17.11.2010

Vaše otázky

Ak si prajete zachovať anonymitu, zadajte Vašu otázku ako príspevok do diskusie, a odpoveď dostanete priamo v diskusii. Pre podrobnejšie zhodnotenie zložitých prípadov Vám odporúčame vyplniť dotazník v článku a odoslať ho na e-mail.
Späť na článok

Diskusia

PCOS
Dobrý deň,
chcem sa s Vami poradiť, resp. poprosiť o Váš názor. Pokúšame o bábätko už sedem rokov a môj problém je takýto. Diagnostikovali mi PCOS na základe hormonálnej nerovnováhy v prvej fáze. S tým, že lekári tvrdia, že nemám ovuláciu, hoci sami tvrdia, že je to zvláštne, keďže menštruáciu mám pravidelnú bez toho aby som brala lieky. Brala som metformín pred troma rokmi bezúspešne, teraz mi lekár nasadil clostylbegit. Je ich postup správny, je správne určená diagnóza? Ďakujem veľmi pekne
odpoveď 20.01.2015 12:35   Tamara
Re: PCOS
Dobrý deň, ťažko mi je vyhodnotiť správnosť diagnózy, keď neviem ako sa k nej lekári dopracovali :-) štandardne sa na potvrdenie PCOS používa vyšetrenie hormónov z krvi a ultrazvukové vyšetrenie vaječníkov. Aj keď je diagnóza "správna", nevylučuje to celkom ovuláciu. Bolo by vhodné odsledovať pár cyklov pomocou symptotermálnej metódy: http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/symptotermalna-metoda/
Preštudujte si aj článok o prírodnej liečbe PCOS: http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/syndrom-pco/
Clostilbegyt sa mi nezdá ideálny, pri PCOS zvyšuje riziko tvorby veľkých cýst, ktoré sa potom buď riešia operatívne, alebo sa musí dlho čakat na ich spontánne vstrebanie.
Rada pomôžem konkrétnejšie v našom poradenstve: http://www.fertility.sk/sk_SK/poradenstvo/informacie-o-poradenstve/
S pozdravom
HB
20.01.2015 21:26   admin info@fertility.sk
Ovariálna cysta a tehotenstvo
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať: Pred piatimi týždňami mi bol odoprerovaný mucinózny cystadenóm ovária. Cysta mala v priemere niečo medzi 10-13 cm a bolo v nej menej ako 10 percent rakovinových štruktúr s rôznymi atypiami. Cysta za pol roka narástla takmer dvojnásobne, v čase kedy bola objavená mala len niečo medzi 5-7 cm. Pri operácií mi bol odstránený celý pravý vaječník. Po mesiaci mi však pani doktorka našla ďalšiu cystu na ľavom vaječníku zatiaľ má asi 3 cm. Predpísala mi antikoncepciu a odporučila brať Indonal. Chcem sa preto opýtať, či je možné v prípade, že by som ostala tehotná, či by mohla cysta nejak ohroziť plod ( a to aj v prípade, že by sa tak enormne zväčšila postupom času), alebo by mi naopak tehotenstvo pomohlo, aby vzniknutá cysta praskla? Premýšľam , že by som s antikoncepciou vôbec nezačala a rovno sa pokúsila so snúbencom o bábätko, čo by ste mi poradili? Za odpoveď vopred ďakujem :)
odpoveď 20.01.2015 12:13   Lenka lnkprisiankov@gmail.com
Re: Ovariálna cysta a tehotenstvo
Dobrý deň, v prvom rade si rozhodne nemyslím, že antikoncepcia je "riešenie" - je to len zametenie problému pod koberec. Ak je pre Vás tehotenstvo prijateľné, zdá sa mi určite dobrá cesta pracovať na tom. Cysta priamo asi plod neohrozí, ale pokiaľ by rástla aj počas tehotenstva, je tu samozrejme riziko komplikácií. Prasknutie cysty by mohlo vyvolať krvácanie, mohla by byť potrebná operácia... pokiaľ cysta v čase otehotnenia nebude príliš veľká, pravdepodobne by sa mala v tehotenstve vstrebať.
Ak by sa Vám podarilo otehotnieť hneď, malo by to byť v poriadku. Ak by to trvalo dlhšie a cysta by rástla, môže to už byť problém.
Na Vašom mieste by som sa snažila súčasne o otehotnenie a prírodnú liečbu cysty.
Základné informácie nájdete tu: http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/cysty-na-vajecnikoch/
http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/varime-pre-zdravie.html
Rada poradím konkrétnejšie v našom poradenstve :-)
S pozdravom
HB
20.01.2015 21:21   admin info@fertility.sk
bazalna teplota a alchemilkovy caj
Dobry den, po viacej ako roku sa nam s priatelom podarilo otehotniet no v auguste som pottatila v 10tt. Nebola som na kyret lebo zijeme v anglicku a tu sa to nerobí. Bola som na kontrolnom sone po a vsetko bolo v poriadku. Snazime sa opat. Mam 36 rokov, velmi nepravidelnu menstruaciu (40 az 60dni) meriam si bazalnu teplotu, pouzivam ovulacne testy (ovulujem podla nich) zacala som pit alchemilkovy caj a trochu sa mi upravila. Poslednu menstruaciu som mala na 31 den. Po nej som si merala bazalnu teplotu a stale je zvysena.moze to byt z toho caju alebo je za tym iny problem. Ako sa daju zvysit nase sance na otehotnenie? Dakujem
odpoveď 10.12.2014 15:17   siska sis.palova@gmail.com
Agnus cactus
Dobry den ,chcela by som sa opytat ci sa Agnus Cactus moze brat len pri problemoch s nepravidelnou menstruaciou alebo aj pri snahe o babatko ?nemoze to uskodit?
dakujem
odpoveď 08.11.2014 11:24   Zuzana zuzu180900@azet.sk
Re: Agnus cactus
Dobrý deň,
vitex (agnus castus) môžete užívať aj pri snažení o otehotnenie (ideálne 3 až 6 mesiacov pred otehotnením na dosiahnutie plného účinku). Keď zistíte, že ste tehotná, vitex postupne vysaďte v priebehu 1-2 týždňov. Náhle ukončenie užívania by mohlo nepriaznivo ovplyvniť hladiny hormónov.
V prípade pochybností sa poraďte s bylinkárom.
S pozdravom
HB
10.11.2014 07:44   admin info@fertility.sk
DUPHASTON v začiatkoch tehotenstva
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Keď som bola na potvrdenie gravidity u gynekologičky, bola som zhruba v tom 3-4 týždni, nález na ultrazvuku sa ešte nedal zmerať. V noci predtým som mala trochu bolesti na ktoré som sa zobudila a ráno naozaj iba trošku hnedý výtok. Lekárka mi predpísala duphaston a magnerot. Nikdy som žiadne hormóny nebrala a nebola som z toho nadšená a nie som doteraz. Cítim sa výborne, žiadny výtok som od vtedy nemala a prešli odvtedy 4 dni. Na ďalšie vyšetrenie mám ísť o 5 dní. Tabletky mi naozaj nerobia dobre. Nezvraciam, ale cítim závraty, žalúdok ako na vode a mám pocit že som depresívna. Najradšej by som to vyhodila do koša. Prosím vás, môže mi lekárka vysadiť tento liek aj teraz v začiatkoch tehotenstva, alebo naozaj sa to musí brať až do 12. týždňa?
Nemyslím si, žeby mi niečo naozaj bolo a hrozil mi potrat. Robím silový trojboj a myslím si, že tým, že som nevedela že som tehotná a namáhala som sa s činkami som to pravdepodobne v jeden deň prehnala a bolo to tým.
Som veterinárny lekár, kľudne píšete aj odborne. Nakoľko viem ako hormóny vplávajú na zvieratá a predpisovať ich zbytočne je pre organizmus škodlivé, tak mám naozaj chuť si ich vysadiť aj sama postupne, ale naozaj neviem či môžem. Lekárka ma bude určite prehovárať že nie, ale neviem, či ju poslúchnem. Máte nejaké skúsenosti s takýmto včasným vysadením duphastonu? Predsalen placenta ešte nie je vytvorená, ale vždy som mala cykly aj menštruáciu v úplnom poriadku a bez antikoncepcie. Ďakujem pekne za odpoveď.
odpoveď 20.10.2014 08:23   Marta vargovamarta7@gmail.com
Re: DUPHASTON v začiatkoch tehotenstva
Dobrý deň,
píšete veľmi rozumne, úplne s Vami súhlasím. Duphaston sa v začiatku tehotenstva predpisuje (zbytočne) často. Jeho prínos je nejednoznačný a vedľajšie účinky ktoré popisujete sú dosť časté. O niečo lepšie býva tolerovaný Utrogestan pri zavádzaní do pošvy.
Vo Vašom konkrétnom prípade nevidím dôvod k užívaniu do 12tt a na Vašom mieste by som to tiež postupne vysadila. Dôležité je nevysadiť to náhle, a dať organizmu príležitosť postupne sa vysporiadať s prechodom. Ak by sa znova objavil výtok, vrátite sa k pôvodnému dávkovaniu.
Poznám niekoľko žien, ktoré tiež "svojvoľne" vysadili Duphaston skôr než v 12tt, a nemali s tým žiaden problém. Podotýkam, že šlo o prípady bezproblémového počatia a len jednorázového špinenia v prvom trimestri.

Rozhodne nenabádam k vysadeniu progestínov ženy, ktoré mali problémy s počatím a udržaním tehotenstva z dôvodu nedostatočnosti žltého telieska, resp. nízkej hladiny progesterónu. Tam síce tiež existujú lepšie možnosti ako užívanie syntetických hormónov, ale to už nie je odpoveď na Vašu otázku :-)

Držím palce, neváhajte sa ozvať keby ste mali ešte nejaké otázky.
HB

****************************************
PODPORTE NÁS
Páčia sa Vám naše stránky a chcete nás podporiť? Našli ste tu užitočné informácie, a radi by ste nám pomohli ich šíriť ďalej? Nasledovaním a zdieľaním našich príspevkoch na sociálnych sieťach podporíte zviditeľnenie našich príspevkov a pomôžete tak šíriť dôležité informácie k ľuďom, ktorí ich potrebujú.
Pridajte sa k našim fanúšikom v sieti Facebook: https://www.facebook.com/fertility.sk
20.10.2014 09:30   admin info@fertility.sk
chybajuca ovulacia
Dobry den,
v maji 2013 som vysadila antikoncepciu - chceli by sme babatko. odvtedy som ale nedostala menstruaciu, co je takmer rok a pol. antikoncepciu som brala takmer vkuse 10 rokov. teraz mam 30 rokov. nereagovala som ani na vyvolavacky, menstruaciu mi vyvolali len antikoncepciou, po nasadeni Clostylbegytu som mala raz ovulaciu (sledovali ma na folikulometrii) - to bolo v marci 2014. potom ma uz len chceli poslat na laparoskopiu kvoli priechodnosti vajcovodov a nasledne na umele oplodnenie.
chcela som vyskusat aj ine moznosti, tak som zmenila gynekologa. moj sucasny lekar mi nasadil duphaston, po ktorom sa konecne objavila menstruacia. zacala som ho brat v septembri 2014. ovulacia vsak stale neprebehla (opat folikulometria). momentalne beriem druhu krabicku duphastonu, tak uvidime, ci bude dalsia menstruacia a ovulacia, prip. ci bude potrebne nasadit ine lieky.
medzicasom som pocula o GYNEXe - ake s nim mate skusenosti? mozem ho zacat brat kedykolvek alebo je potrebne to nejako zladit s cyklom, resp. s duphastonom? prip. vedeli by ste mi odporucit iny postup, ako nastartovat ovulaciu? velmi by sme chceli babatko. manzel ma spermiogram uplne v poriadku, mne robili rozne testy a vsetky vysli v poriadku, akurat mam zvysenu hladinu testosteronu.
dakujem velmi pekne za odpoved. Ivana
odpoveď 11.10.2014 23:26   Ivana ivana.salkova.stefancova@gmail.com
Re: chybajuca ovulacia
Dobrý deň,
Gynex môžete skúsiť, ale nezdá sa mi veľmi pravdepodobné, že by len sám osebe vyriešil tento stav. Problém je, že pri dlhodobom užívaní HAK hypofýza "zabudne" čo má robiť a nevie znova naštartovať hormonálnu reguláciu.
Čo treba robiť:
1) podporovať činnosť hypofýzy - bylinky (vitex, Gynex, Tang kuej, alchemilka) + stimulácia akupunktúrnych bodov - viz masáže na podporu plodnosti http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/masaze-obklady/masaze-na-podporu-plodnosti.html
2) z pohľadu TCM treba "doplniť krv" - čo z časti urobí bylina Tang Kuej, ale dôležitá je aj zmena stravovania - maximálne obmedziť ochladzujúce potraviny (surové ovocie a zelenina, zmrzliny, studené nápoje, jogurty) a konzumovať mierne zahrievajúce jedlá - preferujtetepelnú úpravu varením, ideálne sú mäsovo-zeleninové vývary
3) priama stimulácia maternice a vaječníkov:
dýchacie cvičenia http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/dychacie-cvicenia/
fyzické cvičenia a masáže:
http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/fyzioterapia/
http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/masaze-obklady/ricinovy-olej.html
4) Tento stav je veľmi podobný syndrómu PCOS - odporúčam teda tiež prečítať toto: http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/syndrom-pco/

Veľmi podobný príspevok je hneď pod Vami, pozrite aj tam.
V blízkej dobe plánujem napísať článok špeciálne na túto tému, v prípade záujmu Vás môžem potom informovať na maili.

S pozdravom
HB
12.10.2014 14:00   admin info@fertility.sk
absencia menstruacie.
Dobry den,potrebovala by som radu.Mam 27 rokov a vyse roka som nemala menstruaciu-dovod zvysena hladina testosteronu a nedostatok estrogenov.Bola som aj na laparoskopii ale nezistili nic ze vajcovody su priechodne a nevidia ziadny problem.Zmenila som aj gynekologa a ten mi tiez nuka len antikoncepciu,ktoru ja ale nechcem brat pretoze tieto problemy sa zacali prave vtedy ked som ju zacala brat a nasledne bola vysadena.Som zufala neviem co mam robit a ako navodit cyklus a vobec neviem svoju diagnozu...Vedeli by ste mi poradit?Dakujem
odpoveď 11.10.2014 15:16   Mária majaja@centrum.sk
Re: absencia menstruacie.
Dobrý deň,
rôzne druhy hormonálnej nerovnováhy a problémy s obnovením menštruačného cyklu bývajú žiaľ po užívaní HAK dosť bežné. Laparoskopiu v takomto prípade nepovažujem za prínosnú, obávam sa, že Vás s tým len zbytočne zaťažili.
Obecne Vám môžem poradiť nasledovné:
1) užívanie byliniek na obnovu hormonálnej rovnováhy - výborný je vitex, ale aj maliník a alchemilka
2) masáže a cvičenia na panvové dno na zlepšenie prekrvenia pohlavných orgánov:
http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/kegelove-cviky/
http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/masaze-obklady/
3) detoxikácia http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/detoxikacia/
4) dodržiavanie opatrení z článku o polycystických vaječníkoch: http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/syndrom-pco/
Možno nemáte tento syndróm, ale mnohé príznaky sú podobné, a liečba je tiež podobná.
5) doplnenie zinku, vitamínov B2, B6, B12, kyseliny listovej, vitamínu A, C, horčíka a zinku - hľadajte prírodné zdroje
6) ak máte možnosť navštíviť akupunkturistu alebo iného TCM terapeuta, mohli by Vám tiež pomôcť.

Držím palce!
HB
11.10.2014 21:54   admin info@fertility.sk
Duphaston srdcovita maternica
Dobry den,

Doktor mi zistil ze mam dvojrohu maternicu a ze je velka pravdepodobnost rizikoveho tehotenstva. Tehotna som len kratko asi 5 tyzdnov ale mala som slabe krvacanie,skor spinenie, ktore trvalo 1,5 dna.Doktor mi kvoli tomu predpisal duphaston., ale ziadne vysetrenia na zistenie hormonov mi neurobil. Nie som zastancom liekov, rada by sa liecila iba prirodnou cestou. Preto by som sa vas chcela spytat ci je potrebne aby som ho uzivala a ci mi to nemoze skor ublizit. Dakujem za odpoved.
odpoveď 11.10.2014 07:57   mon
Re: Duphaston srdcovita maternica
Dobrý deň,

na užívanie Duphastonu v tehotenstve sú skutočne rôzne názory. Obecne sa nepredpokladá, že by mohol byť škodlivý pre embryo - bábätko, ale nie vždy je jeho užívanie skutočne nutné a keďže ide o synteticky vyrobený hormón, jeho užívanie do istej miery zaťažuje pečeň. Pokiaľ máte pečeň v poriadku a nemáte iné zdravotné problémy, výhody užívania pravdepodobne prevážia riziká. Mnohé tehotné ženy sa však pri jeho užívaní sťažujú na nepríjemné pocity - ospalosť, krútenie hlavy, nevoľnosti, nadúvanie. Veľmi podobné to je s perorálnym užívaním Utrogestanu. Lepšie býva tolerovaný Utrogestan pri zavádzaní toboliek do pošvy.
Prírodnejšia alternatíva by bol progesterónový krém (maže sa na pokožku), ale u nás sa nedá kúpiť, museli by ste ho objednávať zo zahraničia a chvíľu potrvá, kým príde.
Na Vašom mieste by som požiadala o predpis Utrogestanu, aplikovala vaginálne a podľa finančných možností potom doobjednať ten progesterónový krém.
K dvojrohej maternici - nemám s týmto veľa skúseností, no intuitívne by som očakávala, že úspešnosť vývoja tehotenstva bude okrem iného závisieť aj od schopnosti maternice dostatočne sa roztiahnuť v mieste okolo vyvíjajúceho sa zárodku. Je to teda do veľkej miery o šťastí (či k implantácii došlo na dobrom mieste), ale aspoň čiastočne by sa mohlo dať ovplyvniť relaxačnými aktivitami, ako dýchacie cvičenia: http://www.fertility.sk/sk_SK/terapie/dychacie-cvicenia.html

Keď nič iné, iste to nezaškodí...
Držím palce!
HB
11.10.2014 21:40   admin info@fertility.sk
PCO
Dobry den...mam 27 rokov a chcela by som sa opytat ci by mi niekto vedel poradit ci sa polycisticke vajecniky daju ozaj riesit len branim antikoncepcie?? Kedze dietatko neplanujem a boli mi zistene v 24 rokoch tak mi doktor odporucil antikoncepciu ale nakolko ju beriem uz od 18tich rada by som ju vysadila len neviem co spavia tie vajecniky ci sa to nejak upravi same alebo si mozem este pohorsit?? Nemam ani nadvahu len mi nechodia po vysadeni a doktor mi povedal ze ina moznost neni co sa mi teda moc nepaci :-/ dakujem za kazdu radu
odpoveď 05.10.2014 13:29   Janka krpcek011@atlas.sk
Re: PCO
Dobrý deň,
je veľmi dobre, že pochybujete o tvrdení Vášho lekára. Užívanie HAK rozhodne nie je riešením syndrómu PCO - je to len spôsob, ako potlačiť symptómy tohoto ochorenia. Dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie dokonca môže problém zhoršiť.
Základná príčina vzniku PCOS je tzv. inzulínová rezistencia, a riešenie spočíva predovšetkým v úprave životosprávy. Príčiny vzniku a možnosti nápravy tohoto stavu sú popísané v článku http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/syndrom-pco/.
Ak by sa po vysadení HAK a dodržiavaní týchto opatrení do 3-4 mesiacov nedostavila menštruácia, alebo by ste mali pocit, že sa to nevyvíja podľa Vašich predstáv, neváhajte ma kontaktovať na maili. Rada Vám pomôžem nájst riešenie prispôsobené na mieru Vašim potrebám.

S pozdravom
HB
05.10.2014 21:30   admin info@fertility.sk
liek wan 054
+ som ešte zabudla - kde by som si mohla objednať liek wan 054? objednala som si totiz liek wan 055 keď že po prečítaní popisu som usúdila že je vhodnejší pri endometrioze a cystách. Ďakujem za odpoveď :)
odpoveď 04.09.2014 19:47   Erika erzinecka@gmail.com
Re: liek wan 054
Wan 054 je skutočne pri endometrióze vhodnejší, ale neviem Vám poradiť, kde ho kúpite. Treba hľadať na eshopoch, určite niečo nájdete (skúste prípadne aj v ČR, tam je toho viac).
Inak o prírodnej liečbe endometrióy sa dočítate aj tu: http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/prirodna-liecba-endometriozy/
S pozdravom
HB
05.09.2014 12:39   admin info@fertility.sk
Ľanové semienka - sú vhodné pri endometrioze?
Dobrý večer, čítala som o ľanových semienkach aké sú výživné pre telo no neviem či je vhodné ich konzumovať aj pri endometrioze? obsahujú vraj aj veľa prírodného estrogénu. Ďakujem za odpoveď :)
odpoveď 04.09.2014 19:37   Erika
Re: Ľanové semienka - sú vhodné pri endometrio
Dobrý deň,
správy o obsahu estrogénu v ľanových semienkach sú podľa všetkého veľkým nedopatrením. Ako na to "vedci" prišli? Analyzovali obsah estrogénu v moči žien po požití ľanových semienok. Žiaľ opomenuli jednu zásadnú vec - vyhodnocovať súčasne obsah estrogénov v krvi.
Pravda je zrejme taká, že ľanové semienka nie sú niejako zvlášť bohaté na fytoestrogény, ale vláknina, ktorú obsahujú, pomáha vyplavovať z krvi nadbytok estrogénov.
Teda zhrnutie - lanové semienka by práve pri endometrióze mali byť obzvlášť vhodné.
Nemám však poruke vedeckú štúdiu, takže si to musíterozhodnúť sama :-)
S pozdravom
HB
05.09.2014 12:37   admin info@fertility.sk
hyperplazia
Dobry den,rada by som Vas poprosila o radu. Pred cca3rokmi som pre nadmernu hyperplaziu podstupila zakrok /kyretaz/
Nakolko moja sliznica stale narastala,2mesiace po zakroku mi bol predpisany Norethisteron.
Ten som brala 2roky a lekarka mi ho vysadila. O tom,ako mi bolo pri jeho uzivani,sa nebudem rozpisovat.
Od januara 2014 som ho teda nebrala,avsak v juli sa moja situacia zopakovala a ja som pred par dnami podstupila opat ten isty zakrok. Mam 50 rokov a vobec neviem,co mam od svojho tela ocakavat,viem vsak,ze ak som nemala dostatok hormonov pred troma rokmi,teraz je to este menej. Bojim sa,ze moje telo nenabehne a znova mi bude neprimerane rast sliznica a budem krvacat a nekomfortne existovat,alebo sa opat vratim k hormonom.
Pozerala som sa na internete,ale nepodarilo sa mi najst v Bratislave gynekologa,ktory by moje problemy riesil prirodnymi preparatmi. Velm by ma zaujimal Vas nazor na riesenie mojho problemu.
Dakujem Vam pekne za odpoved Aniko
odpoveď 30.08.2014 21:35   aniko aniko.aniko@centrum.sk
Re: hyperplazia
Dobrý deň,

rada Vám pomôžem, ale ide o komplexnú situáciu ktorú bude potrebné riešiť formou dlhodobejšej spolupráce. Bolo by vhodné začať s vyplnením poradenského dotazníka, alebo aspoň voľnou formou popísať, kedy a ako začali Vaše gynekologické problémy, prípadne iné zdravotné problémy (alergie, trávenie, systémové ochorenia).

Kyretáž a Norethisteron samozrejme nie je trvalé riešenie, ak je to vôbec riešenie.

S pozdravom
HB
01.09.2014 10:04   admin info@fertility.sk
endometrioza a problem s počatím
Dobrý deň, píšem za svoju sestru, ktorá trpí už 5 rokov endometriózov 3-4 stupňa ( nie som si istá), má odobratú jednu obličku z dôvodu nefunkčnosti, cysty na oboch vaječníkoch a uvažuje nad umelým oplodnením. Chcem jej pomôcť a dokázať, že sa dá otehotnieť aj pomocou prírody a alternatívnej medicíny, ktorej príliš neverí. Prosím, čo by mala v takomto prípade užívať ( bylinky, tinktúry, úprava stravy, jóga....taký komplexný intenzívny program)Po bábätku veľmi túži, má 33 rokov a vzhľadom na jej komplikovanejší zdravotný stav sa bojím jej odporučiť zmes bylín a olejov sama. Pomôžete?ďakujem veľmi pekne za odpoveď
odpoveď 27.06.2014 14:23   Mirka oravcova.m@hotmail.com
Re: endometrioza a problem s počatím
Dobrý deň,
vážim si Vaše úsilie pomôcť Vašej sestre a rada urobím, čo je v mojich silách, otázka je, či to k niečomu bude - myslíte, že prehovoríte sestru k tomu, aby dodržiavala odporúčania, ktorým sama neverí?
Mám veľmi dobré skúsenosti s prírodnou liečbou a otehotnením pri endometrióze, ale vo všetkých doterajších úspešných prípadoch boli klientky poradenstva vysoko motivované, odhodlané, a poctivo dodržiavali liečebný plán.
Skúste ju presvedčiť, aby ma kontaktovala priamo, bude to tak lepšie. Pre motiváciu môžete odkázať, že za posledný rok mám napriek obmedzenému režimu poradenstva 100% úspešnosť s otehotnením pri endometrióze... V praxi sú to 3 prípady z 3 :-)
Inak všetko k tejto téme je celkom podrobne popísané na stránkach
http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/prirodna-liecba-endometriozy/
http://www.fertility.sk/sk_SK/poradenstvo/moje-zazracne-tehotenstvo.html
http://www.fertility.sk/sk_SK/poradenstvo/pribehy-z-nasho-poradenstva/otehotnenie-s-endometriozou-a-podozrenim-na-pco.html
S pozdravom
HB
27.06.2014 16:06   admin info@fertility.sk
ad: Môžem byť tehotná?
Dobrý deň, ďakujem za skorú odpoveď, máte pravdu, nebolo by plánované, ale bolo by to v poriadku. Dnes mi klesla teplota na 36,7, (bolia ma kríže, čo je dosť divné, zápal však určite nemám) tak teraz neviem, nechce sa mi veriť, že by moje telo tak bláznivo reagovalo a že by som mala taký silný PMS, takmer dva týždne sa totiž teplota nepohla pod 37C, mám 37r. a tri deti (najmladšie má 9r.) a niekoľko rokov skúsenosti či s teplotnou, hlienovou metódou a aj vyhmataním krčka (ešte stále je uzavretý a pomerne pevný, ľahko hmatateľný), podľa bolestivých prsníkov telo ani nesignalizuje blížiaci sa menzes. Zrejme musím iba počkať, čo sa bude diať po najbližšie dni.
odpoveď 23.06.2014 17:50   Niki
Re: ad: Môžem byť tehotná?
Oj :-) tak držím palce, nech to dopadne k Vašej spokojnosti...
HB
24.06.2014 13:08   admin info@fertility.sk
Môžem byť tehotná?
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či môžem byť tehotná, keď poslednú ms som mala 25.5. a 5.6. došlo k prerušovanému styku, (určite som mala začiatok plodných dní) ešte dňa, 8.6 som si namerala bazálnu teplotu 36,2, potom 36,6 a dva dni 36,8 od 12.6 mám teplotu nad 37C, pričom si pravidelne niekoľko rokov meriam bazálnu teplotu a max. ktorý mávam po ovulácii je 36,8. Mám nezvyčajne bolestivé prsníky a aj pocit plnosti. Dva teh. testy mi vyšli negatívne jeden som si robila na 20deň cyklu a druhý na 24deň cyklu. Cyklus mávam 32 dňový. Ďakujem za odpoveď.
odpoveď 21.06.2014 13:56   Niki
Re: Môžem byť tehotná?
Dobrý deň,
tehotenstvo sa mi podľa uvedených príznakov zdá dosť pravdepodobné. Hladina tehotenského hormónu hCG dosahuje hodnoty zachytiteľné domácim tehotenským testom individuálne, obvykle medzi 3 a 5. týždňom tehotenstva. Ideálne je robiť test až 2-3 dni po očakávanom termíne menštruácie (resp. ak aj menzes príde, ale je neobvykle krátky, slabý, a zároveň máte tehotenské príznaky).
Ak tomu rozumiem správne, tehotenstvo nie je plánované. Dúfam, že to pre Vás nie je problém...
S pozdravom
HB
22.06.2014 13:28   admin info@fertility.sk
Anovulácia
Dobrý deň

Chcela by som poprosiť o radu alebo názor na môj problém. Už dlhšiu dobu mám bolesti spodnej chrbtice nepravidelnú menštruáciu a pichanie vo vaječníkoch. Samozrejme bola som u gynekológa a zistil mi že mám anovulačné cykly.
Čaká ma operácia resp. diagnostická laparoskopia aby vlastne zistili čo mi je. Antikoncepciu som nikdy nebrala mám za sebou jedno úspešné tehotenstvo žiaľ po tehotenstve som začala bojovať s nespavosťou dosť vážnou beriem lieky na spanie už 2 roky Triticco a veľmi by sme chceli druhé bábo lenže je to začarovaný kruh. Môžu lieky na spanie spôsobovať anovuláciu? Lebo zhruba odkedy ich beriem mám bolesti krížov a tieto anov. cykly. Z krvi mi robili testy na endometriozu tie su negatívne. Prosím poraďte mi ako si mám pomôcť neviem ako z toho vypochodovať z tej nespavosti. Možno že keď tie lieky vysadím cyklus sa upraví lenže aj keby otehotniem dá sa donosiť dieťa so spánkom ktorý vás viac vyčerpáva a regeneruje??? Mám už slzy v očiach strašne ma to trápi.
odpoveď 31.05.2014 18:44   Marcela macka.g@pobox.sk

Zasielať novinky na e-mail