón (čo sa o progestínoch v tabletkách nedá na 100% povedať).

Držím palce! Bieliková
03.03.2016 14:55   admin info@fertility.sk
Re: dong quai
Dakujem ste velmi zlata, ze ste odpisala. No ja som momentalne zacala uzivat dong qui cez menstruaciu, tak dufam, ze to nevadi. Len vsade pisu ine davkovanie. Mam 530 mg tablety a davam dve denne. Pisu dokonca ze sa mozu az 3x2, ale to sa mi zda uz dost vela. Tak neviem ci teda 2x1 alebo 2x2 aspon. Dakujem pekne :-)
03.03.2016 17:25   Minnie2013
Re: dong quai
Nemyslím že by to vadilo, pokiaľ nemáte problém s veľmi silnou menštruáciou. Obecne sa ale odporúča užívať to 3 týždne a počas menštruácie pauza. Dávkovanie záleží od závažnosti situácie, ktorú týmto chcete riešiť. Ak to nie je nič akútne, 2x2 by mohlo stačiť. HB
05.03.2016 10:07   admin info@fertility.sk
SPS doplnok
Este by som rada vedela, co si myslite napriklad o nattokinaze (vitaminovy doplnok, ktory riedi krv), ak to poznate. Ci by som to mohla namiesto fraxiparinu aj v tehotenstve v kombinacii s tym spirinom. Dakujem
odpoveď 02.03.2016 22:48   Minnie2013
Re: SPS doplnok
Nattokinázu poznám, priamo síce nemám skúsenosť s užívaním v tehotenstve, ale zdá sa, že by to mohlo fungovať. Odporúča sa užívať celé tehotenstvo, v prípade nejakého špinenia a krvácania dočasne znížiť dávkovanie, a vysadiť až krátko pred pôrodom (stačí keď začnú pravidelné kontrakcie).
Keď budete užívať nattokinázu, nemali by ste už asi užívať aspirin, ale dodržiavať radšej "mierumilovnejšie" preventívne opatrenia: protizápalová strava, dostatok pohybu, hlboké brušné dýchanie, dobrý pitný režim (vlažná voda s citrónovou šťavou). Berte to však prosím s rezervou, skúste si radšej ešte niečo naštudovať na anglických stránkach.
S pozdravom HB
03.03.2016 15:00   admin info@fertility.sk
Re: SPS doplnok
Ten aspirin by som nerada vysadila, nakolko je prave na ten moj syndrom lepivych dosticiek. Fraxiparine na to nie je a natokinaza funguje asi skor na jeho principe. On je skor na ine hematologicke mutacie, ktore vraj ja nemam, ale zas tiez sa nedaju zistit vsetky. Ide mi skor o to, ci teda ku tomu aspirinu pridat aj preventivne tu natokinazu alebo len ostat pri tom aspirine. A duphaston vraj naopak zas krv zhustuje, co sa mi trosku bije s mojou diagnozou :-( Myslite ze krv zhustuje aj ten progesteronovy krem? dakujem krasne za odpoved :-) Alebo este mozno namiesto natokinazy vyssie davky omega 3,ci?
03.03.2016 17:35   Minnie2013
Re: SPS doplnok
Rozumiem Vašej dileme, ale obávam sa, že viac neporadím - toto je už príliš špecifická a okrajová záležitosť. Zdá sa, že o zrážanlivosti krvi viete viac ako ja :-)
Čo sa týka progesterónového krému, o vplyve na zrážanlivosť krvi sa uvádza "normalizačná" funkcia.
Celkovo si myslím, že možno nemá až tak zmysel sa sústrediť len na vplyv jednotlivých potravín na krvnú zrážanlivosť. Osobne by som sa skôr snažila dohliadať na to, aby celková zdravotná bilancia bola pozitívna - tzn. strava, výživové doplnky, pitný režim, pohyb, dýchanie a psychohygiena. Nestrácať sa úplne v jednotlivostiach, lebo sa Vám potom môže ľahko stať, že prehliadnete niečo väčšie a zásadnejšie.
S pozdravom HB
05.03.2016 10:19   admin info@fertility.sk
opakovane potraty a SPS
Dobry den, velmi pekne dakujem za tuto moznost. Moj problem je asi trosku komplikovanejsi, ale co doktor to iny nazor. Tak asi pekne po poriadku. Tri tehotenstva, tri potraty, dve cistenia. Prve a druhe tehotenstvo stimulovane clostylom a tretie priridzene. Potrat vzdy okolo 8 tyzdna. Po vsetkych vysetreniac mna a manzela (endokrinologia, genetika, reprodukcna imunologia, alergologia, hematologia) mi prisli na hematologicky problem- syndrom lepivyhc dosticiek. Nasadeny mi bol aspirin 150 mg denne. Po troch potratoch je clovek uz dost vysraseny, co celej veci velmi nepomaha. No moj hematolog chce v pripadnom tehotenstve ostat len pre aspirine, lebo vraj nemam potvrdeny iny hematologicky problem a gynekolog by ku tomu rad pridal aj fraxiparine, len ako prevenciu. Podla hematologa je tam ale vraj zvysene riziko krvacania :-( Dalej je podla mna dost velkym problemom, ze pred menstruaciou uz aj 7 dni spinim. Po ovulacii mi gynekolog nasadil duphaston 2x1, ale ten naopak vraj krv zas zhustuje. Chcela som sa opytat, ci by ste mi radili v pripade tehotenstva le ten aspirin alebo v kombinacii aj s tym fraxiparinom a co s tym duphastonom. Myslite, ze by som ho mohla vymenit za prirodny progeteronovy krem? Ze to ma ten isty ucinok. Len ked som brala utrogestan, tak som nespinila, ale ten je este silnejsi ako duphaston. Tak neviem. Na jednej strane kvoli spineniu a uhniezdeniu by som to mala, ale na druhej strane kvoli syndromu lepivych dosticiek, je to vraj nevhodne. Trosku sa mi to bije a neviem co robit :-( Dakujem za kazdu radu a hlavne ochotu pomoct :-) Pekny den
odpoveď 02.03.2016 22:45   Minnie2013
anechog. útvar 1,6 cm vľavo nad ováriom
Dobrý deň, mám 25 rokov, ešte som nerodila, som cca dva týždne po mikro aborte v 3 tt. Prosím Vás o radu. Dnes ma vyšetrovala zastupujúca gynekologička. Hcg už bolo 0,01. No v lekárskej správe mám tieto informácie: Prosím o vysvetlenie. uterus v AVF 6x3 cm, endometrium 3mm, CD bez voľnej tekutiny, ov. bialt. s folikulmi, no najviac ma zaráža toto, keďže som bola na ultrazvuku i min. týždeň a nič také mi pani doktorka nenašla: vľavo nad ováriom anechog. útvar v priemere 1,6cm - dil. tuba ?? Prosím objasnite mi to. Veľmi pekne ďakujem. Mám pocit, že keď tam pani doktorka dala tie otázniky, že si sama nebola niečím istá. Ide o niečo vážne?
odpoveď 25.02.2016 18:14   Soňa sonna.vrbova@gmail.com
Re: anechog. útvar 1,6 cm vľavo nad ováriom
Dobrý deň,
dil. tuba znamená podozrenie na rozšírený vajcovod, príčinou môže byť mimomaternicové tehotenstvo alebo endometrióza. Buďte v strehu, ak by ste cítili nejaké bolesti na ľavej strane a spustilo by sa netypické krvácanie, konzultujte to čo najskôr s lekárkou. Nie je to však zrejme jednoznačné, lekárka Vás asi nechcela zbytočne strašiť... každopádne by asi bolo dobré sa na to opýtať.
Ak máte obecne problematickú menštruáciu, silné krvácanie a bolesti, bolo by vhodné zahájiť nejakú prírodnú liečbu, aby sa to dalo do poriadku, a telo sa pripravilo na ďalšie tehotenstvo.
Držím palce! HB
25.02.2016 19:12   admin info@fertility.sk

Zasielať novinky na e-mail