Zasielať novinky na e-mail



Vitamíny skupiny B (B-komplex)

ilustratívny obrázok

Nedostatok B-komplexu sa môže na vašom tele podpísať v podobe ekzémov, akné, afty ale aj nespavosti, únavy a celkovej nechuti k vykonávániu fyzickej aktivity.

Využitie B-komplexu je univerzálne

Nedostatok B-komplexu sa môže na vašom tele podpísať v podobe ekzémov, akné, afty ale aj nespavosti, únavy a celkovej nechuti k vykonávániu fyzickej aktivity. Niekedy sa môžu vyskytnúť aj problémy so zápchou. Asi najjednoduchším riešením je začať konzumovať klasický tabletový B-komplex alebo B-komplex forte. Doplniť si ho môžete ale aj vďaka zmeně stravovania. Bohatým zdrojom je arašidové maslo, pivovarské kvasnice (pangamin), celozrnné obilniny, syry, hrozno alebo ananás. Výroba klasickej „bielej“ múky mnohé B vitamíny ničí, čo môže v kombinaci s nevhodnou stravou viesť k nedostatku celého B-komplexu.

Zvýšený prísun B vitamínov sa doporúča aj pri nadmernej psychickej či fyzickej záťaži. Hodí sa aj na poslnenie imunity a je doplňujúcim vitamínom pri liečbe veľkého množstva chorôb. Vzhľadem k dobrej dostupnosti by ste s jeho získávaním nemali mať problém. Pokiaľ máte jeho nedostatok, stačí doplniť príjem B-komplexu pomocou prípravkov z lekárne alebo upraviť stravu. Prípadného nadbytku B vitamínov sa dokáže organizmus ľahko zbaviť, napriek tomu sa však pri konzumácii umelých přípravkov snažte dodržiavať odporúčané denné dávky.

Vitamín B1 (Thiamín) sa nachádza v rastlinných a živočíšnych potravinách, aj keď len v malom množstve. Jeho hlavným zdrojom sú obilniny, strukoviny, kvasnice, vnútornosti a ryby. Nedostatok vitamínu B1 se prejavuje pocitom únavy, nechutenstvom a zápchou. Jeho úplným nedostatkom vzniká ťažké nervové ochorenie, tzv. choroba beri-beri. Čím je strava bohatšia na sacharidy, tým väčšie množstvo vitamínu B1 organizmus potrebuje, pretože jeho prostredníctvom se uvoľňuje zo sacharidov energia. Tento vitamín je rozpustný vo vode a kuchynskou úpravou sa neničí.

Vitamín B2 (Riboflavín) se vyskytuje v kvasniciach, vo vajciach, vo vnútornostiach, mlieku, červenom mäse, v zelenine a obilných klíčkoch. Nájdeme ho aj v lipovom kvete. Jeho nedostatok spôsobuje chorobné zmeny slizníc hltanu a hrtanu, krehkosť nechtov, chudokrvnosť, choroby očnej sietnice, trhlinky ústnych kútikov. Znehodnocuje sa pôsobením svetla (straty až 70%).

Vitamín B3 (Niacín, Vitamín PP) bohatým zdrojom je celozrnná múka, listová zelenina, hrach, orechy, datle, figy, ryby, vajcia, fazuľa, šošovica, huby a droždie. Hlavná funkcia niacínu je účasť na získavaní energie počas metabolických premien sacharidov, tukov a bielkovín. Niacín je dôležitý pre adekvátny vývoj a rast. V poslednej dobe sa dostáva do popredia ďalšia funkcia niacínu - vo forme nikotinamidu aktívne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Choroba z nedostatku vitamínu B3 sa nazýva pelagra, vyskytovala se v oblastiach, kde je hlavnou zložkou potravy kukurica (malý obsah vitamínu, ktorý je navyše pevne viazaný). S klinickým prejavom nedostatku niacínu sa už prakticky nestretávame. Mierny nedostatok niacínu se prejavuje mnohými nešpecifickými symptómami, napr. nespavosťou, stratou chute do jedla, bolestivosťou jazyka a sliznice ústnej dutiny, atď.

Vitamín B5 (Kyselina pantoténová) obsahujú vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, hrášok, zelenina, najmä hlúbová (kel, kapusta). Kyselina pantoténová (ako zložka koenzýmu A), zohráva kľúčovú úlohu v metabolických procesoch organizmu a tak sa podieľa na všetkých reakciách stavby a odbúravania buniek a tkanív. Zúčastňuje sa na energetickom využití mastných kyselín a je potrebná na syntézu sterolov, napr. cholesterolu, žlčových kyselín, provitamínu D a niektorých hormónov. Má význam pri tvorbe protilátok a zúčastňuje sa na imunitných procesoch. Kyselina pantoténová stimuluje obnovu kožných buniek, ukľudňuje pleť a zabraňuje jej zápalom a začervenaniu pri podráždení. Má tiež schopnost hydratovať a regenerovať narušené a poškodené vlasy.

Vitamín B6 (Pyridoxín) nájdeme v kvasniciach, sóji, pšeničných klíčkoch, vo vnútornostiach a hydinovej pečeni. Rovnako ako vitamín B2 je citlivý na svetlo. Vitamin B6 se podieľa predovšetkým na metabolizme aminokyselín a na uvoľňovaní energie konverziou glykogénu na glukózu. Vitamín B6 má preventívny a podporný účinok pri liečbe nervových ochorení, homocysteinúrie (zvýšená hladina homocysteínu), reumatických ochorení a predmenštruačného syndrómu. Vitamín B6 pomáha normalizovať skrátenú luteálnu fázu (luteálna insuficiencia) a odbúravať prostaglandíny, ktoré spôsobujú kŕče maternice počas menštruácie.

Vitamín B9 (kyselina listová) podporuje tvorbu krvi a vytvára v organizme antisklerotické látky. Nachádza sa v zelenom hrášku, v mladej cibuľke, v kapuste, chlebe, kvasniciach a v hovädzích obličkách a pečeni. Kyselina listová má dôležitú úlohu roli v metabolizme aminokyselín, stavebných zložiek bielkovín, takže sa podieľa na prakticky všetkých rastových a vývojových procesoch v organizme. Zúčastňuje sa tiež na biosyntéze nukleových kyselín (molekuly, ktoré nesú genetickú informáciu v bunke) a niektorých zložiek nervových tkanív. Kyselina listová je tiež dôležitá pre správný vývoj a optimálnu funkciu nervového systému v embryonálnom štádiu vývoja plodu. Nedostatok kyseliny listovej v obecnej populácii je pomerne častý a to aj v priemyselne vyspelých krajinách. Závažný je nedostatok kyseliny listovej u žien v reprodukčnom veku, resp. u tehotných. Nedostatok tohoto vitaminu môže spôsobiť defekt nervovej trubice plodu a predčasné narodenie, príp. potrat.

Vitamín B12 (kyanokobalamín) je nevyhnutne potrebný pre tvorbu červených krviniek. Zdrojem vitamínu B12 sú prevažne živočíšne produkty, predovšetkým vnútornosti (pečeň, obličky, srdce a mozog), medzi dalšie zdroje patria ryby, vajcia a mliečne výrobky a z vegánskych potravín sladkovodná riasa Spirulina.

Nedostatok vitamínu B12 je vzácny, ale vyskytuje sa u ľudí s poruchami vstrebávania (nedostatok intrinzického faktoru v žalúdku, ktorý je nevyhnutný pre vstrebanie vitamínu B12) u vegánov (ľudí, ktorí vylúčili zo svojej stravy všetky živočíšne produkty). Prejavy nedostatku sú napríklad zhoršená krvotvorba, chudokrvnosť a zvýšená krvácavosť, opakované potraty. Zvýšené množstvo vitamínu B12 je odporúčané pre tehotné a kojace ženy. U detí kojených matkami s nedostatkom vitamínu B12 sa môžu v prvom roku života prejaviť neurologické a hematologické poruchy.

Vegánom odporúčame konzumovať spirulínu spolu so zinkom, ktorého môžu mať tiež nedostatok.

Denná doporučená dávka vitamínov B

  • B1: 1,4 mg
  • B2: 1,6 mg
  • B3/PP: dospelí 10-20 mg, deti 3-12 rokov do 10 mg
  • B5: 10 mg
  • B6: 1,8 mg
  • B9: dospelí a mladiství: 150-200 mikrogramov, deti vo veku 7-10 rokov: 100 mikrogramov, 4-6 rokov: 75 mikrogramov, 1-3 rokov: 25-50 mikrogramov
  • B12: 5 mg

Zdroje:
http://vitaminy-prozdravi.novyinternetovyobchod.cz/Vitamin-B/
http://www.nazeleno.cz/potraviny/vitaminy/vitamin-b-jak-poznate-ze-vam-chybi.aspx
http://vitainfo.cz/

Späť na sekciu Vitamíny a minerály dôležité pre plodnosť

Súvisiace články:


Diskusia

Diskusia nemá žiadne príspevky